Conferència. El treball col·laboratiu, la experiència de la XIP

El passat dissabte 3 de novembre 12 al Casal d’Argelaguer, la Mireia Plana i la Núria Vives, funcionàries de la Generalitat de Catalunya ens van explicar què és la Xarxa d’Innovació Pública (XiP) i com treballen. 

Descriuen la XiP com una “xarxa transversal de persones vinculades amb les administracions públiques de Catalunya que es proposen millorar el servei a la ciutadania innovant la gestió dels serveis gràcies al bon ús de la tecnologia col·laborativa”. Remarquen que l’administració són persones i que la XiP són treballadors units amb la única condició de concretar i de fer les coses millor i més fàcils pels usuaris que les fem servir.

Aquest grup va gestar-se al voltant d’una taula per cinc persones que es trobàven cada dimecres per dinar. Després van ser 10 i ara són més de 300 persones adherides a un ideari comú.

Mitjançant una presentació amb diapositives i vídeos ens expliquen que s’organitzen en grups de treball a partir de l’establiment d’objectius generals i específics i l’establiment d’un pla d’acció representat per una persona que es compromet i es fa responsable de portar-lo a terme, i això ho recalquen com molt important, amb un termini i una data concretes.

Els seus objectius generals són:

 1. Canviar la manera de treballar i fomentar la participació ciutadana.
 2. Facilitar la vida a la ciutadania.
 3. Ser líders d’opinió internament i externament.

I els seus objectius secudaris són:

 • Millorar l’eficiència.
 • Augmentar la transparència cap a la ciutadania.
 • Potenciar la intel·ligència col·lectiva.
 • Implicar la resta de professionals públics.
 • Afavorir la participació ciutadana.

Estan agrupats en sis grups temàtics reconeixibles pel seu domini:

 • .GOV: govern obert oGov, transparència, open data, eGov
 • .COM: nous serveis públics, noves formes de prestació
 • .NET: xarxes, plataformes i canals de comunicació
 • .ORG: nous models organitzatius
 • .EDU: gestió del coneixement, entorns d’aprenentatge
 • .CAT: usos lingüístics, identitat digital, Viquipèdia

Després de gairebé dos anys de funcionament han crescut en prestigi dins l’administració pública i dins la xarxa, han rebut un premi al millor bloc, han assesorat al Lehendakari basc en la llei de transparència i l’elaboració d’estàndards de Govern obert , han col·laborat i traduit el llibre “Inprendedores”, han participat en esdeveniments com l’Expoelearning 2012, Empresa 2.0 a Sevilla, III Trobada per a la Innovació Social a Astúries, II Congrés EDO, i altres.

A les acaballes de l’exposició es crea un petit debat especialment al voltant de la mala premsa que tenen els funcionaris públics, i que les ponents admeten també que aquest ha estat un dels motors que les ha motivat a la creació d’aquesta xarxa de professionals amb vocació de servei. Ens mostren un vídeo d’una funcionària que li agrada la seva feina, per reforçar la darrera idea. També sorgeixen comentaris agraïnt a les ponents la xerrada i que exposicions com aquesta es troben a faltar ja que fan un bé i aproximen la gestió de la Generalitat als ciutadans, a l’hora que conviden a aquests a ser més protagonistes i a demanar a l’administració pública el que necessitem perquè la gestió dels tràmits burocràtics sigui més fàcil i àgil.

Presentació XIP – Vídeo de la conferència

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s