Crida: Enfront de la Banca, RE-MOU ELS TEUS DINERS

cridaAeT s’adhereix a aquesta campanya i t’invitem a difondre-la i a implicar-te.

De l’1 al 30 d’abril, Enfront de la Banca, RE-MOU ELS TEUS DINERS:

  • La primera acció consisteix a cancel·lar els nostres comptes d’estalvi, fons d’inversió i/o fons de pensions, vendre les nostres accions.
  • La segona acció suposa traslladar-los i obrir nous dipòsits a la banca ètica i cooperativa (Fiare, Coop57, SomEnergia, CASX, Oikocredit).

Es tracta d’una proposta que avui és d’extrema actualitat, davant dels fets ocorreguts a Xipre, que demostren fins a quin punt la Unió Europea és capaç d’imposar mesures que perjudiquen els dipòsits bancaris d’una part de la població.

La campanya s’origina a partir d’una crida a l’acció per la «Revolució Integral» i s’enllaça amb les mobilitzacions dutes a terme anteriorment:

«Contracimera Europea per l’Europa de les persones i contra l’Europa dels mercats», en resposta a la «Cimera Europea» del 14 i 15 de març, que segueix fent passos per a una unió econòmica i bancària.
Després de les nombroses i massives manifestacions, tots i totes hem de passar a l’acció. És a través de la nostra acció col·lectiva que podem promoure la reactivació del tipus d’economia que és desitjable per al Bé Comú i per a la majoria de la població.

Deixarem de finançar l’economia de casino (basada en l’especulació) i contribuirem a finançar projectes cooperatius, projectes de l’economia real que cobreixin necessitats reals de les persones.
Seguint l’exemple de campanyes com «Move your money» a Anglaterra i als Estats Units, tenim la responsabilitat de consolidar un fort moviment al sud-est d’Europa. Aquests 30 dies que proposem per remoure diners i consciències, pretenen marcar un punt d’inflexió i ser l’inici d’una generació de noves accions en el futur.

A continuació es detallen possibles opcions on transferir els dipòsits, que són alhora moviments cooperatius a estendre i ampliar:

Fiare. Projecte de banca ètica cooperativa d’àmbit europeu. Ja fa anys que accepta dipòsits bancaris i fa préstecs a projectes socials i cooperatius. Durant l’últim trimestre d’aquest any començarà, també, a acceptar comptes corrents. Més info: http://www.fiare.org

Coop57. Cooperativa de serveis financers ètics i solidaris, que gestiona estalvi i préstecs a projectes d’economia social que promoguin l’ocupació laboral, fomentin el cooperativisme, la solidaritat, la sostenibilitat sobre la base de principis ètics i solidaris. Més info: http://www.coop57.coop

Som Energia. Cooperativa de producció i consum d’energies renovables. No és un banc, ni una entitat financera, però amb els estalvis dels seus socis desenvolupa la creació de projectes cooperatius d’energies renovables. Més info: http://www.somenergia.coop

CASX. Cooperativa d’Autofinançament Social en Xarxa És un projecte incipient, de caràcter assembleari i sense interessos, que presta els estalvis dels seus socis a projectes autogestionats i afins als seus principis, que són similars als de la Revolució Integral. Durant el mes en què es desenvolupa l’acció es complirà el primer aniversari des de la seva posada en marxa. Més info: http://www.casx.cat

Oikocredit és el nom públic de Ecumenical Development Cooperative Society U.A., una cooperativa de crèdit democràtica i participativa amb seu als Països Baixos i estesa per tot el món, centrada en la bànca ètica. A l’estat espanyol hi ha varies associacions que promouen aquesta iniciativa. Més info: http://www.oikocredit.org

Sobre altres opcions bancàries

Hi ha altres opcions de banca ètica amb un volum i un impacte social com Triodos però que no és una cooperativa i per tant no té una organització interna afí als principis de la campanya, però fa una tasca respectable i que no és missió de la campanya criticar.

També hi ha cooperatives de crèdit, de caràcter professional com les d’enginyers i les d’arquitectes, caixes rurals, com moltes que existeixen al llarg del territori o Caja Laboral, del Grup Mondragon. En el mateix sentit hi ha també petites caixes d’estalvi, que han conservat el seu caràcter local, mentre moltes creixien i es fusionaven perdent totalment el caràcter que tenien quan es van fundar (caixa colonya, caixa popular, caixa ontinyent …). Que podem entendre que tenen un nivell acceptable de democràcia interna, però que no tenen una política d’inversions que puguem considerar ètica o prou compromesa amb la millora de la societat.

Les entitats adherides a aquesta campanya no demana treure els diners de cap d’aquestes entitats, però tampoc estem a favor d’elles.

Ara més que mai tenim l’oportunitat de replantejar-nos on posem els nostres diners, si a la banca capitalista que amb les seves pràctiques especulatives i les seves polítiques abusives ha enfonsat l’economia de milions de persones o bé en un altre tipus de banca, una banca ètica i cooperativa que aposta per l’economia productiva, per l’economia social i de les persones.

Triar on tenim els estalvis és una de les maneres més contundents de remoure consciències a través de la nostra manera de ser al món.

Per tot això, es proposa una acció col·lectiva durant tot el mes d’abril. Fem que aquesta sigui recordada com la primavera en què els petits estalviadors van remoure el sistema financer. Recorda: Junts i juntes podem i ho aconseguirem!

No tothom disposa d’estalvis a re-moure –o ja ho vam fer en el seu moment. En aquest cas, la nostra contribució pot consistir a difondre la campanya perquè els que sí que en tenen s’hi impliquin!

Campanya: #ReMouelsteusDiners REMOU ELS TEUS DINERS

Llistat d’adherits (provisional a 27/03/2013)

Cooperativa Integral Catalana
Moviment YO NO PAGO
Cooperativa Integral AragonesaCooperativa Integral Amalur
Dret de Rebel·lió
CASX
Oficina de Desobediència Econòmica Madrid-Legazpi
Oficina de Desobediència Econòmica Castelló
Participants del CIM (Coop. Integral de Madrid i Voltants)
Cooperativa Integral Asturiana
Desbanka, Front Ciutadà contra el poder financer
Asamblea permanente de víctimas del sistema financiero. Colombia.
Centro Social Librería La Pantera Rossa
Àgora Vilamajor
Asociación de productores el Clandestino
Argelaguer en Transició
Fundación Hijos del Maíz
Plataforma ¡En Pie! – Asedia el Congreso 25A.

Pots adherir al teu col·lectiu en aquest enllaç: http://remuevetudinero.net/adhesions/?lang=ca

2 pensaments sobre “Crida: Enfront de la Banca, RE-MOU ELS TEUS DINERS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s