Presentació del Banc de Temps d’Argelaguer

bdt190113
El dissabte 19 de gener es va presentar en un acte al Casal organitzat conjuntament entre l’Ajuntament d’Argelaguer i Argelaguer en transició el Banc del Temps d’Argelaguer.

Situem-nos.

Ens trobem en un escenari que Álvaro Lobato, advocat i Cristina Jiménez Savurido, magistrada en excedència qualifiquen en un artícle  publicat recentment a El País de col·lapse social. És a dir, en una situació de fallida estesa i generalitzada de les institucions de l’Estat que es reflexa en un increment de la pobresa i el progressiu deteriorament de les condicions socials i laborals.

El que s’esdevindrà en els propers anys, continuen Lobato i Jiménez en el seu artícle,  és un període de crítica inestabilitat, d’enormes convulsions socials i agitades i perilloses derives polítiques. L’Estat del Benestar i les institucions socials i polítiques vinculades a aquest model, desapareixeran, almenys tal com s’han configurat fins al dia d’avui. Les prestacions socials i els serveis universals en educació, sanitat i altres també desapareixeran.

En aquest escenari iniciatives com el cotxe compartit, les xarxes d’intercanvi o els bancs del temps que ens ocupa avui prosperaran en els propers mesos arreu. Veure artícle de Santiago Niño Becerra Compartir (por llamarlo de algún modo.

Els Bancs de Temps

En un anterior post ja vam parlar dels bancs de temps . Un banc de temps és un sistema d’intercanvi de serveis per temps. En ell la unitat d’intercanvi no és el diner habitual sinó una mesura de temps, per exemple el treball per hora.

És un sistema d’intercanvi de serveis per serveis o favors per favors. Té l’avantatge de fomentar les relacions socials i la igualtat. Plante·em des d’AeT l’ús d’aquest tipus d’economia com a forma de preparar-nos davant el col·lapse del sistema econòmic vigent, a manera d’economia complementària o mercat alternatiu que, entenc, cada cop seran més necessaris.

La idea doncs, amb els banc del temps, és crear una nova “moneda” per retribuir la gent pel que es necessita fer, valorant les contribucions per igual i traient profit a les habilitats de les persones.

Els crèdits de temps són dipositats en un banc del temps. Poden ser trets en qualsevol moment i gastats en un gran rang de serveis i oportunitats ofertes pels altres usuaris.

Com més quantitat de crèdit de temps circuli i quanta més gent comparteixi el seu temps i els seus talents entre ells, més rica es convertirà la comunitat. La cooperació es converteix en la força motriu pel canvi social. Tothom té una oportunitat de ser un ofertador i un receptor i per tant es converteixen en membre productiu de la comunitat.

Transcorregut un temps la comunitat actua com una forma de família estesa que comparteix, on tots els membres s’ajuden mutuament quan algú ho necessita i augmenta així progressivament l’autonomia i la resiliència de cada un dels membres i de la comunitat en el seu conjunt.

Agraïm a Banc de Temps Pont del Dimoni de Girona i al Banc de Temps de la Garrotxa la seva participació en l’acte i celebrem que l’Ajuntament d’Argelaguer la seva implicació en aquesta iniciativa i en l’acte de presentació. Desenvolupar el Banc de Temps d’Argelaguer és, sens cap mena de dubte, un gran repte i us encoratjem a tots a participar en el BdT d’Argelaguer.

Video presentació

Algunes ofertes ja disponibles en el BdT d’Argelaguer.:

Compres i comerç

els dijous al matí de compres a Olot—Els dijous al matí faig la compra a Olot sortida a les 10h aprox.: mercat del centre ciutat i supermercat Consum. tinc tres places al cotxe.

