Presentació de la iniciativa “Argelaguer en Transició”: la crònica

Presentació iniciativa al CasalTal com estava anunciat, el divendres 9 de març a les 9 del vespre, al Casal d’Argelaguer es va presentar davant de gairebé una trentena de persones un nou moviment popular anomenat “Argelaguer en Transició” similar al que es va originar a un petit poble d’Irlanda i que a l’actualitat ja s’està extenent arreu del mòn i també a l’Estat Espanyol.

En Miquel Tort, promotor de la iniciativa, descriu de manera resumida quina és la situació social, econòmica i energètica actual arreu del mòn i exposa la hipòtesi cada vegada més acceptada i extesa entre els experts de que estem vivint les conseqüències d’un canvi de cicle basat en el decreixement dels recursos energètics, essencialment petroli i els seus derivats. Aquesta situació està motivant un malestar i una preocupació cada vegada més evident.

Miquel Tort segueix la seva exposició explicant que davant d’això a Argelaguer un petit grup de persones hem decidit actuar començant per la creació del bloc Argelaguer en transició, trobades mensuals cada tercer dissabte de cada mes al matí al Casal, la creació de petites comissions de treball per temes, l’assistència a la 1ªJornada Nacional de Pueblos en Transición que es celebrarà a Zarzalejo (Madrid) els propers dies 20 a 22 d’abril, i la propera xerrada confirmada de l’Antoni Turiel, doctor en Física Teòrica i científic titular de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i creador del bloc The crash oil . Finalment convida a tots els participants a formar part d’aquest nou moviment.

Després d’aquestes primeres paraules inaugurals la resta d’assistents anaven expressant moltes idees i propostes per adaptar-nos als nous temps, entre d’altres:

 • Crear un hort comunitari amb gallines i conills.

 • Crear una xarxa de voluntaris per fer arranjaments al poble de manera periòdica, per tal de que a aquest no li hagi de suposar cap cost.

 • Crear una xarxa de transport solidari com la que ja està funcionant a Mieres (Garrotxa), o França. (http://www.covoiturage.fr/).

 • Crear un sistema de comunicació simple que no depengui de les noves tecnologies.

 • Crear una “Banc d’hores” a partir d’intercanvi de feines o “trueques”.

 • Crear una “Bossa de treball local”.

 • Crear un sistema d’abastiment d’aliments locals i de temporada i a millors preus que els ecològics.

 • Crear un sistema o grup de consumidors per comprar menjar a gran escala per abastir tots els seus membres de manera més econòmica.

 • Iniciar un procés cap a un canvi de model laboral més proper, on no siguin necessaris tants transports ni ens hàgim de desplaçar tant.

 • Crear una plataforma per conectar coses reutilitzables, o coses que sobren o crear una “botiga de productes gratis” i reutilitzables.

 • Crear una xarxa de voluntariat per la gent gran i malalts del poble.

Com veus de idees i iniciatives no en manquen.

Abans de finalitzada la reunió es varen constituir tres petits grups de treball pels següents temes:

 • Xarxa de transport.

 • Alimentació

 • Banc d’hores.

Vàrem acabar la reunió amb un caluròs aplaudiment aprop de les 11 de la nit i convocant a tothom pel proper dissabte dia 17 de març a les 10 del matí al Casal.

Estàs convidat/da!

Joan Rodríguez,

Argelaguer en Transició.

4 pensaments sobre “Presentació de la iniciativa “Argelaguer en Transició”: la crònica

 1. Hola miguel, soy Javier Montero, estuve en la reunión del viernes en el casal. Te escribo para felicitaros por haber impulsado esta iniciativa y por la gran acogida social que está teniendo.

  También quería comentarte que un buen amigo mío, Mariano, está trabajando la transición en Barbastro (Huesca). Le he hablado de nuestra iniciativa y le ha emocionado mucho. De hecho me ha enviado
  una información sobre la creación de monedas locales. Me ha parecido muy interesante, independientemente de que se pudiera llegar a poner en práctica. Seguro que ya has investigado tú también.

 2. Això són fets i no paraules. Tant de bo pogués estar més temps al poble i participar amb vosaltres!

  Sebastià

 3. Gràcies Sebas,

  La idea és no agobiar-nos i anar poc a poc. En plantejat reunions mensuals pel que espero puguis organitzar-te i assistir a les nostres trobades. Ademés pots fer aportacions on line comentant o escrivint en els posts, plantejar suggeriments als grups de treball, etc ja que volem que tot sigui molt transparent i participatiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s