present1

Convençuts de la necessitat de començar a actuar i d’iniciar una transició cap un món que se’ns presenta sense energia abundant i barata i sense creixement, el febrer de 2012 vam publicar el primer post en aquest bloc i el mes de març vam fer la presentació al Casal d’Argelaguer.

Argelaguer en transició (AeT) ens havia de  servir per prendre consciència de la gravetat de la situació econòmica, social i política en que estàvem immersos i de la necessitat d’actuar immediatament. Com diu Arcadi Oliveres: “Si no ens hi posem les coses aniran a pitjor, doncs no hi ha altra opció: hem de fer canvis, i han de ser radicals.”

En un any és molta la feina feta. En el bloc AeT 1r any (PDF) podem veure que la informació, l’activitat i la vitalitat que s’ha generat entorn a AeT és realment impressionant.

Sens dubte el més important ha estat la creació i aprofundiment de les relacions i la confiança entre tots els que hem participat d’Argelaguer en transició. I això ens reforçarà i serà fonamental en el futur per afrontar amb èxit les dificultats que el canvi de paradigma està generant i generarà en tots nosaltres.

Aquests canvis cal fer-los individualment en primer lloc i, a continuació, a nivell familiar per posteriorment integrar-los en el grup més afí a nosaltres i finalment a nivell de tota la comunitat.

Des de l’inici hem intentat informar-vos i orientar-vos sobre la conveniència d’iniciar accions que ens ajudin a adaptar-nos a una nova societat en la que la energia no serà ni abundant ni barata, en la que no es creixerà o no es farà de la mateixa manera que havíem viscut darrerament i en la qual, no hi haurà plena ocupació. Repassem breument el camí que durant aquest any hem dissenyat per avançar cap a la transició:

 1. Primer cal entendre què està passant i que la situació és irreversible.
 2. Cal per tant superar l’etapa de negació i prendre plena consciència de la inevitabilitat i la gravetat de les conseqüències de la situació actual i passar a l’acció.
 3. Pots començar reduint al màxim l’ús del vehicle privat utilitzant sempre que sigui possible el transport públic o compartint el cotxe.
 4. És important posar ordre a l’economia familiar amb l’objectiu de reduir o eliminar els deutes, controlar la despesa fins que aquestes no superin el 90% dels ingressos i augmentar els  nostres estalvis fins assolir un mínim del 10% dels nostres ingressos. (Veure també Taller economia domèstica)
 5. Crea i manté un rebost amb aliments per al menys 1 mes.
 6. Recupera l’hàbit de consumir fruites i verdures de temporada, en la mesura del possible, de producció local i participa en la cooperativa de consum que hem creat.
 7. Simplifica al màxim la teva vida per tal de ser més equitatiu amb la resta de persones, espècies i generacions.
 8. Contribueix a repartir el treball, guanyant menys diners i reduint les hores de treball remunerat fins un màxim de 21 hores setmanals.
 9. Aprèn a fer de forma casolana productes com el sabó, el pa, la cervesa, …. a conservar aliments i a fer receptes d’aprofitament.
 10. Aprofita qualsevol espai que disposis per conrear un hort.
 11. Construeix un sistema per recollir l’aigua de pluja.
 12. Redueix l’ús de plàstic i sobretot recicla’l per tal d’evitat el seu malbaratament.
 13. Fomenta l’intercanvi i el regal (economia del donar)
 14. Promou el treball col·laboratiu i les relacions i confiança amb els veïns.
 15. Deixa de consumir televisió, no la trobaràs a faltar gaire.
 16. Renuncia a viatjar en avió.
 17. Participa en el Banc de Temps d’Argelaguer.
 18. Surt a caminar periòdicament.
 19. AeT està obert a tothom i funcona de forma transversal i assemblearia. Assisteix a les assemblees  que organitzem cada 3r dissabte de mes de 10 a 12h al Casal d’Argelaguer, participa en les activitats que promou AeT i proposa noves activitats per fer.

Aquestes son les propostes que us hem fet aquest primer any des d’AeT. Totes t’ajudaran a fer més planer el camí cap al nou món que s’albira, si les vas incorporant a la teva forma de viure. Unes et suposaran més esforç que altres i no cal seguir cap ordre.  De totes maneres, el fet que durant aquest primer any s’hagin interessat per AeT gradualment més persones i que a poc a poc es vagin integrant i participant en les diferents iniciatives i activitats que organitzem és el més important i ens anima a seguir treballant convençuts que d’aquesta, o en sortim tots junts o no en sortirà ningú.

Acabem aquest post amb un recull fotogràfic del que ha estat el primer any d’ AeT

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Primer aniversari d’Argelaguer en transició

3 pensaments sobre “Primer aniversari d’Argelaguer en transició

 1. Oh!!! Si me he emocionado y todo!!! Enhorabuena y “los años que nos quedan por vivir” como dice la canción…

 2. Ya un año que se inicio la necesidad de la transición…sin duda lo que yo más valoro de este año es la comunidad que poco a poco se está creando, quizás no hemos reducido tanto, ni reciclado tanto…pero de lo que si estoy bien segura es de que hemos comaprtido y reído mucho…

  Enhorabona AeT i endavant!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s