El rebost

Un rebost és una estada fresca on s’emmagatzemen els aliments abans d’utilitzar-los. Els rebosts eren corrents en les cases abans de l’ús extensiu del frigorífic. Un rebost ha de ser:

 • Tan fresc com sigui possible
 • Proper a les àrees de preparació d’aliments
 • Construïda per a evitar l’entrada de mosques i bestioles
 • Fàcil de mantenir neta
 • Equipada de prestatges i armaris apropiats a l’aliment que és emmagatzemat

En el nostre entorn, la majoria de les cases solien tenir el seu rebost i cuina en el costat nord o est de la casa on rebia menys sol.

L’escenari que les conseqüències del peak oil ens dibuixa ens aconsella que adquirim l’hàbit de proveir-nos d’una quantitat d’aigua i aliments suficients (entre altres coses) per poder fer front a situacions, ara impensables, com una discontinuïtat en el subministrament elèctric, un tall en els subministraments als supermercats, un racionament de la gasolina o la intervenció dels nostres comptes bancaris.

Hauríem d’emmagatzemar aigua i aliments per un període mínim d’un mes i, progressivament ampliar el nostre rebost amb aliments per a un temps no inferior a 6 mesos. Això ens donaria la seguretat alimentaria necessària per superar les primeres etapes d’una situació d’emergència que el col·lapse del sistema econòmic actual podria generar.

Així, de forma orientativa i no exhaustiva us recomano que aneu emplenant el vostre rebost amb els següents productes (les quantitats que cadascú les calculi segon el temps que cregui cal cobrir i el número de persones que formin la seva unitat familiar):

* Aigua potable

* Arròs

* Oli

* Sal

* Mel

* Fruita en almívar (pinya, préssec, …)

* Fruits secs

* Llaunes i pots de verdures cuites

* Paquets de puré de patates

* Llaunes de tomata triturada

* Llet en pols i/o condensada

* Paquets de cereals de diversos tipus

* Embotits i carns envasades al buit

* Llaunes de tonyina, sardines, …

* Paquets de diversos tipus de pasta

* Farina

* Llegums per coure (cigrons, llenties, mongeta)

Acabem aquest post amb les necessitats nutricionals per persona i dia (es basen en les estimacions de l’OMS):

• 2100 kcal per persona per dia

Hidrats de carboni entre 50%-60%
Proteïnes entre el 15% -20%
Olis i greixos entre el 15%-30%


Ajuda’ns a completar aquest post
. Quins altres productes haurien d’incloure en el rebost? Quines quantitats hauriem d’emmagatzemar de cada producte considerant un període d’un mes i una unitat familiar de 4 persones?Un simple càlcul aritmètic ens donarà les necessitats d’aliments per a una família de quatre persones, una població de 300 habitants, un dia, un mes, etc

Un pensament sobre “El rebost

 1. En general els pots en conserva són el més adient per la llarga durada que solen tenir. Vigilar de comprar sempre aliments amb data de caducitat molt llunyana en el temps.
  Podem trobar llaunes de molts tipus de llegums (mongetes verdes i seques, pastanagues, soja …) ara mateix als supers.
  També es poden guardar força temps paquets de torradetes o similars i aliments calòrics como la xocolata que tampoc caduca fàcilment.
  De tota manera sempre penso que hi ha un segon pas a la gestió del rebost que moltes vegades falla, que és la renovació.
  Haurem de ser capaços de fer inventari periòdicament i anar consumint els aliments que estíguin més pròxims a la seva caducitat, i reposant-los després per altres de nous, si no ens podem trobar molt fàcilment que al cap d’un parell d’anys de mala gestió tindrem un rebost totalment plè d’aliments caducats i haurà perdut tota la utilitat, a part de que haurem llençat un munt de diners.
  Un rebost ben gestionat és una inversió, doncs compres aliments avui que segurament quan els consumeixis a la botiga seran més cars, per el que estaràs guanyant diners, però mal gestionat, pot arribar a ser una despesa considerable, cada pot que hagis de llençar per caducitat és una pèrdua total.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s