Les etapes personals de la transició

Us oferim en aquest post la traducció lliure d’un text de  i  organitzadores dels Cercles de Resiliència, petits grups de persones que es reuneix per augmentar la seguretat personal durant aquests temps difícils. Els cercles tenen tres propòsits: l’aprenentatge, l’ajuda mútua, i l’acció social.

Un text llarg però interessantíssim que us animo especialment a comentar en que les autores descriuen les sis etapes personals del que elles anomenen “the waking up (el despertar)”. En quina etapa et trobes tú?

The Waking Up Syndrome by Sarah Anne Edwards and Linda Buzzell

“Humankind cannot bear very much reality.” — T. S. Eliot

Només ens ocupen de la nostra vida diària. La majoria de nosaltres estem massa ocupats per preocupar-se de si el cel s’està caient. Ens enfoquem en anar i tornar de la feina, el pagament de les nostres factures, fer les nostres diligències, i, si el nostre  horari ens ho permet, gaudir d’una mica de temps per relaxar-nos amb amics i familiars.

Però estem inundats en els últims temps amb noticies greus, documentals i informes científics sobre l’escalfament global, el desglaç dels casquets de gel, la disminució dels subministraments de petroli, i un col·lapse econòmic imminent. Cada vegada més ens arriven també noticies de desastres relacionats amb el clima: inundacions, huracans, incendis forestals i sequeres.

Mentre que el cel no pot caure, aquesta envestida dia rere dia de notícies alarmants fa més difícil passar per alt la triple amenaça dels canvis ambientals, climàtics i econòmics. Molts de nosaltres ens sentim com Alícia al País de les Meravelles, que és aspirada per un cau cap un món terriblement grotesc i desconegut que és qualsevol cosa menys meravellós.

Pocs de nosaltres estem disposats a contemplar, per no dir parlar de veritat d’aquests canvis que s’acosten. Només l’amenaça de perdre els trossos del confortable estil de vida al que estem acostumats (o al que encara aspirem) és una perspectiva aterridora suficient per evitar el tema. Però no hi ha forma d’evitar els fets i les tendències actuals de la situació humana i planetària. Veiem però com la nostra realitat més immediata comença a esfiligarsar-se i més i més persones estan reaccionant i seguint un patró  de comportament emergent.

Anomenem a aquest patró, la Síndrome de Waking Up (veure video en anglès), i es desenvolupa en sis etapes, encara que no necessàriament en un ordre particular.

Etapa 1 – Negació.
La primera vegada que escoltem la  idea de la realitat canviant  i el seu impacte potencial en l’economia nacional i en la nostra vida quotidiana, la majoria de la gent comença negant utilitzant una de les quatre formes més comunes que utilitzem quan preferim no fer front a alguna cosa:

“Jo no ho crec.”
Neguen l’existència d’aquests problemes i es neguen a considerar-los. Però a mesura que disminueix el nombre de detractors de prestigi, més persones es veuen obligades a enfrontar el fet que “alguna cosa”  està succeint.

“No és un problema”.
Poden admetre que un canvi està tenint lloc, però neguen que és important. Veuen les coses com ara el canvi climàtic i les fluctuacions econòmiques com part d’un patró normal o poden incorporar els canvis que veuen en les seves creences espirituals i religioses com una prova de fe, un senyal d’un despertar espiritual global, o l’evidència d’un Apocalipsi  esperat. Alguns poden creure que centrar-se en aquest tipus de problemes els empitjora i que hem de de visualitzar, meditar, o resar perquè el món sigui com volem que sigui.

“Algú ho arreglarà”.
Poden admetre que grans canvis problemàtics estan en marxa, però conclouen que no hi ha res que puguin fer personalment  i creuen que no hem de preocupar-nos perquè la tecnologia, els científics, el govern o alguna autoritat d’experts, vindran amb una solució a temps per salvar-nos.

“És inútil”.
Creuen que no hi ha res que es pugui fer sobre els macro-problemes llavors, per què fer res, excepte, potser, menjar, beure i ser feliç. El que serà, serà.

Etapa 2 – Semi-consciència.
Tot el que està succeint al nostre entorn (a la nostra economia i forma de vida)  fa que creixi l’evidència i podem començar a sentir una vaga sensació d’ansietat.

