Desconnecta’t

tabletfon

L’arribada de la telefonia mòbil a Espanya es va produir l’any 1976, amb la posada en servei del “Telèfon automàtic en vehicles” (TAV) per la llavors Companyia Telefònica Nacional d’Espanya (CTNE). Aquest sistema estava limitat a Madrid i Barcelona, i només podia emprar-se en vehicles. 

A Espanya, segons xifres de desembre de 2011, el nombre de línies de telefonia mòbil per a comunicació personal és d’unes 56.189.478, enfront de 47.157.822 habitants, sent la taxa de penetració de 111,5 línies per cada 100 habitants.

Estar connectats 24 hores, 7 dies a la setmana i 365 dies a l’any és cada vegada més habitual. Els nous telèfons intel.ligents (smartphones), les tauletes (tablets) i els nous telèfons-tauleta (tablet phones) ho faciliten d’una manera extraordinària i a un cost – aparentment – assumible.

Són evidents  les possiblitats que aquestes tecnologies ens ofereixen per comunicar-nos i realitzar moltes tasques que sense elles serien impensables o inviables. Però, és igualment obvi que si no posem límits la situació pot degenerar (i de fet degenera) en un ús compulsiu injustificat i inclús perjudicial per la nostra salut i per a les nostres relacions.

Per altra banda, l’agrujament de la situació econòmica i  la progressiva reducció en la disponibilitat de molts dels recursos naturals necessaris per fabricar aquests aparells entre altres factors, comportarà que l’accés a aquestes tecnologies es redueixi en el futur fins a un punt fins ara impensable.

Tampoc hem d’oblidar que el nivell de consum d’energia i l’impacte ambiental associat directament al sector d’internet i la telefonia és molt important pel que la creixent dificultat per accedir a la energia barata i la necessitat d’aturar el  procés d’escalfament global afectarà sens dubte al desenvolupament d’aquest sector.

Us proposem doncs que de la mateixa manera que, en un anterior post, feiem referència a que cal preparar-nos per un ús més limitat del cotxe privat, comenceu un pla per limitar el temps que esteu connectats i per reduir l’ús que feu de les anomenades tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). L’objectiu és doble, d’una banda evitar un ús compulsiu i, per altra banda, adaptar-nos progressivament a un accés més limitat que previsiblement tindrem en el futur.

Per començar podeu:

  • Crear espais lliures de TIC com la cuina, el bany o el dormitori.
  • Evitar l’accés en uns moments concrets com les hores dels àpats, a partir de certa hora del dia, o el cap de setmana.
  • Establir uns horaris per contestar el correu electrònic o els serveis de missatgeria. Per exemple una o dues vegades al dia,  a primera o última hora del matí o de la tarda.
  • Respectar certs moments pot ser un altra forma de limitar l’us d’aquestes tecnologies com quan estigueu amb altres persones o quan estigueu realitzant alguna activitat d’oci apagant el telèfon o simplement posant-lo en mode silenciós o mode d’avió.

 Si t’agradat aquest post, comparteix-lo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s