Controla el teu pressupost

En un escenari de manca de recursos generalitzada con el que sembla probable que ens enfrontarem els propers anys, la correcte gestió dels recursos disponibles serà imprescindible.

L’administració correcte dels recursos econòmics propis anirà adquirint cada vegada més importància donat que progressivament és molt probable que aquests ingressos vagin disminuint degut a l’increment de l’atur (veure Empleo y paro en España. Su evolución desde 1976) i de la inflació.

Serà molt útil començar a adquirir l’hàbit de controlar els ingressos i les despeses de manera que sapiguem en tot moment quins ingressos tenim, quan ingressos necessitem per viure, quines despeses fem, quines son imprescindibles, quines son fixes, quines son variables, etc.

El control del pressupost inclou:

  1. No tenir deutes
  2. Controlar la despesa
  3. Augmentar progressivament els nostres estalvis i/o patrimoni

Assolir aquests objectius pot  semblar-vos difícil però seguint una metodologia i essent constant es pot fer molta feina

Pas 1: Identificar ingressos i despeses

Ingressos: Comencem per llistar totes les entrades de diners. Les més importants solen ser la nòmina o la pensió però no oblideu altres possibles ingressos com pensions alimentoses, interessos de comptes bancaris, subvencions, treballs extres, etc.

Despeses: Les despeses són totes les sortides de diners. Per a saber realment en quina situació estem, cal incloure totes les despeses actuals, des de l’habitatge fins les  petites despeses diaries. I no s’han d’oblidar altres ocasionals com vacances, regals o compres de Nadal.

Una vegada que tinguem una estimació fiable de la nostra situació financera, podem procedir al següent pas: avaluar i ajustar les despeses segons els ingressos.

Pas 2: Avaluar les despeses i fer ajustaments

Gastar més del que s’ingressa és summament perillós. Si aquest és el vostre cas, cal economitzar com sigui. Punt.

En moltes llars, els ingressos mensuals són relativament estables, però les despeses varien. Uns mesos es gasta menys i al final hi ha una mica de superàvit. Altres mesos les despeses són majors que els ingressos i es recorre al superàvit de mesos anteriors per a pagar-los. I així van fent mes a mes, però sense arribar mai a controlar la situació.

Els problemes sorgeixen quan hi ha diversos mesos seguits en els quals les despeses superen als ingressos. Llavors s’esgoten els estalvis i no hi ha més remei que demanar diners prestats per a atendre als pagaments. En realitat, és aconsellable que les despeses no superin el 90% dels ingressos, per a poder estalviar, com a mínim, el 10% restant cada mes. Aquest 10% es pot destinar a:

• reduir els deutes,
• a crear un fons per a emergències i
• a assolir els objectius financers a mitjan i llarg termini

Sense estalvi, res d’això és possible. Sense estalvi mai tindrem el control sobre la situació. Així que ajusteu el vostre pressupost.

Per a això només hi ha dues opcions: augmentar els ingressos o reduir les despeses. Les possibilitats per a augmentar els ingressos poden ser limitades. Es complicat en l’actualitat, però si la situació ho permet, podríem intentar negociar un augment de sou, canviar de treball o buscar una segona ocupació. Però com normalment no està en les nostres mans augmentar els ingressos, l’habitual és haver de reduir despeses.

Com reduir despeses? Mai és divertit retallar despeses, però fins a assolir una situació financera sanejada sol ser un mal necessari. La clau està a prioritzar. Convé distingir entre:

• Despeses fixes obligatoris: com la hipoteca o lloguer de la casa i les quotes d’altres préstecs. El seu import no varia molt mes a mes.
• Despeses variables necessaris: menjar, roba, electricitat, etc.
• Despeses discrecionals: tots els altres despeses que, en cas de necessitat, es podrien reduir o eliminar.

Quan cal economitzar, normalment és més fàcil començar amb les despeses discrecionals. Son totes aquelles despeses per a coses que ens agraden, però que no són imprescindibles. Quan cal retallar, han de ser els primers.

Cal pagar en primer lloc les despeses fixes obligatòries i sens falta. L’excés d’endeutament, amb els seus corresponents interessos a pagar, augmenta les despeses fixes obligatoris fins a límits insostenibles, deixant-nos amb marge escàs o fins i tot negatiu per a poder atendre els altres pagaments.

És molt útil plantejar-se l’estalvi com despesa fixa obligatori. L’objectiu ha de ser guardar cada mes almenys el 10% dels ingressos, com a mínim. Agafeu l’hàbit a principis de mes abans de gastar els diners en altres coses. Si ens acostumem a no contar amb aquest 10% dedicat a l’estalvi, no ho trobarem a faltar. La millor destinació per a aquest estalvi dependrà de les circumstàncies personals, etapa de vida i situació financera de cadascun. Si el teu pressupost es massa ajustat per a permetre aquest 10% d’estalvi mensual, no desesperis, destina-hi de moment una quantitat menor, un 5% o fins i tot menys. La quantitat és menys important que la constància. Busca la forma d’incorporar l’estalvi sistemàtic, per petit que sigui, a la teva manera de viure.

Pas 3: Aplicar el nou pressupost i fer un seguiment

L’objectiu és que els nostres ingressos cobreixin totes les nostres despeses, inclòs el 10% destinat a l’estalvi mensual. Una vegada identificades les retallades necessàries per a aconseguir-lo, confecciona el teu pressupost i comprometre’t acomplir-lo.

Pas 4: Revisar el pressupost i fer els ajustaments necessaris

Les quantitats pressupostades per a certes despeses possiblement no resulten realistes. Potser la despesa en altres conceptes és menor del que pensava. És normal revisar diverses vegades el pressupost perquè s’ajusti a la realitat amb objectius assolibles. Si els teus ingressos augmenten, no deixis que les teves despeses augmentin per igual import.

Recorda que a causa de la inflació augmentarà el cost de la vida. Una taxa anual d’inflació del 3% significa que tot costarà el doble dintre de 24 anys.  Per això, si et pugen el sou o tens un ingrés inesperat, resisteix la temptació de pujar les teves despeses la mateixa quantitat i destina a l’estalvi una part de l’augment.

Sigui quina sigui l’evolució dels esdeveniments aprendre i adquirir l’hàbit d’administrar els recursos disponibles sempre serà de gran utilitat.

Argelaguer en transició s’ofereix a assessorar-te i/o a fer un taller sobre Com controlar el pressupost per aquells que estiguin interessats. Contacte 

2 pensaments sobre “Controla el teu pressupost

  1. Molt bon article.

    Seria molt recomanable que tothom seguís aquests consells. Especialment quan hi ha ingressos irregulars, és molt necessari saber arraconar part del que has guanyat de més, per aquells mesos en que les despeses superaran els ingressos. I com bé dius, posar com a despesa fixa, una part destinada a estalvi, és també una molt bona idea, tot i que ara mateix, a molta gent li costa poder arraconar algun euro.

    Si et decideixes a posar en marxa el taller, m’ofereixo a donar-te un cop de mà, si ho trobes oportú, fa temps que tinc una fulla d’excel personal, i no m’importaria ajudar a qui ho necessiti a fer la seva pròpia fulla d’ingressos i despeses.

    • Gràcies pel teu comentari. El taller el farem si hi ha un grup interessat, agraeixo el teu oferiment que tindré en compte. Espero puguis assistir a la propera trobada el 28 d’abril i t’incorporis a Argelaguer en transició. De moment afegeixo el teu email a la llista de distribució perquè puguis rebre tota la informació del que anem fent i programant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s