Iniciatives en transició a Espanya

transitiontownComencem l’any amb un repàs de les diferents iniciatives  de pobles en transició existents a Espanya. Òbviament no estan totes pel que us animen a enviar-nos informació d’aquelles altres que no hem recollit aquí.  Les que tenim informació i ens semblen en actiu actualment son les següents (prem en el nom de cada iniciativa per accedir al seu web):

 • Barcelona en transició. El grup de Barcelona és bastant actiu i organitzen xerrades, sessions de cinema i tallers al llarg de l’any.  El primer  dimecres de cada mes fan una trobada i cada tercer dimecres reben a persones interessades en la transició i en el que fan a Barcelona.
  .
 • Sant Martí-La Verneda (barri de Barcelona)  Una iniciativa d’un “grup de persones del barri que volen mirar i transformar el seu entorn per fer-lo més habitable, respectant el medi natural, relocalitzant l’ activitat i cercant formes per augmentar la  resiliència i la recapacitació que urgeix preparar davant  el doble repte del canvi climàtic i el pic del petroli”. S’organitzen en el que anomenen grups de recerca, acció i participació.
  .
 • Tansició VNG Vilanova i la Geltrú (Barcelona). Grup molt actiu que inicià les seves activitats el juliol de 2009. Tenen un grup dedicat a la promoció i creació d’horts i impulsen una moneda local, la Turuta.
  .
 • Sant Martí de Tous (Barcelona). Especialment actius durant 2011 tenen com a objectiu ” reduir les emissions de COi els consums d’energia, i tenir RESILIÈNCIA per enfrontar el pic del petroli i els efectes del canvi climàtic”. Destaca el projecte auTOUStop per compartir cotxe.
  .
 • Santa Coloma de Queralt  (Tarragona) es composa de persones que coneixen i comparteixen la definició, els supòsits bàsics, els principis i els objectius de SCeT i  volen contribuir activament a promoure la transició cap una nova forma d’organització social al món en general i a Santa Coloma de Queralt en particular basada en el baix consum energètic i la sostenibilitat. S’organitzen en grups de treball, 41 persones formen part dels grups a l’estiu de 2012.
  .
 • Jerez en transición (Cádiz). En funcionament des de maig de 2011, els companys  d’aquesta ciutat andalusa han organitzat ja un primer Festivalito  Jerez en transición i creat una moneda local, el zoquito.
  .
 • Coín en transición (Málaga). Grup també bastant actiu que organitzen un mercadillo per vendre productes locals i utilitzen també una moneda local, el ram.
  .
 • Fuengirola-Mijas (Málaga) “Somos mujeres y hombres preocupados por el actual estado de nuestro planeta y nuestra relación con nuestro entorno y sociedad. Somos conscientes de que si en estos tiempos de crisis no nos organizamos como ciudadanos y empezamos, primero a nivel individual y luego, como grupo, a generar cambios en nuestra realidad cotidiana, nadie lo hará por nosotros.” Utilitzen una neda ficticia el Eco, organitzen tallers, intercanvien productes de segona mà i compren en comú productes ecològics.
  .
 • La Puebla de los Infantes (Sevilla) “Buscamos cómo aprender a consumir menos, a reforzar lo comunitario y lo local y a reconectarnos de nuevo con la naturaleza. Lo hacemos por nosotros mismos, las nuevas generaciones, por nuestros familiares, nuestro pueblo y nuestra Tierra común.”  L’objectiu principal del projecte és donar a conèixer maneres de vida sostenible i construir i promoure la capacitat local de resposta davant el futur i els seus desafiaments.
  .
 • Poc a poc (Mallorca – Illes Balears) Un moviment d’activistes que impulsa la cura de la terra, l’ànima i la societat, sembrant utopies, recollint realitats… unint gent.
  .
 • La Palma en transición (Illes Balears). És una iniciativa de l’ Asociación Gaia Tasiri. Iniciatives en marxa: Círculo de Intercambio de La Palma, Canarina Radio Transición i la Red Socio Ambiental de La Palma.
  .
 • Eivissa Illa de transició (Illes Balears) Format per un petit grup d’eivissencs de diferents nacionalitats promouen la creació de grups locals i l’ecologisme interior. La seva web inclou una petita guia per a la transició i una secció on fer suggeriments per avançar cap a la transició.
  .
 • Gazteiz en transición (País Vasco) . Organitzats en diferents grups de treball (alimentació, educació, empoderament, salud, teatre, treball, web, habitatge i transport) han celebrat ja dues trobades sobre  decreixement i transició i diferents tallers relacionats. També han presentat el que son les ciutats en transició i el peak oil als alumnes de 3r d’ESO d’un IES  de la ciutat.
  .
 • Logroño en transición  En funcionament des de gener de 2011 mantenen un bloc (no gaire actiu) i han organitzat diferents conferencies sobre el tema del pic del petroli i el fracking.
  .
 • Novelda (Alicante)  Organitzats en la Oficina para la Sustentabilidad y la Equidad Local (OSEL) agrupen diferents colectius, entitats i associacions “que trabajan para no depender de fenómenos extra locales y tener la capacidad de decisión lo mas cerca posible”. Promouen una moneda local, la OSEL com eina per potenciar el treball comunitari. Especialment interessant el seu reglament de funcionament.
  .
 • Zarzalejo (Madrid) . Els organitzadors del Primer Encuentro Ibérico de Transición al que AeT va assistir continuen molt actius S’organitzen en diferents grups de treball (alimentació, banc de temps, comunicació, tranport, energia, desenvolupament humà, territori i cultura).
  .
 • Quijorna (Madrid)  Frente al individualismo: Comunidad. Frente a la distancia: Cercanía. Frente al derroche: Simplicidad. Frente al inmovilismo: Acción.
  .
 • Alhama (Murcia)  està format per “un grupo de personas que entienden que otro modo de entender la ciudad, o el lugar donde uno vive, es posible.” Tenen un servei per compartir cotxe.
  .
 • Valladolid en transicion Grup bastant actiu que es va crear l’agost de 2011. Organitzen xerrades i tallers i promouen la creació de xarxes de consum. Altres pobles de Valladolid en transició son Cigales i Portillo.

Un pensament sobre “Iniciatives en transició a Espanya

 1. A la meva visita a EuskalHerria em van comentar que hi ha grups en transició a les tres capitals, Bilbao, Donosti i Vitoria-Gasteiz….
  I després grupets varios per tot el territori…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s