10 coses que convé saber

Durant els darrers mesos he après algunes coses que crec són molt convenients tenir present i que vull compartir en aquest post. Comencem:

1. El creixement il·limitat en un planeta finit és impossible. Malgrat això tot la nostra societat és fonamenta en que el creixement continuat i exponencial es viable. (+ informació)

2. L’explotació de qualsevol recurs físic segueix un patró que s’anomena curva de Hubber i que comporta que l’explotació de qualsevol recurs físic arriba a un pic  a partir del qual aquesta disminueix irremediablement i de forma accelerada.

3. El creixement del PIB està directament relacionat amb l’augment del consum energètic, essent del tot impossible augmentar el PIB sense augmentar el consum energètic (veure gràfica)

4. El petroli és la font principal de proveïment de l’energia en la nostra societat i, per les seves característiques, és insubstituïble per cap altra font d’energia coneguda. Veure distribució consum energia primària a Espanya 

5. L’estalvi i la eficiència energètica no comporten necessàriament cap disminució en el consum d’energia global. Tota societat tendeix a consumir tota la energia que és capaç de produïr pel que l’energia que s’allibera mitjançant l’estalvi i l’eficiència és consumeix en altres aplicacions. (+ informació)

6. Parlem de producció de petroli i no d’extracció de petroli perquè no tot el petroli s’extreu de pous (petroli cru) sino que en gran part ( aprox 20%) és produeix a partir d’altres matèries que no són petroli.

7. No tot el petroli que s’extreu o produeix és igual. Existeixen diferents tipus de petroli amb diferents densitats i diferents quantitats de sofre. Això implica diferents qualitats i rendiments i uns costos de refinament molt diferents. Aquest punt és fonamental ja que normament parlem de volum (barrils de petroli) quan el que és important és el rendiment energètic.

8. La major part dels jaciments de petroli coneguts han superat el seu pic i els nous descubriments de jacimients s’ han reduït dràsticament en les darreres dècades fent insostenibles  els nivells de consum actuals (entorn al 95 mbd). (veure gràfica). Això és degut i conseqüència de que els millors emplaçaments son els que s’exploten primer, mentre que els menys rentables es deixen per més tard de la  mateixa manera que quan un va a collir pomes d’un pomer o a caçar bolets no comença ni per les pomes més altes ni pels bolets més amagats.

9. El Pla de la energia i canvi climatic 2012 – 2020 de la Generalitat de Catalunya recomana avançar cap a una economia de baixa intensitat energètica i baixa emissió de carboni i apostar clarament per les energies renovables.

10.  “No tindrem més energia cada any com fins ara, el que significa que hem arribat a la fi del creixement i sense creixement els deutes son impagables pel que no queda més remei que canviar el nostre model econòmic”. Antonio Turiel

Potser és hora de començar a buscar “formes de vida” alternatives i no tant “sistemes energètics alternatius”.  Sergio Ulgiati

Observació final: Pels més despistats i els que somien en un món elèctric recordar que l’electricitat no és una font d’energia. L’electricitat s’utilitza per transportar l’energia des d’on s´ha generat fins el lloc on l’utilitzarem (per cert amb grans pèrdues  durant el transport).

 

3 pensaments sobre “10 coses que convé saber

  1. Deberíamos colgarnos este decálogo en la puerta de la nevera, mientras haya energía para que siga funcionando, porque vete a saber si podremos seguir conservando nuestras verduritas “fresquitas” a 5ºC…yo creo que ya podemos ir montándonos el “rebost” en la parte norte de la casa, haciendo más conservas y almacenando patatas y verduras en cajas de arena (entre otras cosas)…

    • Veo que has pillado el mensaje. Efectivamente hay que ir preparándose y recuperando antiguas formas de conservar entre otras cosas como dices y en ellos estamos como sabes en AeT.

  2. Hola Selene y Miquel, sigo el blog. Vaya currada !!
    En Barbastro dando clases y vareando las olivas, jeje.
    Abrazos!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s