Efectes de la llet sobre la salut

lecheEl consum de llet de vaca a Espanya és, aproximadament, de 115 litres a l’any per persona, el que equival a poc més d’un vas per persona i dia i converteix aquest aliment en un dels més consumits en la nostra societat actual.

La llet de vaca (i altres llets animals) és una rica font de calci, important per als nostres ossos i dents, conté proteïnes d’alt valor biològic i altres nutrients (vitamines, àcids grassos…) que poden ser beneficiosos per a la salut. Dit això, és igual de cert que una part important de la comunitat científica creu que el consum de llet no només no és necessari, sinó que a més, pot tenir efectes negatius en la nostra salut.

A qui hem de fer cas? Alguns punts a considerar:

1. La llet augmenta els nivells en sang de IGF-1, un factor de creixement que s’associa amb el creixement de cèl·lules canceroses. A manera d’exemple, el Tamoxifeno un medicament que s’utilitza per al tractament del càncer de mama, és un inhibidor de IGF-1

2. La proteïna de la llet, la caseïna es descompon en substàncies derivades de la morfina (les casomorfines) en el mateix tub digestiu. Per aquesta raó té efectes sedants i possibles efectes negatius en l’estabilitat emocional.

3. Pel seu ric contingut en proteïnes animals, en fòsfor… afavoreix l’acidesa metabòlica. Nombroses publicacions demostren que els lactis disminueixen el pH de la sang (acidesa), podent provocar la sortida del calci dels ossos cap a la sang com a mecanisme tampó. Això es relaciona amb l’aparició de pedres i càlculs renals.

4. L’absorció del calci de la llet, present majoritàriament en forma de fosfat càlcic unit a proteïnes (caseïnes), requereix de l’enzim proteolítica anomenada quimosina. Les caseïnes de la llet de vaca són 300 vegades majors a les presents en la llet materna. A més el gen de quimosina només s’expressa en l’home durant la lactància materna.  Algunes publicacions parlen d’una absorció màxima del calci de la llet del 13% i d’un mínim del 0%. No es pot afirmar que el consum de llet previngui l’aparició de osteoporosis, ja que existeixen molts estudis al respecte que no aconsegueixen demostrar aquesta prevenció.

5. Per la seva possible influència negativa en el sistema digestiu, afecta al sistema immunitari (Common Mucosal Immune System), apareixent infeccions en altres mucoses com otitis de repetició o amigdalitis en nens. En adults, un gran nombre de persones experimenta millores en el funcionament digestiu i trànsit intestinal en reduir o eliminar el consum de làctics.

Hem d’afegir que la llet que prenem avui no és la mateixa que prenien els nostres avis. La industrialització ha dut a processos més deshumanitzats per als animals, i a la llet que prenem arriben els antibiòtics i altres medicaments que els són administrats per a mantenir-los en salut.

Es podria concloure que la presa de lactis no és necessària, i molt menys imprescindible, i l’evidència clínica del dia a dia, ens fa pensar que la retirada de la dieta dels productes làctics pot beneficiar a un gran nombre de persones que pateixen problemes relacionats amb la digestió, el trànsit intestinal o el sistema immunitari (colitis ulcerosa, bronquitis, espondilitis anquilosant, èczemes…).

Per la meva banda he decidit deixar de beure llet (que he substituït per beguda de soja) i reduir progressivament el consum de productes làctics. En un món en decreixement i en qual el petroli serà menys abundant i més car, la progressiva reducció del consum de productes làctics en particular i de productes d’origen animal en general en moltes famílies, serà cada vegada més habitual. Per tant cal que comencem a conscienciar-nos i a fer els primers passos en aquest sentit. La nostra salut, de retruc, també en sortirà beneficiada.

He observat que alguns bars i restaurants ofereixen ja la beguda de soja com alternativa a la llet. Sabeu si algun dels bars d’Argelaguer ofereix aquesta possibilitat?

Més informació sobre aquest tema

4 pensaments sobre “Efectes de la llet sobre la salut

  1. Estoy de acuerdo contigo Miquel que reducir el consumo de leche de vaca puede llegar a ser beneficioso para la salud. Pienso que ningún alimento por sí sólo es totalmente imprescindible, y eso es lo que desde las instituciones se ha venido predicando en el caso concreto de la leche de vaca, desde hace muchos años.

    Hay una gran variedad de leches vegetales que se pueden hacer en casa, se podría pensar en organizar un taller…

    Y de si sirven leches vegetales en los bares del pueblo pues no tinc ni idea, ja demanarem…

    Salut!

  2. Aclariment. En aquest post no recomanem la llet de soja sino que informem dels possibles efectes perjudicials de la llet de vaca i que personalment he sustituit per beguda de soja però podria haver-la sustituit per infusions, té o aigua fresca. Com hi ha de tot en aquest món, us adjunto un link d’un artícle que informa dels efectes perjudicials de la llet de soja: http://teatrevesadespertar.wordpress.com/2011/08/31/los-efectos-perjudiciales-de-la-leche-de-soja/

  3. Uff!!! La leche de vaca, qué temazo!!! y falta hablar del componente emocional…la leche como un sustituto de afectividad, de apego, del vínculo maternal…de teta pues!!!…pero ese es otro tema. Yo he sido una bebedora incalculable de leche de vaca, ahora solo me queda un vicio, el queso, intento comerlo en su justa medida. Personalmente he comprobado que cuando hay enfermedades respiratorias, la leche es el peor enemigo, crea mucha más mucosidad… Y respecto a las leches vegetales, es verdad, la soja no es la panacea, hay una gran variedad, de avena, de arroz, de alpiste (muy famosa últimamente), de cáñamo, de almendras, de avellanas…mmm. En casa nos hacemos unas muy buenas, baratas y sencillas…cuando queráis organizamos un taller de leches vegetales…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s