Energia grisa

llaunaAvui dia gairebé qualsevol producte o servei se’ns presenta  com a “bio”, “verd”, “ecològic” o qualsevol etiqueta similar que denota que amb la seva compra contribuïm a evitar l’escalfament global i a la sostenibilitat del planeta.

És la manera que els anunciants han trobat perquè seguim comprant i consumin els seus productes i serveis i seguim contribuint al manteniment d’un sistema econòmic basat en el consum continuat i exponencial per part de la població.

Però consumir no és ni pot ser mai “verd”. El consum massiu i irracional de la nostra societat malmet recursos i entorns. Cada producte que comprem requereix aigua, energia i mà d’obra per ser fabricat i després transportat, utilitzat i finalment rebutjat o reciclat. Tot aquest procés consumeix  energia: energia grisa.

Es coneix com “energia grisa” aquella que és emprada i consumida al llarg de tot el cicle d’un producte.

L’energia grisa, energia incorporada o energia captiva és un concepte de comptabilitat ambiental més que de física; fa referència a la quantitat d’energia consumida en totes les fases del cicle d’un producte, material o servei. En teoria un balanç d’energia grisa comptabilitza aquella utilitzada en:

 • la concepció i disseny d’un producte o servei
 • l’extracció i transport de les matèries primeres
 • la refinació i transformació de les matèries primeres i en la fabricació d’un producte o la preparació d’un servei
 • la comercialització del producte o servei
 • la utilització o l’aplicació del producte la provisió del servei
 • el desmuntatge, la deconstrucció, la descomposició i la disposició de residus i deixalles
 • l’aprofitament de components reutilitzables, l’adequació per a reutilitzación i el reciclatge

El concepte és útil com un indicador d’eficiència ambiental quan es vol comparar alternatives dels materials, productes o serveis mateixos o dels processos en cadascun de les fases del cicle.

L’exemple dels productes d’un sol ús que gasten un munt d’energia per a produir-se i s’utilitzen menys de 10 minuts és esfereïdor. L’energia grisa d’una llauna és de 10,000 watts, el que representa el consum diari d’una família de dues persones en una casa a Europa. Una sola llauna!

 Comprar no és verd i sempre serà millor utilitzar les coses el màxim temps abans que comprar quelcom nou.

Què podem fer?.

 • Una cosa que tots podem fer és aplicar les famoses “4 R”: Rebutjar, Reduir, Reutilitzar i Reciclar, sempre en aquest ordre. Millor Rebutjar el consum de coses que gasten molta energia per a produir-se i que vénen des de lluny, si no es pot, Reduir aquest consum i Reutilitzar fins a l’últim segon de la seva vida.

És important entendre que la lluita “verda” d’avui no és tant fer que tota la nostra energia sigui renovable i els nostres equips gastin el menys possible, la veritable lluita se situa en la reducció de consum i l’elecció de productes i activitats estrictament necessàries.

Si t’agrada aquest post, comparteix-lo.

5 pensaments sobre “Energia grisa

 1. ¡Muy interesante! Aprender a rechazar creo que es la parte más difícil de la cadena, sobre todo cuando nos han educado para todo lo contrario…

 2. Està bé, però tot en la seva justa medida.
  Evidentment és clar que el consum ha de ser responsable, però tampoc podem pretendre que desapareixi del tot. En el fons, una economia com la nostra es basa en la cadena de consum, que dona de “menjar” a molta gent pel camí: productor, transportista, comerciant… Malgastar, consumir abusivament o compulsivament no és desitjable, però un consum sa sí que ho és per mantenir el motor en marxa.
  Tots dependem del consum de altres o de productes que no produïm nosaltres mateixos. I si no volem aixó, només queda marxar a la muntanya a caçar, plantar i recollir. I inclús aixó no hi és al abast de tothom, el que una vegada més tampoc és desitjable per injust …
  En fin, que no és tot blanc o negre; mai ho és.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s