Ajuntaments i transició

Argelaguer en transició assumeix, en el seu document de constitució, quatre supòsits bàsics:

1) Que és inevitable viure amb un consum d’energia molt més baix, i que és millor planejar-lo en lloc de ser agafats per sorpresa.

2) Que les nostres comunitats  han perdut la capacitat de superar situacions difícils o adverses (resiliència) que els permetria adaptar-se al previsible canvi de model que acompanyarà al descens de la disponibilitat de energia abundant i barata (peak oil).

3) Que hem d’actuar col·lectivament, i cal fer-ho ara.

4) Que alliberant la nostra creativitat i capacitat col·lectiva podrem construir noves formes de vida més enriquidores, més connectades al comunitari i més sostenibles.

Des de que ens constituïm ara fa sis mesos aproximadament hem fet grans avenços. Hem consolidat les reunions mensuals del grup que fem cada tercer dissabte de mes de 10h a 12h al Casal, hem organitzat dues conferències i en tenim programada una altra pel novembre, hem fet una excursió mensual, hem organitzar un taller per aprendre a fer llevat mare, un de sabó casolà i un d’economia domèstica, hem constituït un grup de consum per comprar de forma conjunta, hem seguit publicant un post en aquest bloc setmanalment, hem creat un espai web per compartir i intercanviar serveis i articles  i un altre per compartir cotxe, etc

Tot això és molt important i es complementa amb moltes iniciatives individuals que prenent com a referència Argelaguer en transició s´han anat també desenvolupant. Des de la recuperació d’horts i galliners fins la instal·lació de sistemes de recollida d’aigua de pluja, el retorn a fer-se un mateix reparacions petites, recuperar l’hàbit d’estalviar i de posar ordre en l’economia de casa o elaborar productes a casa com formatge, sabó, cervesa o xampanyet de saüc entre altres. També s’ha creat nous lligams i noves relacions entre els veïns cosa que cal valorar com un veritable tresor per Argelaguer.

A tota aquesta dinàmica que segueixen les iniciatives en transició com la nostra caldrà incorporar en un moment o altra els ajuntaments donat que son les institucions que gestionen els municipis i la seva implicació i col·laboració serà imprescindible per avançar cap el nou model de societat  que anirà desenvolupant-se. El progressiu deteriorament de la situació global i local es farà cada vegada més evident i serà també cada vegada més necessaria la implicació de tots els ciutadans, associacions i ajuntaments en un front comú per trobar i instaurar solucions als problemes que aniran apareixen sens dubte en els propers mesos i anys.

La previsó d’augment de l’atur, la disminució d’ingressos de particulars i de les administracions locals i  les dificultats creixents per desplaçar-nos i per adquirir productes i serveis obligarà a aquest treball conjunt.

Oferim la nostra experiència i col·laboració a tots els veïns i a l’Ajuntament d’Argelaguer per treballar conjuntament en aquesta tasca de conscienciació, capacitació i acció que des d’Argelaguer en transició portem desenvolupant per preparar-nos per un món sostenible sense creixement econòmic. Així, per exemple, serà molt profitós que conjuntament treballem per  trobar solucions a les necessitats d’espais per horts familiars, de garantir l’accés a un treball remunerat a tothom, de potenciar formes de reciclatge i un pla de descens energètic, de fomentar l’intercanvi d’articles i serveis o de promoure una alimentació sana i local, etc.

Animem doncs a tots els veïns a incorporar-vos activament a les nostres reunions i activitats i a l’Ajuntament a fer una trobada per explorar possibles vies de col.laboració i treball conjunt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s