Gift economy o economia del donar

En un món amb recursos escassos aniran prenent importància altres formes de relacionar-nos i satisfer les nostres necessitats. En aquest escenari l’intercanvi i el regal es desenvoluparan progressivament. En aquest post us parlem de l’economia del donar, que és, en que es basa i quins beneficis té.

L’economia del donar — de vegades traduïda literalment de l’anglès gift economy com economia del regal — és una teoria social en la qual els béns i serveis s’atorguen sense un acord explícit de quid pro quo (una cosa a canvi d’una altra).

Es basa en el principi de viure sota la premissa que «al meu veí no li falti res». Una segona premissa seria el treballar amb un nivell de consciència on «el que fem avui no sigui recordat demà», ja que les nostres actuacions es basen més en l’amor al proïsme que en l’interès o la vanitat. Generalment, l’economia del donar ocorre en cultures o subcultures en les quals s’esperen recompenses socials o intangibles, com el karma, l’honor, la lleialtat o qualsevol altra forma de gratitud.

Com hem dit , de vegades l’economia del donar es diu també cultura del regal. En alguns casos, regals simultanis o recurrents fan que la gratitud circuli entorn de la comunitat, el que es pot veure com una forma d’altruisme recíproc. En ocasions s’espera aconseguir béns o serveis del mateix valor que aquells que estem donant. No obstant això, es considera que el veritable esperit de l’economia del donar consisteix a donar sense esperar rebre res a canvi.

Al maig de 2012, un estudi dirigit per la Universitat de Califòrnia, en Berkley, Estats Units, ha comprovat que  les comunitats que desenvolupen aquest tipus d’economia, generen un major sentiment d’inclusió i generositat entre els seus membres.

Exemples i beneficis

Alguns exemples de l’economia del donar són:

 • Compartir menjar en una societat de caçadors-recol·lectors, en la qual actua com a mecanisme de protecció davant una collita dolenta d’un dels individus.
 • El ritual potlatch dels amerindis, en el qual els líders donen gran quantitat de béns als seus seguidors, enfortint la cohesió del grup. En sacrificar part de les riqueses acumulades, el líder es garanteix una posició honorífica.
 • Festes Theravādóna del mèrit budistas del sud-est asiàtic, similars al ritual anterior però els béns són donats per qualsevol membre.
 • El desenvolupament del programari lliure i altres formes de treball col·laboratiu.
 • Una “xarxa de favors” en una empresa o comunitat
 • Una família en la qual cada generació paga l’educació de la següent. Aquest és un exemple de regal que crea una obligació implícita de donar un regal a una tercera persona, en lloc de a qui realitza el present.
 • Delme religiós.
 • Filantropia i donar a la caritat.

L’economia del donar es denomina en ocasions també economia del compartir. Algunes persones sostenen que variacions de l’economia del donar  podrien ser la clau per a trencar el cercle de la pobresa.

Lewis Hyde descriu l’esperit de l’economia del donar, en contraposició amb l’economia de mercat, dient que allò que donem ha de ser regalat al seu torn o alguna cosa que valgui el mateix. El regal pot ser retornat al dador original, però això no és el més important. L’única cosa essencial és que el regal ha de moure’s sempre. Fa especial èmfasi en que l’economia del donar tradicional es basa en l’obligació de donar, l’obligació d’acceptar i l’obligació de ser recíproc.

2 pensaments sobre “Gift economy o economia del donar

 1. Començar amb l’intercanvi comportaria què sempre hagués algú que pogués ajudar a un altre. Aixó desenvolupat entre molts individus generaria agraïment i molta activitat. I la activitat és la que ens farà lliures de menjar-nos el cap!!!!

 2. Estic convençuda que molts ens trobem fent aquest tipus de cosa, perquè la necessitat (la nostra i la de la gent del nostre entorn) ens hi porta.

  Al donar-li el valor d”economia”, es a dir posar-li una etiqueta que ho fa més gros, encara millor, potser ho farem d’una manera més alegre, ja que no tant sols estarem ajudant algú que ens necessita o rebent una ajuda, a més estem participant d’un moviment global.

  De tota manera si que es molt important no situar-se sempre en un dels costats, le que reb o el que dona, el més important de tot aixó es que qui dona sàpiga acceptar el regal d’altri, i el que reb que tingui conciència clara que segur que podrà oferir a algú un altre “regal”.

  Visca l’economia del regal!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s