La Gemma i ‘Oriol del Mas Espuella ens expliquen el seu projecte

Publiquem aquest text que ens han fet arribar la Gemma i l’Oriol del Mas Espuella d’Argelaguer i membres d’ AeT. Fan una excel·lent feina i val molt la pena els visiteu.

Som la Gemma i l’Oriol, una parella olotina-barcelonina que vivim a la cabanya del Mas Espuella, a Argelaguer, des de fa aproximadament un any. Ara fa uns dies vam quedar amb en Miquel perquè ens expliqués el projecte d’Argelaguer en Transició, una iniciativa que trobem molt interessant i que creiem encaixa molt amb la nostra manera de pensar i de fer.

Pels correus que han anat circulant entre els membres d’AeT aquestes darreres setmanes, el grup d’alimentació ha començat a treballar per crear una cooperativa de consum amb productes ecològics i locals. En aquest sentit, ens agradaria formar part d’aquest grup de consum, així com també presentar-nos com a potencials productors de verdura i ous de gallina en un futur no molt llunyà.

Tant la nostra formació com a biòlegs com les pròpies inquietuds ens han fet adonar que el ritme de vida de la societat actual no és sostenible. És per això que vam decidir sortir de la ciutat i venir a viure aquí, a Argelaguer, buscant una major harmonia amb la natura i amb l’objectiu últim d’apropar-nos a l’autosuficiència, reduint la nostra petjada ecològica. Així doncs, l’any passat ens vam iniciar en l’horticultura ecològica, fent un hort per l’autoconsum guiant-nos pels coneixements i l’experiència de generacions anteriors. Al llarg d’aquest any, no només hem pogut disposar regularment de verdures per nosaltres sinó que, a més, hem pogut anar oferint l’excedent a gent propera, una experiència que per nosaltres ha estat molt enriquidora.

Això ha fet plantejar-nos de convertir aquesta experiència en una forma de vida, apostant per la re-localització i l’agricultura familiar a petita escala, que contribueix a tenir cura de la terra, el benestar animal, crea llocs de treball i ajuda a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

El nostre projecte neix de la voluntat de produir aliments d’una manera sostenible, sense contaminants, additius ni productes químics, garantint-ne la màxima saludabilitat, que comporta sempre major qualitat nutritiva i frescor. Per tal de respectar al màxim la terra, cultivem els aliments seguint els principis de l’agricultura ecològica i la biodinàmica, que incrementa i realça la salut dels agrosistemes. Aquesta forma de producció, a més, inclou en la seva filosofia la millora de les condicions de vida dels seus practicants, de tal manera que mira de constituir-se com un agrosistema social, ecològic i econòmicament viable.

Els horts que treballem han estat cultivats des de fa molts anys per abastir la família, utilitzant preferentment llavors de varietats locals que es troben a la zona des de fa molt de temps i evitant utilizar varietats híbrides. Actualment, estem recorrent al banc de llavors ecològiques de “Les Refardes” per augmentar la diversitat de productes cultivats, i així poder oferir una major varietat.

La nostra intenció és servir a un grup no molt nombrós de famílies conscienciades que tinguin com a prioritat menjar aliments sans, bons i de temporada. La nostra idea és servir a cada família força varietat de productes de l’horta, llegums, conserves i ous, que es podrà fer en forma de cistelles tancades o a demanda. El tracte que volem tenir será totalment personal i basat en la confiança productor-consumidor. Així doncs, les famílies podran venir a visitar-nos sempre que vulguin, podent assistir al procés de producció dels aliments que formaran part dels seus àpats. Per altra banda, esperem una certa fidelitat de les famílies interessades per poder organitzar-nos en la producció.

Aquest any, lamentablement, ja no som a temps de comprometre’ns a servir cistelles regularment a la gent d’AeT que hi estigués interessada, doncs ja hem organitzat l’hort per abastir a les famílies que van participar l’any passat. El moviment d’AeT però, i més específicament la iniciativa del grup de consum que s’està engegant, ens dóna una oportunitat immillorable per mirar d’acostar-nos a una major sostenibilitat, reduint la distància entre productor i consumidor, tant físicament com en intermediaris. A la vegada, els consumidors sabrien exactament què mengen, d’on vé, qui els fa créixer i com!

Si creieu que aquesta iniciativa pot ser interessant, podem discutir com organitzar-nos de cara a l’any que vé.

“El que mengem afecta el nostre cos, la nostra ment, la nostra comunitat i la terra! Som el què mengem!”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s