El menjar no es llença

malbaratement-alimentariEl malbaratament alimentari és el menjar que perdem o llencem durant tota la cadena alimentària destinada al consum humà. També es considera excedent aquell menjar que s’ha produït per alimentar la població i que s’acaba aprofitant per a d’altres usos, com ara l’alimentació del bestiar.

L’Ajuntamet de Barcelona acaba de publicar un portal dedicat a aquest important tema amb el lemael menjar no es llença“.

En aquesta web trobareu informació molt interessant. Des d’una Guía per evitar el malabaratament alimentari fins a receptes d’aprofitament així com molts consells de com reduir el malbaratament de molts productes.

Alguns consells bàsics:

  • Una de les causes principals per les quals acabem llençant molt menjar a les escombraries és la manca de planificació a l’hora d’anar a comprar. Aquesta falta de planificació es tradueix en la compra d’aliments que finalment no consumim. Fer la llista de la compra, pensar el menú setmanal i cuinar les racions justes són accions que ens permeten estalviar diners i evitar llençar molt menjar.
  • Una llista tancada on anotem les quantitats que necessitem de cada aliment ens evitarà la temptació de comprar productes que no consumirem. La presentació de determinats productes, les ofertes i la publicitat ens inciten a comprar més productes dels que realment necessitem.
  • L’emmagatzematge i la conservació correctes dels aliments eviten la pèrdua de les propietats nutricionals, redueixen la possibilitat que es facin malbé i ajuden a reduir el risc d’intoxicacions a l’hora de consumir-los. Podem guardar els aliments a la nevera, al congelador, al rebost o, fins i tot, fer-ne conserves i allargar-ne la durada abans no es facin malbé.

A Argelaguer en transició tenim una secció que hem anomenat Receptes per a la transició en la que volem recollir diferents receptes d’aprofitament. T’animem a visitar aquesta secció periòdicament i a enviar-nos les teves receptes.

Per altra banda, com sabeu, hem creat un grup de consum per fer compres conjuntes de productes locals, de temporada i ecològics. Et recordem que ens trobem cada dijous de 19h a 20h i t’animem també a formar-ne part.

Un pensament sobre “El menjar no es llença

  1. Molt interesant…he estado en la página y está muy bien para re-educarnos en el tema del control y la organización… 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s