Les empreses comercialitzadores d’energia d’origen 100% renovable

És possible que darrerament hagis sentit a parlar de les empreses comercialitzadores d’electricitat 100% d’origen renovable i en particular de SOM ENERGIA, pel seu interès he preparat aquest breu post informatiu.
.
Per entendre de què va tot això cal que recordem primer que l’1 de juliol de 2009 es va reformar el mercat elèctric espanyol en compliment de la normativa europea, i es diferència, a partir d’aquesta data, entre empreses productores (generen electricitat), distribuïdores (gestionen la xarxa) i comercialitzadores (compren l’electricitat en el mercat majorista i la venen al consumidor final utilitzant la xarxa existent).

El projecte de creació de Som Energia va prendre forma durant la primavera del 2010 quan un grup de persones vinculades a la Universitat de Girona varen veure la necessitat de reproduir experiències exitoses en d’altres països europeus per promoure la participació de la ciutadania en un canvi de model energètic.

El dissabte 11 de desembre de 2010, amb l’assistència de vora 150 socis i sòcies, es realitza l’Assemblea Constituent de Som Energia a la Casa de Cultura de Girona. Amb data d’avui (30 de juny de 2012) son ja 2.880 socis i sòcies.

L’any 2011 és el primer any en que Som Energia, SCCL funciona plenament com una cooperativa, amb l’ànim d’assolir els primers objectius marcats: convertir-se en una comercialitzadora d’electricitat 100% renovable i iniciar els primers projectes propis de producció d’energia.

Finalment al setembre de 2011 s’inicia l’activitat de comercialització d’electricitat verda certificada.

Poden ser socis d’aquesta cooperativa totes les persones físiques i jurídiques que, compartint els objectius establerts en l’article 2 dels estatuts de la cooperativa (objectius: 1. la distribució i producció d’energia elèctrica i calorífica provinent de fonts renovables, així com 2. la prestació de serveis i distribució de productes relacionats), desitgin obtenir en les millors condicions de qualitat, oportunitat, informació i preus, béns per al consum i ús propi i dels seus familiars.

SOM ENERGIA actua, com hem dit, com a comercialitzadora d’electricitat pel que tots els socis poden contractar amb SOM ENERGIA l’electricitat que consumeixen amb la característica de que garanteixen que únicament comercialitzen electricitat que prové d’una font 100% renovable.

CAL ENTENDRE que si bé l’energia que arriba a casa és indistingible pel seu origen ja que tots els productors aboquen l’energia elèctrica  que produeixen a la xarxa on es barreja independentment del seu origen, al comprar a una comercialitzadora d’ electricitat 100% renovable com SOM ENERGIA el que ens assegurem és que l’origen de la producció de l’electricitat que nosaltres consumim és 100% renovable.

Paral·lelament, SOM ENERGIA és també productora d’electricitat pel que treballa per desenvolupar petits projectes de producció d’energia en quatre sectors: biogàs, fotovoltaic, eòlic i biomassa. Aquests projectes  són propietat de Som Energia i finançats principalment pels membres de la cooperativa.

SOM ENERGIA utilitza, com la resta de comercialitzadores, la xarxa elèctrica existent i per tant han de pagar un peatge per utilitzar-la, concepte que es reflecteix en la factura dels socis i sòcies.

En resum, SOM ENERGIA és una proposta molt interessant que cal tenir en compte ja que aposta per la generació renovable i local de l’electricitat que consumim i amb uns valors i principis en la linea del moviment ciutats en transició .

Per acabar us adjuntem  el document editat per l’Observatori de l’Energia a Catalunya:  QUÈ ÉS L’ELECTRICITAT VERDA I COM FER-NE ÚS?  Una breu guia d’orientació, pretén informar-te de com orientar el teu consum elèctric cap a les fonts renovables, reduint així l’impacte que la generació d’electricitat provoca en les persones i en el medi natural en el que vivim

Altres empreses comercialitzadores a Espanya d’electricitat d’origen 100% renovable:

– Gesternova

– Compañía Escandinava de Electricidad

Factor energia

Ja ho saps!!, només cal que canviïs a una d’aquestes companyies comercialitzadores que certifiquen que l’origen de l’electricitat que comercialitza és ‘verd’, és a dir, prové de fonts renovables. Un simple tràmit administratiu que pots fer des de la web d’aquestes empreses fa que avancem en l’objectiu que tot el subministrament energètic de la societat procedeixi d’energies renovables de mínim impacte ambiental. Des d’aqui us animem a fer-ho i especialment fem una crida a l’Ajuntament d’Argelaguer per a que faci aquest pas.

Agraeixo a la Monserrat S. l’ajuda en la preparació d’aquest post.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s