El Pla de l’Energia i Canvi climàtic de Catalunya 2012-2020

El Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 és el resultat d’un encàrrec que el Govern de la Generalitat de Catalunya va fer, el dia 8 de març de 2011, al conseller d’Empresa i Ocupació. Aquest dies (19 de junyde 2012) ha finalitzat el període d’informació pública. Aquest Pla té com a horitzó l’any 2020 i recollirà, quan sigui aprovat, les orientacions polítiques en matèria d’energia de l’actual Govern.

En aquest document es dissenyen sis escenaris exploratoris que defineixen diferents entorns possibles. Així l’escenari 1 o escenari base preveu que els preus dels combustibles fòssils es mantenen en termes corrents en nivells similars als de juliol de 2008 en l’horitzó de l’any 2030, atès que no hi haurà problemes d’oferta de combustibles fòssils per a cobrir la creixent demanda mundial durant l’horitzó prospectiu. Mentre que l’escenari 6 o escenari crític preveu que es produeix el peak oil a mitjan dècada 2010-2020, amb un augment molt important i dràstic dels preus dels combustibles fòssils.

Una vegada definits els 6 escenaris possibles, l’estudi determina el que anomenen escenari aposta o més probable.

Es molt remarcable que l’escenari aposta hagi estat l’escenari 4 o escenari d’anticipació. Aquest preveu queels preus dels combustibles fòssils s’incrementen significativament al llarg del període prospectiu, arribant a doblar-se en termes corrents l’any 2030 en relació amb els preus assolits el juliol de 2008. Tot i que no s’arriba al peak oil al llarg del període prospectiu, la producció mundial de petroli assoleix un altiplà de producció (plateau oil) a mitjan la dècada 2010-2020, que es manté estable, amb oscil•lacions, fins l’any 2030. Es produeixen puntualment situacions d’escassetat, amb una probabilitat d’augment significativa al final del període prospectiu. Així mateix, augmenta progressivament la tensió en els mercats internacionals de gas natural i carbó, amb increments graduals dels preus d’aquests combustibles fòssils.”

En aquest Escenari Aposta – que és, com he d it, el que l’estudi preveu com a més probable-, davant la previsible pujada important dels preus de les energies fòssils, Catalunya haurà de realitzar una feina proactiva de preparació:

  • avançant cap a una economia de baixa intensitat energètica i baixa emissió de carboni,
  • apostant clarament per les energies renovables i l’estalvi i l’eficiència energètica,
  • buscant una sintonia entre les actuacions de les administracions públiques i els agents privats (empreses i ciutadans) i
  • incrementant  de manera notable les polítiques de R+D+i en l’àmbit energètic.
  • A més a més, en aquest escenari les polítiques energètiques se situaran en el màxim nivell estratègic de l’actuació del Govern català, reforçant les polítiques energètiques actuals i accelerant la transició cap a un nou model econòmicament eficient, socialment redistributiu i mediambientalment sostenible.”

Ens sembla molt significatiu que s’hagi apostat per aquest escenari 4com el més probable i, ens fa por -llegint el document i escoltant els seus redactors en la Setmana de l’Energia organitzada per l’ICAEN, 18 – 22 juny 2012- que la prudència implícita en un informe que ha d’aprovar el Govern de la Generalitat ha evitat que l’escenari aposta seleccionat no hagi estat l’Escenari 5 o escenari reactiu i que és, al nostre modest entendre, el més probable.

Us recomenem la lectura detallada d’ aquest Pla de l’Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 que referma la nostra convicció de la necessitat de, com diu el document,  “realitzar una feina proactiva de preparació”.

Un pensament sobre “El Pla de l’Energia i Canvi climàtic de Catalunya 2012-2020

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s