La pobresa energètica

Leña

El 12% de la població no pot mantenir casa seva a una temperatura adequada. (Enquesta Condicions de Vida 2008, INE).

En aquest post us parlem d’un tipus de pobresa poc coneguda però que cada vegada està tenint més incidència . Es tracta de la pobresa energètica.

La pobresa energètica és la incapacitat d’una llar de satisfer les seves necessitats bàsiques d’energia com mantenir l’habitatge en unes condicions de climatització adequades per a la salut (18 a 20º C a l’hivern i 25º C a l’estiu) amb el 10% de la renda disponible ( Brenda Boardman 1990).

Les causes que generen aquesta precarietat energètica són diverses:

  • baixos ingressos de la llar,
  • qualitat insuficient de l’habitatge,
  • preus elevats de l’energia,
  • preus elevats de l’habitatge, etc.

Les conseqüències de viure en una situació de pobresa energètica en el benestar són també variades: temperatures de l’habitatge inadequades, incidències sobre la salut física i mental (incloent mortalitat prematura d’ancians), risc d’endeutament i de desconnexió del subministrament, degradació dels edificis, malbaratament d’energia, emissions, etc.

La pobresa energètica ha estat també relacionada amb una major incidència de certes malalties físiques i mentals, com l’asma, la pneumònia, l’artritis, l’ansietat i la depressió. Això implica que patir aquesta forma de pobresa no és només una qüestió de desigualtat en les condicions materials de vida, sinó que té un impacte profund en la vida de les persones (tan profund que influeix en l’esperança de vida dels afectats).

La pobresa energètica està determinada, com hem dit, en gran mesura pel nivell d’ingressos de la llar: les famílies amb major renda disponible no només tendeixen a ocupar habitatges de més qualitat (encara que també més grans), sinó que també poden gastar més diners per satisfer les necessitats domèstiques d’energia.

Lógicament, millorar l’eficiència energètica dels habitatges redueix la incidència de la pobresa energètica.

La Generalitat a través de l’ICAEN ha elaborat una Guía pràctica amb el títol “Com actuar davant la pobresa energètica” que us recomanem llegir amb atenció i que indica que aquest és un problema important també a Catalunya.

No podem deixar de preguntar-nos abans de tancar aquest post quantes llars a Argelaguer pateixen la pobresa energètica? i com s’agreujarà en el futur aquesta situació davant l’encariment dels combustibles (electricitat, gas, gasoil) amb que funcionen la majoria de sistemes de calefacció a Argelaguer?

El retorn a la llenya com  a combustible per escalfar-nos a casa és quelcom que creiem serà imparable però l’ús generalitzat de la llenya com a combustible també té els seus límits i conseqüències. D’això en parlarem en una altra post.

Un pensament sobre “La pobresa energètica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s