La Terra ni perdona ni negocia

Vivim, creixem i morim en un planeta que anomenem Terra i que té una antiguitat d’ aproximadament 4.500 milions d’anys i que seguirà voltant l’orbita del Sol uns altres 4.500 milions d’anys fins que sigui engolida per l’expansió del mateix Sol.

Els humans varem aparèixer com a resultat d’una línea evolutiva de la vida  fa uns aproximadament 2 milions d’anys. És però des de fa uns pocs milenis que podem dir  que la nostra petja sobre la Terra és destacable i només fa uns pocs segles que realment la nostra influència és important.

En els darrers segles el creixement de la població humana i el desenvolupament tecnòlogic assolit és de tal magnitud que hem arribat a modificar el clima i la geografia de la Terra. Aquesta influència ha arribat a un màxim en els darrers decenis i fenòmens com  la degradació dels ecosistemes, la contaminació dels aqüífers,  el canvi climàtic, la desaparició d’espècies animals i vegetals en un grau molt superior al natural, la desforestació d’extenses regions, l’augment de les zones desèrtiques, etc son conseqüència, en gran part, de l’acció humana.

Malgrat tot, seguim sense canviar el nostre comportament i seguim agreujant l’efecte de la nostra activitat sobre el planeta que ens acull i sobre la biodiversitat existent.

És com si esperesim, com nens entremaliats, que al final -abans de que arribem a un punt de no retorn – la mare Terra ens perdonarà o negociarà amb nosaltres i ens deixarà seguir jugant. Però no serà aixì, la Terra ni perdona ni negocia.

El CO2 no desapareixerà de l’atmòsfera, ni els rius es descontaminaran, ni les espècies que ja s’han extinguit renaixeran. Tampoc la terra recuperarà la seva fertilitat d’un dia per l’altra, ni els milions de tones de plàstic desapareixeran dels mars. El paisatge destruït i ocupat per l’home no tornarà a tenir la riquesa de vida que tenia ni el gel que el desglaç ha dissolt en el mar o ha fet desaparèixer muntanyes avall tornarà ni als pols ni als cims de les muntanyes en uns pocs anys.

La Terra no ens perdonarà ni ens restituirà allò que hem destruït, tampoc s’asseurà a negociar amb nosaltres sobre com evitar el col·lapse de la nostre societat. El que hem destruit, extingit, contaminat o malgastat  no ho recuperarem mai més i urgeix un canvi en aquesta actitud irresponsable. Un canvi que ha de comença per cada un de nosaltres i que ha de començar ara.

3 pensaments sobre “La Terra ni perdona ni negocia

 1. El problema és que l’ésser humà només reacciona quan es troba contra les cordes… mentrestant, anem apretant i apretant… costa fer-se’n a la idea, però el canvi hauria d’haver començat ja i tot i que s’intueixen vents de canvi, no sé si arribarem tard…

  Us recomano aquest artícle El estallido que viene d’Adolfo García Ortega en el que l’autor conclou: “Creo que la única esperanza, la única vía de salida, radica en ir en dirección contraria a la que vamos. Eso lo saben los políticos. Y si no lo saben, que dejen de ser políticos, porque solo serán imbéciles.
  http://elpais.com/elpais/2012/11/16/opinion/1353077046_240170.html

 2. Estic d’acord en que aniria bé canviar de rumbe, perque és autodestructiu. Però no estic d’acord en que la Terra no perdona.
  La Terra és el que és, maravellosa. No en té característiques humanes; va molt més enllà; i a la vegada no ho fa. I si les tingués, segur que seria més generosa del que nosaltres som amb els nostres congèners.
  Som els essers humans els que no ens perdonem, i això també és autodestructiu, perque no ens porta a treballar en comú en la bona direcció, si no a aprofundir l’escletxa del desastre.

  • Precisament és el que diu el text. La Terra no té característiques humanes i esperar (com sembla que fem a l’actuar com ho fem) que ens perdoni o negocii amb nosaltres és absurd.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s