Alguns expressen això amb ira virulenta contra tota aquesta discussió sobre l’escalfament global. D’altres es dissocien de la seva creixent preocupació i desvien els seus sentiments cap a altres coses en les seves vides, potser culpar membres de la família o del treball del seu malestar indefinit.

Etapa 3 – Prendre plena consciència.
En algun moment podem sentir que alguna cosa  es trenca i prendre plena consiciència de la inevitabilitat i la gravetat de les conseqüències de la situació actual. Podem llegir un article especialment convincent, aprendre més sobre les conseqüències de Katrina, escoltar una emissora de notícies sobre les morts d’óssos polars o els incendis incontrolats i les inundacions, veure un documental com “An Inconvenient Truth” o O “The End of Suburbia.”

En aquests moments, de sobte ens adonem, no importa la manera que els canvis que estan succeint, estaràn acompanyats per enormes desafiaments a la vida tal com la coneixem i podran causar molt dolor i sofriment per a molts, incloent a nosaltres mateixos i a aquells als que estimem.

Fins i tot si creiem que totes aquestes pertorbacions estan conduint a un despertar espiritual global o l’ esperat Apocalipsi, fins i tot si pensem que una nova tecnologia sorgirà, comencem a entendre a un nivell visceral que els canvis  tindran conseqüències enormement desagradables més enllà del que ens hem enfrontat en la nostra vida. De fet, ens adonem que molts d’aquests canvis incòmodes ja estan en marxa i seran cada vegada més grans en els propers mesos i anys i que afectaran la majoria de les coses que estimem i apreciem.

Però igual que el personatge Neo en la pel · lícula de 1999 The Matrix, encara tenim una opció. Podem triar  empassar la metafòrica pastilla vermella  i esbrinar la profunditat d’aquest forat  i on ens porta. O podem prendre la calmant metafòrica píndola blava i optar per “escapar” del malson de les meravelles del cau del conill en que hem caigut i tornar a caure en la comoditat de la nostra forma favorita d’assegurar-nos nosaltres mateixos que tot està bé.

Però si, com Neo, prenem “la pastilla vermella,” ens despertem a la realitat de la nostra situació individual i col·lectiva.  Quan estem desperts, el problema és en tota regla a la nostra consciència. Està just a la cara.

Alguns de nosaltres ens convertim en lectors de noticies obsessius, compulsius cinèfils de documentals a internet o de lectors de llibres, amb ganes de saber més i més sobre el que realment està succeint. Els éssers estimats poden pensar que ens hem tornat bojos, els cònjuges poden considerar el divorci, els nens poden creure que la mare o el pare són excèntrics sense remei.

Com més fràgils o vulnerables siguem  més probable és que poguem tenir atacs de pànic o depressió. Podem tenir un Trastorn d’Estrès Post-Traumàtic (TEPT). Fins i tot el més resistent pot llençar-se obsessivament a arreglar el planeta i altres activitats que cap persona sola pot fer.

D’altres, una vegada que s’adonen del que està passant, ho veuen com un nou negoci o la oportunitat política. Aquests iniciatives de vegades poden ser útils i productives, però en altres ocasions poden ignorar o sabotejar els esforços d’aquells que estan tractant de resoldre els problemes.

Etapa 4 – El punt de no retorn.
Un cop despertat, sobretot perquè els canvis econòmics i del medi ambient s’intensifiquen, la majoria de nosaltres trobem que no hi ha marxa enrere. Ens trobem que ens endinsem més i més profundament en el forat del conill. Independentment dels mètodes que hem utilitzat per evitar enfrontar-nos als canvis que s’acosten ja no podem deixar de notar l’avanç ràpid i continu de les tendències negatives – l’energia més cara, augment dels costos de vida, una economia més feble, més espècies en problemes, augment de les temperatures, els esdeveniments greus més devastadors del temps, l’augment de la competència política, econòmica i militar (guerres) sobre els recursos restants, etc . Tot comença a tenir una mena de sentit horrible.

