2013, un any dat i beneït

calendario

2012 ha estat l’any que a Argelaguer algunes persones hem començat a prendre consciència  que aquesta crisi no acabarà mai com diu Antonio Turiel i que cal organitzar-nos i començar a actuar a nivell individual, familiar i comunitari.

A nivell comunitari hem vist com s’han recuperat horts i construït galliners i ens hem unit en una cooperativa de consum que ja compta amb 18 famílies que comparteixen la compra d’alguns aliments.

A casa, en particular, durant aquest 2012 hem renunciat a un cotxe i a la televisió, hem posat ordre en l’economia familiar, hem instal·lat un sistema per escalfar l’aigua amb el sol i un sistema per recuperar l’aigua de pluja. Hem fet algunes reformes per millorar l’aïllament de la nostra vivenda i aquest hivern hem prioritzat escalfar-nos  amb llenya. Hem millorat l’hort i el nostre galliner i hem plantat un parell de fruiters. Hem aprés a fer sabó i ens fem el pa, els iogurts, les melmelades i fem conserves amb l’excedent de l’hort. També, entre altres coses, hem reduït encara més el consum de carn i peix i procurem alimentar-nos amb productes de temporada.

Totes aquestes iniciatives, malgrat ser importants, són tan sols un petit primer pas i caldrà fer molts més canvis en el futur donat que l’anomenada crisi s’agreujarà – com tothom ja ha confirmat – durant el 2013. Es seguiran fent les mateixes polítiques i, en conseqüència, continuaran  els desnonaments i les retallades i privatitzacions dels serveis públics. L’atur i la subocupació seguiran augmentant i afectant a companys, coneguts, amics i potser a nosaltres mateixos.

Esperar una millora en el sentit de retornar a un creixement del PIB i a una disminució de l’atur després d’aquest 2013 que està dat i beneït és una il·lusió que podem mantenir però que no ens ajudarà a superar la greu situació a la que ens enfrontem i quan abans reaccionem millor.

Argelaguer en Transició és una excel·lent eina per treballar junts i fer més planer el camí cap a aquest nou món que s’albira sense creixement econòmic i sense energia abundant i barata. Tenim molts projectes i durant el proper any els anirem consolidant. Les assemblees mensuals, el cotxe compartit, la plataforma d’intercanvi, les excursions, el cinema conscient, els tallers que anirem organitzant, la cooperativa de consum i el banc de temps en el que hem començat a treballar junt amb altres propostes que aniran sorgint de ben segur seran de gran ajuda per tots.

Perquè com diu Arcadi Oliveres: “Si no ens hi posem les coses aniran a pitjor, doncs no hi ha altra opció: hem de fer canvis, i han de ser radicals.” 

Per acabar us deixo el link amb les Predicciones para 2013 que ha fet Antonio Turiel en el seu bloc.

2 pensaments sobre “2013, un any dat i beneït

 1. Segueixo discrepant amb la utilització de la idea de que “aquesta crisis no acabarà mai”…
  Crec entendre lo que vol dir, que no es tornarà al creixement anterior com va passar en crisis anteriors. I aixó ho comparteixo.
  Però també penso que no és el mateix; que la crisis no acabi mai implica alguna cosa molt més aterradora, que no aporta gran cosa més que desesperanza.

  El que jo crec és que el sistema que coneixem està canviant, perque les circumstancies estàn demostrant que ja no és viable. Tots els canvis comporten una fase de caos, però més tard o més d’hora s’obrirà alguna porta per veure algun camíque ens porti endavant.
  Crec que el més important ara mateix és mantenir la esperança i la unió entre tots; preparar-se per temps difícils, però amb la sensació de que hi han coses per fer. Quedar-se només amb les catastrofes per arribar és destructiu, i sinceramnet penso que poc respoonsable. La gent necessita lideratge, i el lideratge comporta força i fe.

  Veure negre, queixar-se i desesperar no és la meva opció; m’estimo més de seguir amb les nostres accions a AeT, de lluitar pel nostre futur, de creure en que junts podrem!!!!

  • El que diu en el seu post Antonio Turiel és exactament “esta crisis económica en la que estamos inmersos no se acabará nunca, o no por lo menos dentro del presente paradigma económico conocido como capitalismo”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s