Primer aniversari d’Argelaguer en transició

present1

Convençuts de la necessitat de començar a actuar i d’iniciar una transició cap un món que se’ns presenta sense energia abundant i barata i sense creixement, el febrer de 2012 vam publicar el primer post en aquest bloc i el mes de març vam fer la presentació al Casal d’Argelaguer.

Argelaguer en transició (AeT) ens havia de  servir per prendre consciència de la gravetat de la situació econòmica, social i política en que estàvem immersos i de la necessitat d’actuar immediatament. Com diu Arcadi Oliveres: “Si no ens hi posem les coses aniran a pitjor, doncs no hi ha altra opció: hem de fer canvis, i han de ser radicals.”

En un any és molta la feina feta. En el bloc AeT 1r any (PDF) podem veure que la informació, l’activitat i la vitalitat que s’ha generat entorn a AeT és realment impressionant.

Sens dubte el més important ha estat la creació i aprofundiment de les relacions i la confiança entre tots els que hem participat d’Argelaguer en transició. I això ens reforçarà i serà fonamental en el futur per afrontar amb èxit les dificultats que el canvi de paradigma està generant i generarà en tots nosaltres.

Aquests canvis cal fer-los individualment en primer lloc i, a continuació, a nivell familiar per posteriorment integrar-los en el grup més afí a nosaltres i finalment a nivell de tota la comunitat.

Des de l’inici hem intentat informar-vos i orientar-vos sobre la conveniència d’iniciar accions que ens ajudin a adaptar-nos a una nova societat en la que la energia no serà ni abundant ni barata, en la que no es creixerà o no es farà de la mateixa manera que havíem viscut darrerament i en la qual, no hi haurà plena ocupació. Repassem breument el camí que durant aquest any hem dissenyat per avançar cap a la transició:

 1. Primer cal entendre què està passant i que la situació és irreversible.
 2. Cal per tant superar l’etapa de negació i prendre plena consciència de la inevitabilitat i la gravetat de les conseqüències de la situació actual i passar a l’acció.
 3. Pots començar reduint al màxim l’ús del vehicle privat utilitzant sempre que sigui possible el transport públic o compartint el cotxe.
 4. És important posar ordre a l’economia familiar amb l’objectiu de reduir o eliminar els deutes, controlar la despesa fins que aquestes no superin el 90% dels ingressos i augmentar els  nostres estalvis fins assolir un mínim del 10% dels nostres ingressos. (Veure també Taller economia domèstica)
 5. Crea i manté un rebost amb aliments per al menys 1 mes.
 6. Recupera l’hàbit de consumir fruites i verdures de temporada, en la mesura del possible, de producció local i participa en la cooperativa de consum que hem creat.
 7. Simplifica al màxim la teva vida per tal de ser més equitatiu amb la resta de persones, espècies i generacions.
 8. Contribueix a repartir el treball, guanyant menys diners i reduint les hores de treball remunerat fins un màxim de 21 hores setmanals.
 9. Aprèn a fer de forma casolana productes com el sabó, el pa, la cervesa, …. a conservar aliments i a fer receptes d’aprofitament.
 10. Aprofita qualsevol espai que disposis per conrear un hort.
 11. Construeix un sistema per recollir l’aigua de pluja.
 12. Redueix l’ús de plàstic i sobretot recicla’l per tal d’evitat el seu malbaratament.
 13. Fomenta l’intercanvi i el regal (economia del donar)
 14. Promou el treball col·laboratiu i les relacions i confiança amb els veïns.
 15. Deixa de consumir televisió, no la trobaràs a faltar gaire.
 16. Renuncia a viatjar en avió.
 17. Participa en el Banc de Temps d’Argelaguer.
 18. Surt a caminar periòdicament.
 19. AeT està obert a tothom i funcona de forma transversal i assemblearia. Assisteix a les assemblees  que organitzem cada 3r dissabte de mes de 10 a 12h al Casal d’Argelaguer, participa en les activitats que promou AeT i proposa noves activitats per fer.

Aquestes son les propostes que us hem fet aquest primer any des d’AeT. Totes t’ajudaran a fer més planer el camí cap al nou món que s’albira, si les vas incorporant a la teva forma de viure. Unes et suposaran més esforç que altres i no cal seguir cap ordre.  De totes maneres, el fet que durant aquest primer any s’hagin interessat per AeT gradualment més persones i que a poc a poc es vagin integrant i participant en les diferents iniciatives i activitats que organitzem és el més important i ens anima a seguir treballant convençuts que d’aquesta, o en sortim tots junts o no en sortirà ningú.

Acabem aquest post amb un recull fotogràfic del que ha estat el primer any d’ AeT

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

3 thoughts on “Primer aniversari d’Argelaguer en transició

 1. nur 25/02/2013 / 16:28

  Per molts anys i endavant!

 2. Selene 04/03/2013 / 18:16

  Oh!!! Si me he emocionado y todo!!! Enhorabuena y “los años que nos quedan por vivir” como dice la canción…

 3. Selene 04/03/2013 / 18:20

  Ya un año que se inicio la necesidad de la transición…sin duda lo que yo más valoro de este año es la comunidad que poco a poco se está creando, quizás no hemos reducido tanto, ni reciclado tanto…pero de lo que si estoy bien segura es de que hemos comaprtido y reído mucho…

  Enhorabona AeT i endavant!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s