Un dels aspectes més difícils d’aquesta etapa és el sentit profund, però inevitable, d’aïllament i desconnexió que es pot sentir en viure en un món diferent de la majoria dels que ens envolten però que molt pocs semblen veure. El resultat és una estranya sensació de surrealisme. La interacció i la comunicació pot esdevenir un repte. Com ens relacionem amb un món que ja no és real per a nosaltres. Tractem de fer veure als altres la nova realitat lletja i suportar les seves respostes defensives?. És millor gaudir com aquells que encara no veuen la realitat en què hem caigut  i actuar “com si” res hagués canviat ?. O seria més fàcil retirar-se de la vida tal com l’hem conegut i esdevenir un ermità?.

Etapa 5. La desesperació, culpa, desesperança, impotència.
En aquesta etapa comprenem que una persona o un grup o una comunitat no pot aturar els efectes de coses com ara el canvi climàtic i el zenit del petroli i que les seves conseqüències econòmiques d’impactaran a milions de persones a tot el planeta i en les seves  llars. Veiem que estem en una espiral fora de control i ens adonem que la nostra espècie, i fins i tot nosaltres individualment, són responsables de gran part del que està passant!

Alguns han suggerit que aquesta etapa és similar a la del procés de dol tradicional, i de fet, aquest és un moment de dol. Però hi ha una diferència significativa entre el despertar i l’experiència normal de dol. El dolor que es produeix després d’una pèrdua en general acaba amb l’acceptació del que s’ha perdut i llavors un s’adapta i segueix. Però això és més com el procés d’acceptació d’una malaltia degenerativa. No és una pèrdua d’un sol cop a la que ens podem acomodar i simplement seguir endavant. Es tracta d’una situació crònica, en curs, permanent que no només no millora, sinó que continua empitjorant i cada vegada serà més incòmode en el futur proper, probablement durant tota la vida de la majoria de les persones que viuen avui dia. Això és el que l’autor James Howard Künstler diu “La Llarga Emergència”.

El nostre dolor i la tristesa també s’amplifica per haver de suportar el dolor dels coneguts optimistes que van alegrement allargant la seva negació i preguntant per què estem tan “negatius”.

Etapa 6 – Acceptació, l’empoderament, l’acció.
En aquesta darrera etapa acceptem els límits de la nostra manca de poder en general i també trobem els paràmetres del poder que tenim en aquesta nova situació estranya. Descobrim que ja no hem de resistir a la nostra realitat actual i emergent. No cal que ens sentim obligats a salvar el món sencer, o a aferrar-nos a un món que ja no té sentit. Som lliures, en canvi, per perseguir el que James Künstler diu “la resposta intel · ligent”, buscant i prenent el que sigui creatiu i constructiu, que millor protegeixi els aspectes de la vida que són realment més importants per a nosaltres en el context dels canvis que es desenvolupen al nostre voltant.
En aquest punt, la nostra curiositat i la creativitat es desenvolupa i podem començar a seguir els nostres instints naturals per trobar el que és factible i gratificant per salvaguardar-nos a nosaltres mateixos, les nostres famílies, les nostres comunitats i el planeta. I, en efecte, un nombre creixent de persones estan començant a respondre amb un munt de accions creatives i social i personalment responsables trobant formes individuals i col · lectives per:
 • Resistir l’empitjorament de les coses.

El què està passant pot o no pot ser inevitable, però cal actuar. Podem fer coses per alleujar o disminuir l’impacte negatiu d’aquests canvis. Podem unir-nos a un grup d’acció ambiental, plantar un arbre, anar a  la feina en bicicleta, ajuda en una marxa de protesta o escriure cartes al nostre alcalde. Només aportant el nostre granet de sorra podem limitar el dany i l’angoixa psicològica que sentim, encara que “salvarem el món sencer.” Les petites accions que poguem emprendre per una “societat que mantingui la vida” (en oposició a la que destrueix la vida) ens torna la nostra dignitat.

Podem incrementar el nostre nivell de consciència perquè puguem mantenir una certa serenitat i no ens cremen enmig de tot aquest canvi. Podem adoptar una pràctica espiritual d’algun tipus, com la meditació, ampliar la nostra comprensió de l’ecologia o la història, o tornar a connectar amb la natura,  o aprendre a viure les nostres vides en harmonia amb la resta de la terra.

