Planificar l’hort

Hort en 4 zonesEn un post anterior ja vam parlar dels beneficis de menar un hort tant per les persones que accedeixen a aquesta possibilitat com per la comunitat on s’implanten aquestes iniciatives. En aquell post reclamàvem, sense èxit, a l’Ajuntament d’Argelaguer que ens cedís unes parcel·les que té en propietat per a horts als veïns que ho demanessin.

Quan ens plantegem menar un hort, sobretot si no ho hem fet mai, és difícil saber per on començar. Quan espai hi destino? quines plantes conreo? on compro les llavors o el planter? quan s’ha de regar? quin adob utilitzo? ….

El més habitual és anar improvisant i “alguna cosa colliré” el que no deixa de ser veritat.

De tota manera un mica de planificació no ens anirà malament i obtindrem millors resultats.

En aquest post intentaré apuntar alguna orientació que espero et sigui d’utilitat.

El primer que cal tenir en compte és que l’hort requereix temps i dedicació pel que hem d’estar disposats a destinar una part del nostre temps al nostre hort i a mantenir una certa continuïtat. Com a mínim i per petit que sigui el nostre hort hem de calcular unes 4-6 hores setmanals de dedicació que durant la primavera i l’estiu seran més i durant la tardor i l’hivern menys.

En segon lloc hem de decidir on farem l’hort i quin espai hi destinarem. Encara que pràcticament qualsevol espai ens servirà és important que sigui un lloc assolellat i amb accés a l’aigua. Us recomano començar treballant un espai petit (menys de 20 m2) i progressivament anar augmentant el tamany del vostre hort segons les vostres disponibilitats de temps i ganes de treballar amb l’objectiu de disposar d’un mínim de 40 m2.

Una vegada hem adquirit el compromís de dedicar una part del nostre temps a treballar un hort i un cop hem delimitat l’espai inicial on treballarem, cal que decidim què hi conrearem. Farem una llista d’aquelles hortalisses que volem conrear i ens limitarem a aquestes ja que l’espai sempre és limitat i cultivar moltes espècies o aquelles que no en mengem gairebé mai no té massa sentit.

La tercera recomanació que us faig és que feu rotacions en el vostre hort per garantir un equilibri en el sòl i evitar plagues i malalties. Fer rotacions consisteix en anar alternant en la mateixa zona de l’hort diferents plantes. En aquest punt existeixen moltes teories i propostes.  El que et proposem aquí consisteix en dividir l’hort en 4 zones o bancals iguals i planificar dues collites cada any per cada zona (primavera-estiu i tardor-hivern), fent la rotació cada primavera.

Així el primer any (primavera-estiu) cultivarem  en la primera zona o bancal, segons la llista que hem fet de plantes que volem conrear, plantes precolombines (mongeta, cogombre, carbassó, blat de moro, …); en la segona zona o bancal plantes de fulla (enciams, escaroles, espinacs, cols, ..); en la tercera zona o bancal plantes de fruit (tomata, albergínia, pebrot, ..) i en la quarta zona o bancal plantes d’arrel (ceba, alls, porros, pastanaga, remolatxa,..).

Una vegada feta la collita de primavera – estiu, a la tardor-hivern del mateix any plantarem en la primera zona plantes d’arrel, en la segona zona lleguminoses, en la tercera zona plantes de fulla i en la quarta zona un adob verd o la deixarem descansar.

En la primavera-estiu del  segon any comencem la rotació com podeu veure en aquests gràfics.

planificarhort

rotacionsEn la mesura del que sigui possible, seguiu la última recomanació que us faig en aquest post. Es refereix a la tradició que diu que AMB LLUNA MINVANT es sembra o planta el que creix sota terra o sobre el terra (cebes, patata, pastanaga, enciam, espinacs, escarola, bledes, …) i AMB LLUNA CREIXENT es sembra o planta el que creix lluny del terra (tomata, pebrot, llegums, albergínies, …).

Molta sort i bona collita!!

Si t’agradat aquest post, comparteix-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s