Cura de nens/as

Cura de nens —M’ofereixo per tenir cura de nens de 0 a 10 anys. Bany, alimentació, son, jocs… 

Ensenyament

Des de zero—Coneixements bàsics necessaris per: manejar l’ordinador i anar a Internet
Classes d’informàtica—Informàtica des de zero,coneixements bàsics necessaris per: Manejar l’ordinador, anar a Internet Per a… Per a pares i mares orfes digitals. Persones grans, jubiltats, prejubilats, altres amb temps lliure.
Classes de suport—M’ofereixo a realitzar classes de suport a alumnes de primària i secundària amb necessitats específiques.
La Web al teu abast—Et puc ensenyar a fer i gestionar la teva pròpia pàgina web sense necessitat que sàpigues res de codi, no et calen grans coneixements d’informàtica. Amb WordPress.

Esports i animació

Guia excursions—M’ofereixo per guiar-te i acompanyar-te en sortides per la Garrotxa i el Ripollès de diferent durada i dificultat.

Informàtica

Creació de full de càlcul i gràfiques—Ensenyo a crear un full de càlcul, gestionar-lo i fer gràfiques de seguiment.
Servei de streaming—T’ofereixo una plataforma per retransmetre en directe per internet (streaming) cursos, conferències, taller, jornades, congressos,… També podem gravar l’acte i penjar-lo a internet. http://www.tueventoonline.es

Salut i cura de les persones

Fisioteràpia i Rehabilitació funcional—Sóc diplomat en fisioteràpia i ofereixo consultes puntuals de fisioteràpia i rehabilitació funcional a persones de totes les edats.
Massatge sonor, reiki, Psicoterapia pránica—Ofereixo Massatges sonors per relaxar, y sesions de Reiki y Psicoterapia Pránica.

Serveis d’empresa

Promoció personal.—Ensenyo a fer tríptics, cartells i currículums.

Altres

Gestió conflictes i mediació—Ofereixo orientació i ajuda professional per gestionar tot tipus de conflictes interpersonals, familiars, laborals, comunitaris, … de forma dialogada i pacífica. Tinc formació (Màster URL Barcelona) i experiència en aquest àmbit. Web: http://www.solomediacion.com Twitter: @esolomediacion
Taller economia domèstica—T’ajudaré a analitzar la teva economia familiar i a adquirir uns bons hàbits que et permetin arribar a final de mes i estalviar una mica cada mes. Et puc assessorar a posar ordre en les teves finances i a recuperar el control sobre els diners. Servei adreçat a families i a grups: associacions, AMPA´s, etc

Psicologia

Entrenament pares—Consells / pautes als pares sobre l’educació dels fills; problemes d’aprenentatge, de conducta, emocionals…

I algunes de les demandes que ja hi podeu trobar en el BdT d’Argelaguer.:

Ensenyament

Conversa anglés—Tinc coneixements bàsics d’anglés i m’agradaria poder fer pràctiques amb algú que el parli bé.

Informàtica

Actualitzar pluggins wordpress—Necessito ajuda per revisar i actualitzar plugins wordpress dels meus diferents blog http://www.solomediacion.com, http://www.solomediacion20.com i http://www.argelaguerentransicio.com

Salut i cura de les persones

cura de persones grans.—Acompanyament els matins d’una persona gran. Conversa, passeig…
Salut i benestar—Necessito un bon massatge de relaxació

Servei tècnic

Repació electrodomèstics—Necessito una persona que em pugui arreglar el rentavaixelles i l’antena parabòlica per captar millor el senyal de la TV.

Treballs de jardineria

Jardiner—Per diferents feines de jardineria
Podar arbre jardí—Necessito ajuda por podar una noguera que tinc al patí de casa. 

Altres

Fuster—per diferentes feines de fusteria domèstica

Obres i construcció

Construir un llenyer—Necessito ajuda per construir un llenyer per guardar llenya d’un any per l’altra
Contruir una caseta de fusta pel jardí—Necessito ajuda per construir una caseta de fusta per les eines de l’hort i altres estris al jardí de casa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s