Els bancs de temps

Què és un banc del temps?

La filosofia dels bancs del temps es basa que hi ha unes persones que ofereixen uns serveis i a canvi poden demanar altres serveis a altres persones per a resoldre necessitats i activitats de la vida diària. És un Banc que funciona sense diners, la unitat d’intercanvi i de valor és l’hora, independentment del servei que s’ofereixi o que es rebi.

Totes les habilitats tenen el mateix valor, és a dir, tot val el temps que es triga en fer-lo. El temps s’intercanvia amb una reciprocitat mútua i paritària entre persones. Aquests projectes ofereixen oportunitats perquè els veïns i veïnes d’un municipi es coneguin i confi­en uns en altres per a poder resoldre les necessitats quotidianes, a més de millorar la vida laboral, personal i familiar i intensificar el sentit de pertinença a una comunitat.

Com es pot formar part?

Qualsevol persona que resideixi o treballi en el municipi pot formar part del Banc del Temps. Normalment,  només cal inscriure’s moment en el que es recolliran a més de les dades personals, els serveis què podem donar i els quals sol·licitem rebre. L’admissió en el banc del temps implica l’acceptació de les normes de funcionament.

Com es fa l’intercanvi?

Es tracta bàsicament de intercanviar necessitats per habilitats, sense ànim de lucre ni cap mediació monetària. L’usuari rep un servei d’ algú altre durant un període de temps, i es compromet a prestar un servei igualment en temps. És a dir, “ funciona a través de crèdits mutus en forma de temps”. Cada usuari rep un talonari o un accés a una pàgina d’internet per efectuar els pagaments, i és titular d’un “compte corrent” que registra el saldo de temps disponible. La unitat d’intercanvi és l’hora, independentment del servei que s’ofereixi o que es rebi. Cada servei, coneixement o habilitat intercanviada té el mateix valor, mesurat en unitats de temps, independentment que el donant sigui un principiant o un expert.

Una secretaria centralitza la gestió d’ofertes i demandes, posant en contacte a les persones, i controlant l’estat de saldo de les hores donades i rebudes.

Els intercanvis no són bilaterals (“jo et dono i tu em dones”) si no multilaterals: s’ofereix oferta i demanda a una borsa de serveis, coneixements i habilitats del Banc de temps de forma que la persona A ajuda a B, B ajuda a C, C ajuda a D, i D ajuda a A.

Quins intercanvis es poden fer ? Tots sabem fer alguna cosa. Qualsevol persona té coses per a oferir o per a demanar, alguns exemples:

Exercici físic

 • Classes (gimnàstica, ball, tai-txi, futbol)
 • Entreteniment o monitorització (partits de futbol, anar a córrer …)
 • Arbitratge de partits

Oci

 • Preparació de festes
 • Interpretació en esdeveniments o festes
 • Jocs de taula
 • Danses
 • Capoeira
 • Passejades en bicicleta
 • Excursions a la muntanya
 • Malabar

Idiomes

 • Classes d’idiomes
 • Conversa en idiomes
 • Traduccions
 • Intèrpret d’idiomes

Ordinadors

 • Classes d’informàtica
 • Instal lar programari
 • Reparació i muntatge d’ordinadors
 • Passar textos a ordinador
 • Muntatges fotogràfics o vídeos

Bellesa

 • Maquillatge
 • Perruqueria

Bricolatge

 • Assessorament sobre estalvi d’energia
 • Reparacions de bicis, motos, cotxes

Arts

 • Assessorament sobre decoració
 • Teatre
 • Pintura i dibuix
 • Cosir

Cuina

 • Classes de cuina (tradicional, vegetariana, ètnica …)
 • Assessorament sobre menús i preparació de receptes
 • La preparació dels menjars (pa, pastissos, melmelades, confitats)
 • Elaboració de menjars per aniversari i festes

Assessoria i orientació

 • Assessorament per a preparació d’esdeveniments
 • Assessorament en viatges (vacances, estudis, negocis …)
 • Assessorament per redactar el currículum vitae
 • Assessorament legal
 • Mediació en conflictes
 • Assessorament i orientació sobre recursos socials existents a Girona

Atenció a persones

 • Lectures, contacontes
 • Fer encàrrecs
 • Suport en mudances
 • Escoltar

A Catalunya funcionen ja molts d’aquests bancs de temps com Temps nostre, el Banc de Temps del Raval o el Banc de Temps Pont del Dimoni

2 pensaments sobre “Els bancs de temps

  • Prenc nota. He trobat un programa que ens pot ser molt útil. És una pàgina web que permet crear un espai propi on els que en formin part (veïns d’Argelaguer per exemple) poden oferir o demanar alguna cosa, un servei, un viatge o allotjament. Permet diferents possiblitats com regalar, deixar, llogar, vendre o intercanviar. Veure https://argelaguer.sharetribe.com/es. En parlem a la propera assemblea.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s