Començant la transició

Bé amics, ara que ja us hem donat la benvinguda i unes pistes per entendre el que està passant i donant per entès que formeu part de la (encara) minoria conscient de que “la festa s’ha acabat” i que el creixement exponencial no tornarà mai més, és hora de començar a proposar-vos coses per iniciar el canvi cap a un món sostenible.

Les coses que us proposarem, malgrat totes implicaran un esforç per part vostra, no totes seran complexes ni totes requeriran ni molt temps ni molts recursos encara que algunes si.

El que és important és que emprenguem el camí, a poc a poc però amb constància i ens anem preparant per un món nou en que les coses seran més semblants a l’època dels nostres àvis. És important que comencem a actuar perquè és molt probable que el canvi sigui ràpid i cal estar preparats.

A Argelaguer tenim l’avantatge de trobar-nos en un entorn petit i abastable, on més o menys ens coneixem tots i on les possibilitats de col·laborar, ajudar-nos mútuament i incrementar la nostra resiliència són moltes.

Anem doncs per la primera idea o proposta.

La primera proposta que us faig és ben senzilla. Recupereu l’hàbit de consumir fruites i verdures de temporada i, en la mesura del possible, de producció local (us recomanem conèixer Tràmec – Xarxa de productors ecològics de la Garrotxa i 100mileadius, una iniciativa canadenca per promoure el consum local)

Consumir fruites i verdures de temporada és una idea sana, econòmica i beneficiosa per al medi ambient. Els aliments de temporada es conreen en les condicions climàtiques adequades i completant el seu calendari natural.

Recordo que quan era petit (anys 60 i 70) era habitual durant l’any sentir a casa expressions com: “ja han arribat les taronges”, “aquest és el primer meló de l’any”, “avui mengen faves que és la temporada”, … I el més important és que això et lligava a la terra i als seus cicles. A més a més, el fet de no disposar-ne tot l’any,  feia que ho valoressis molt més que ara (mama, encare no hi ha raïm?) i, fins i tot,  ho visquessis amb alegria (que bona estava la síndria!!).

Així per exemple aquest mes de març haurien d’evitar consumir, entre altres, alvocats, caquis, pomes o peres entre les fruites i també haurien d’evitar el cogombre o la carbassa entre les verdures doncs ara no és el seu temps.

Les fruites i verdures de temporada ofereixen un millor aport nutricional, ja que en el moment de la seva recol·lecció mantenen intactes totes les seves propietats (millors qualitats organolèpticas: olor, sabor, textura, etc.). També els aliments de temporada solen ser els més econòmics.

A més al produir i consumir aliments de temporada es contribueix a respectar el medi ambient. Al respectar el cicle natural i la zona de producció dels aliments, s’evita la implantació de monocultius intensius que esgoten la terra. Al consumir productes de temporada es promou que aquests provinguin de l’activitat agrícola local cosa que en el futur serà fonamental ja que el transport de llargues distàncies i  la producció agrícola intensiva serà inviable.

Us adjunto dos calendaris (font OCU) on veure la millor època per consumir les diferents fruites i verdures en el menú principal del bloc, imprimiu-lo i  tingueu-lo ben present en el moment de fer les compres i de cuinar.

En aquesta mateixa direcció podem fer més coses. Podem, de mica en mica, anar fixant-nos en la procedència i prioritzar no només que siguin productes de temporada sinó també d’origen local. Per local, podriem fixar un radi de 150 km seguint l’exemple dels promotors de 100mileadius que em citat més amunt i progresivament anar reduint-lo a100km, 75 km, 50 km, … Aquest procés, insisteixo, és pot fer lentament ja que l’important és prendre consciència i avançar en la direcció que volem.

Aquest procés es podria accelerar si ens organitzem i, per exemple, localitzem productors locals de les diferents fruites i verdures i fem una compra conjunta obtenint, de pas, un preu millor.

Si vols unir-te a Argelaguer en transició i ajudar-nos a fer aquest bloc, organitzat activitats o desenvolupar alguna iniciativa relacionada o vols més informació sobre el que aquí plantejem, no dubtis en contactar per email, en el telèfon 618736025 o, molt millor, personalment a Ca la Julia. Miquel T.

3 pensaments sobre “Començant la transició

 1. Miquel, tens molta raó!!
  nosaltres fa unes quantes primaveres que comprem verdures i fruites ecològiques i de proximitat… i té molta conya menjar sempre el que és el temps… i és molt més bo, és clar! (malgrat la monotonia de l’hivern) i per aquí ho tenim fàcil..hi ha molt bons productors…
  nosaltres comprem en aquests dos:

  http://ecohorta.pagesosagroecologics.com/catalog/4

  http://www.verduresdelserrat.com/territori/

  i n’estem molt contents!!
  salut i endavant amb aquest projecte tant interessant!!

  per cert! ara encara mengem carbassa!! perqè no hem d’oblidar que malgrat collir-la a l’estiu es conserva molt bé! avui n’hem menjat d’en Joan, del Serrart del Pont (Sales) i era boníssssima

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s