Argelaguer sense cotxes

El consumo de energía de los vehículos privados representa en España alrededor del 50% del total de los consumos del transporte por carretera. El porcentaje restante corresponde fundamentalmente al tráfico de mercancías (alrededor del 47%), y, con una participación mínima, al transporte colectivo de pasajeros (un 3%). Font: http://www.idae.es

L’ús del vehicle ens permet introduir un concepte molt important conegut com a paradoxa de Jevons. Segons Jevons, a mesura que el perfeccionament tecnològic augmenta l’eficiència amb la qual s’usa un recurs, el més probable és que augmenti el consum d’aquest recurs, abans que disminueixi. Així tecnologies amb major eficiència energètica poden fer augmentar el consum total d’energia.

Es a dir, la major eficiència en la fabricació del cotxes i les millores en quan a consum i contaminació dels motors poden comportar i de fet comporten un augment del número de cotxes, del número d’emissions i del consum de combustible.

Així iniciatives per compartir cotxe (Carsharing) com Avancar o compartir itineraris (Carpooling) com Compartir Cotxe o Amovens cerquen la reducció d’emissions de CO2 o estalviar diners però segons la paradoxa de Jevons el més probable és que aquests projectes acabin produint un ús més intensiu del cotxe i, en conseqüència, un consum més elevat de combustible i també unes emissions totals més elevades de CO2.

Davant de l’encariment dels carburants  i de l’escassetat dels mateixos el que cal no és un estalvi en el consum de carburant o en l’emissions de CO2 per km si no una reducció dràstica del seu ús.

Així doncs, el que us proposem és iniciar una reducció progressiva de l’ús del vehicle privat (sigui compartit o no).  Les accions que podem emprendre, tan de forma individual com col·lectiva, en aquest sentit son moltes:

* Evita sempre l’ús del cotxe pels desplaçaments dins del municipi.

* Utilitza progressivament el transport públic pels desplaçaments amb millor connexió (a Besalú, Olot, Figueres, Banyoles , Barcelona, etc)

* Si a casa teniu més d’un cotxe plantegeu-vos seriosament intentar durant un temps organitzar-vos amb un sol cotxe, veureu que no és tant difícil com sembla.

* Si teniu un sol cotxe analitzeu en quines situacions l’utilitzeu i si teniu alternativa en transport públic.

* Organitzar  per desplaçaments en que no és possible el transport públic,  un sistema per compartir cotxe i/o compartir itineraris

* Aparca el cotxe en les diferents entrades del poble evitant, en la mesura del possible, desplaçar-nos o estacionar dins el poble.

* Concentrar al màxim el nombre de desplaçaments evitant els viatges no realment justificats

* Buscar activitats properes a casa i renuncia a actividades per les que és necessari el cotxe

* etc

Per cert, malgrat que ni els costos ni les emissions de CO2 seran el que determinaran el canvi sino la escassetat dels recursos, si feu comptes veureu que el cost per km en cotxe privat és, com a mínim, de 0,24 euros i les emissions CO2 són, com a mínim, de 120 g CO2/km. Així anar i tornar:

  • d’Argelaguer a Olot – cost: 8,16 euros / emissions CO2: 4,08 Kg ;
  • d’Argelaguer a Girona – cost: 20,64 euros /emissions CO2: 10,34 kg,
  • d’Argelaguer a Barcelona – cost: 64,80 euros / emissions CO2: 32,40 Kg
  • etc.

Si vols unir-te a Argelaguer en transició i ajudar-nos a fer aquest bloc, organitzat activitats o desenvolupar alguna iniciativa relacionada o vols més informació sobre el que aquí plantejem, no dubtis en contactar per email, en el telèfon 618736025 o, molt millor, personalment a Ca la Julia. Miquel T.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s