Qué fer amb els estalvis? (qui en tingui, naturalment)

Aquesta és una pregunta molt pertinent en aquests moments ja que el risc de que es vagi tot en orris és molt elevada.

El problema és que no té una fàcil resposta ja que ningú sap exactament el que passarà ni quan. No sóc cap expert en el tema però preocupat per la situació el que aquí us escric és el que he entès al respecte fins ara.

Evidentment si els vostres estalvis son superiors a una quantitat diguem de 50-60.000,00 euros entenc que ja us heu espavilat i fet les consultes corresponents amb professionals experts que us hauran recomanat inversions o comptes bancaris on tenir els vostres  diners ben segurs passi el que passi a Espanya.  Per altra banda, si els vostres estalvis son inferiors a 6,000,00 posem per cas no cal que us amoïneu gaire, retireu un part que us doni tranquil·litat per passar els primers dies si es produeix un daltabaix important (sortida de l’euro d’algun país de la eurozona, “corralito”,.. ) i deixeu la resta en el banc.

Si us trobeu en la situació intermèdia de tenir estalviats entre aquests 6.000,00 i 60,000,00 euros és probable que estigueu perduts i no hagueu considerat la possibilitat de fer una consulta experta. Al vostre banc és molt probable que us diguen que no us atabaleu, que amb ells els vostres estalvis estan segurs  i que fins a 100.000 euros estan avalats pel Fondo de Garantía del Estado però…

Veiem que pot passar i, a partir d’aquí, decidiu que fer.

1. Espanya (o els seus banc que bé a ser el mateix) és intervinguda i/o rescatada per Europa. En aquest cas no notarem cap canvi envers la situació dels nostres estalvis ja que Espanya ja està intervinguda i rescatada. Naturalment un rescat “oficial” faria evident el que ja tots sabem que el pagament del deute passa per davant de tot, el que comportarà més retallades i inflació.

2. Els espanyols de forma generalitzada decideixen retirar els seus diners dels bancs  davant la por de perdre el seus estalvis com han començat a fer els clients de Bankia. Els que tenen diners de veritat ja fa mesos que estan retirant els seus dipòsits i ingressant-los en comptes a l’estranger  o invertint-los de forma “segura” (veure cas de Grècia). En aquest cas, l’Estat molt probablement intentaria aturar aquesta sagnia dificultant la sortida de divises a l’estranger i/o imposant un “corralito”, és a dir, limitaria la quantitat de diners que podríem treure dels nostres comptes (possiblement entorn als 400,00 euros setmanals). En aquest cas els nostres estalvis mantenen el seu valor i no els perdem mantenint-los en el banc, a no ser que aquest “corralito” es converteixi en “corralón” i quedin els nostres dipòsits retinguts indefinidament. En aquests cas és molt probable que els “perdéssim” en gran part a la llarga.

3. Espanya surt de l’euro (o Alemanya torna al marc). En aquest cas hem begut oli i “perdriem” la major part dels nostres estalvis. Evidentment no ens avisaran. És inclús probable que Espanya hagi ja encarregat la fabricació de bitllets amb pessetes per si cal prendre aquesta dràstica decisió. Si això passa, s’anunciaria un divendres i el dilluns els nostres euros dipositats en el banc ja estarien convertits en pessetes per retirar. Els euros que tinguem a casa tampoc ens servirien de gran cosa ja que ens obligarien a canviar-los per pessetes al canvi oficial. La nova pesseta es depreciaria (perdria valor) respecte a l’euro entre un 35% i un 50% de forma molt ràpida.

Les conseqüències, si es dona l’escenari 3, seran molt greus ja que tenir una moneda local (la pesseta) encarirà les compres a l’estranger d’una forma brutal i, per tant, els preus de gairebé tot pujaran de forma espectacular  –hiperinflació – (p. ex. a quan hauríem de pagar el petroli -que hauríem de pagar en dòlars- si enlloc d’euros tenim pessetes?) . Es farà el que calgui i més per que això no passi (per exemple veiem que no tenim inconvenient en que vinguin de fora a evaluar l’estat real de la banca el que implica acceptar que no soms de fiar) malgrat, segons alguns economistes,  el millor seria que Espanya sortis ja de l’euro (veure vídeo programa Singulars 15 maig 2012).

O assumim una Europa unida amb totes les conseqüències (entre molts altres requeriments, un idioma comú) i ens oblidem del retorn al creixement econòmic o l’escenari 3 és inevitable. Veurem que passa.

PD 1: si algú ha pensat en convertir els seus euros en or tingueu en compte que l’or està sobrevalorat i és molt probable que sigui una nova bombolla que esclati en qualsevol moment.

PD 2: Un problema greu associat és el que es produeix quan tenim un deute contret amb euros (hipoteca p. ex.) i passem a la pesseta. L’acreedor (el banc) voldrà euros i no pessetes el que representarà una càrrega (més) insuportable per moltes famílies que ingressaran pessetes i hauran de seguir pagant el deute en euros.

PD 3: s’agrairà qualsevol suggeriment, aclariment i/o correcció per tal de donar un informació útil als nostres lectors.

2 pensaments sobre “Qué fer amb els estalvis? (qui en tingui, naturalment)

 1. Després del que ha passat a Xipre no està malament recuperar aquest post que actualitzem amb aquest artícle publicat avui (16/03/2013) de AHORROCAPITAL.COM http://www.ahorrocapital.com/2013/03/habra-corralito-en-espana-en-2013.html

  Dependiendo del patrimonio que estemos hablando, las soluciones pueden ser mas o menos elaboradas, pero en cualquier caso, accesibles a cualquier bolsillo. El año pasado hubo mucho interés en estos temas y puede que por pereza o incredulidad, al final mucha gente no hizo nada. Si tú fuiste uno de los que se quedaron de brazos cruzados, incluso tal vez te habrás reído de los que por miedo a un corralito en España, han tenido en 2013 que hacer la declaración de bienes y cuentas abiertas en el extranjero. Pero por si acaso te lo piensas mejor, aquí te dejo un listado que recopila las distintas opciones para proteger los ahorros de un corralito.

  -Cómo abrir una cuenta en Suiza con SwissQuote
  -Como abrir una cuenta en el extranjero desde casa con CIM Banque
  -Cómo abrir una cuenta en Luxemburgo, con ING Luxemburgo
  -Cómo abriruna cuenta en Alemania desde España con Dkb
  -Cómo proteger los ahorros de un corralito con fondos de inversión
  -Cómo guardar dinero en casa de forma segura
  -Cómo llevar dinero al extranjero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s