1ª reunió de la iniciativa “Argelaguer en Transició”: la crònica

El passat dissabte dia 17 de març de 2012 a les 10h del matí, coincidint amb el 3er dissabte de mes, vam reunir-nos per primera vegada al Casal. Vam assistir unes 25 persones sumant les que arrivàven més tard i les que van marxar més aviat.

La intenció inicial de la reunió era treballar el “Document Marc que es va enviar per email amb anterioritat a totes les persones de la llista de distribució AeT i assentar les bases de l’organització d’Argelaguer en Transició (AeT).

En Miquel Tort fent servir una pissarra descriu el que mou la creació d’aquesta iniciativa, a saber, les conseqüencies en la vida quotidiana que el canvi climàtic, el pic del petroli i el col·lapse econòmic poden causar en un proper futur i incideix en la interelació de les mateixes.

Davant d’aquest nou escenari més que probable i poc desmentit només resta saber quant i a quina velocitat es produirà, però augura basant-se en els experts que tenim un marge d’actuació d’uns 20 anys per preparar-nos i fer la transició.

Durant aquest temps podem fer dues coses: adaptar-nos (intentar seguir fent el mateix malgrat el canvi d’escenari) o evolucionar (aprendre a viure en un entorn sense energia barata i abundant i sense creixement exponencial). AeT es sitúa en l’evolució.

Seguidament a alguns comentaris espontanis que citaré més endavant, en Miquel explica qué són les Ciutats en Transició i va llegint i descrivint públicament cadascún dels apartats del Document Marc: el quatre supòsits bàsics, els valors, als que hi afegeix la responsabilitat i el respecte, els objectius generals i específics, els eixos del treball i les regles bàsiques de funcionament.

La trobada va estar interessant i participativa. Van sorgir comentaris i propostes enriquidores per parts dels assistents i uns quants posicionaments davant aquesta nova iniciativa popular; en cito alguns de manera molt esquemàtica:

· De la necessitat de passar de la filosofía a la pràctica i d’iniciar un canvi de model sòcio-econòmic. Es posa l’exemple d’un poble andalús que s’autogestiona (Marinaleda).

· En aquesta nou model serà important l’intercanvi d’habilitats i de coneixements. També es complimenta el comentari amb l’exemple del poble de Fuenjirola-Mijas on funcionen amb una moneda virtual: la “eco”.

· Que això ha de servir per viure millor i aprofitar millor els recursos de l’entorn. Es suggereix pensar en una “central de biomassa”. Al voltant d’això dos dels assistents diuen que aquest tema ja se’n està parlant a l’Ajuntament.

· Sobre la creació d’un “banc d’hores” o “xarxes d’intercanvi” buscar exemples a altres llocs com per exemple a Girona, on funciona una. Una assistent expressa males experiències amb grups d’intercanvi per la dificultat en posar valor a cada cosa o hora, i per les dificultats inherents a les relaciones humanes.

· El temes més discutits van ser sobre la “identitat del grup” i sobre les “regles de funcionament”. En resum es demana que abans de fer alguna cosa en nom del grup això s’ha d’aprovar per consens en assemblea i si no es possible amb una votació a favor dels dos terços dels assistents. Pel que fa a la identitat una assistent expressa de manera clara la por a les associacions noves perquè poden portar a distanciaments de la resta del poble o a repetir idees o fets que ja existeixen. Fent referència a l’à
sistents que deia que “el garbo se muestra andando”, aquest es posiciona en la importància de l’acció més que la discussió vaga que no porta enlloc. Altres assistents declaren obertament que el nom és el de menys i que hauria de ser el nostre.via d’uns dels as

Van sorgir altres comentaris interessants sobre un moviment d’estudiants de Girona per facilitar el transport, i un altre exemple s’uns mestres de Castell d’Aro que mitjançant una graella es van turnat el cotxe setmanalment.

No està gens malament per ser el segon dia de trobada! algunes persones es mostren agraïdes per aquest moviment que comença, altres inquietes, altres mostren ja i obertament algunes pors, altres estan il·lusionades, altres tenen ganes de fer coses ja!, i s’estan organitzant grups de treball, altres són de mirada més a llarg termini…

Poc a poc es va teixint una nova xarxa humana al poble amb persones que tenent ganes de fer les coses millors, més fàcils i adequades als temps que vivint i que sembla que ens vindran.

Joan Rodríguezr en Transició!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s