 • Construir un bot salvavides per a nosaltres i els nostres éssers estimats.

Moltes persones ja estan donant passos per crear una forma més rica i més sostenible de vida. Alguns es traslladen a llocs menys vulnerables o cars. D’altres simplifiquen les seves vides, començant a disminuir el seu consum d’energia, o constueixen jardins de permacultura personals i comunitaris. I altres estan canviant a economies més sostenibles, unint-se als esforços de relocalització per salvaguardar la seva economia local, o l’adopció de formes alternatives per a l’intercanvi de béns i serveis necessaris. Aprendre més sobre aquestes possibilitats positives és de vital importància.

 • Trobar suport i comprensió unint-se a altres comunitats petites.

No tractant de fer front a aquest enorme desafiament sol!,  buscant altres que comparteixen aquestes inquietuds i punts de vista. Algunes persones han format grups de lectura o grups d’estudi.  Altres estan dedicant els seus esforços cap a la  relocalització . Encara altres s’estan unint per convertir el seu barri en un sostenible “eco-barri” o cerquen opcions per a l’habitatge o creen eco-aldees.

Actuar ens impedeix quedar atrapats en el pànic i la paràlisi. Ens dóna energia i re-crea una sensació de confiança i seguretat en la vida. Significa que ja no tenim preocupacions, dubtes o fins i tot por a vegades? No. L’amenaça del que enfrontem és enorme i implacable.  Un dia podem sentir-nos encoratjats amb la nostra acció cap endavant, el següent potser de nou caurem en la desesperació. Molts necessitaran prendre unes “vacances” mentals  durant uns dies o setmanes perquè puguin tornar renovats i revitalitzats, disposast a treballar de nou per un futur de supervivència que estarem creant per a nosaltres mateixos i pels nostres éssers estimats.

Quan se li va preguntar en una entrevista a Joanna Macy, que ha estat un líder en la defensa de formes d’abordar aquests canvis, si hi ha moments que alguna vegada pensa “Oh, no! Això és impossible “, va respondre: ” Cada dia”. Però ella va explicar que, si bé pensa això de vegades, aquests moments passen perquè també por pensar en alguna cosa més interessant i divertida d’abordar els problemes més urgents del nostre temps.

Tal saviesa sembla ser el secret per viure de manera positiva en navegar les etapes dolorosament difícils del despertar.

Un pensament sobre “Les etapes personals de la transició

 1. Si un problema és com una paret que s’interposa en el meu camí, se m’acudeixen tres coses que puc fer:
  1- Quedar-me parada davant d’ella, potser plorant, sense comprendre perquè tinc una paret que no em deixa continuar el meu camí.
  2- Enfadar-me i lluitar contra la paret per enfonsar-la…
  3- Aprofitar la paret per escalar-la i que em serveixi de talaia per veure quin camí puc prendre.

  Per descomptat jo trio aquesta última opció. Veure un obstacle com una oportunitat, enlloc de com un problema, em fa més lliure.
  Aquesta és també és la tria que fem treballant junts amb l’AeT. No tinguem por a participar, a fer propostes, a concretar i a actuar.

  Victor Hugo diu:
  “El futur té molts noms.
  Per als febles, és allò inassolible.
  Per als temorosos, el desconegut.
  Per als valents és l’oportunitat.”

  Siguem valents!

  La primera vegada que vaig tenir notícia del moviment dels pobles en transició, hi va haver una frase que em va impactar d’una manera especial:
  “Crear el món que volem és una forma més subtil i poderosa d’actuar, que destruir el que no volem”

  Aquest futur “negre” que sembla que tenim al davant, per les tries que com ha humanitat hem fet, ens dóna la oportunitat de canviar i amb l’AeT pot ser més efectiu.

  Però com diu l’Eintein:

  “No podem resoldre els problemes des del mateix nivell de pensament que usem per crear-los”

  Per tant, com deia en Miquel avui a l’assemblea és imprescindible que fem un Treball amb nosaltres mateixos per passar a un altre nivell de pensament.

  Junts podem!
  Gràcies a tots i a totes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s