Principis de l’autosuficiència energètica

oliviersavane
Hem començat avui el Cicle formatiu sobre l’energia que la comissió d’energia d’AeT ha organitzat amb la xerrada d’Olivier Savane sobre els Principis de l’autosuficiència energètica.

Ha estat un xerrada molt interessant en la que l’Olivier ens ha descrit el seu camí personal cap a l’autosufiència en general i l’autosuficiència energètica en particular.

L’Olivier ha començat destacant la necessitat de prendre consciència del cost ambiental i social enorme que comporta la construcció i  manteniment de tota la infraestructura necessaria per poder mantenir i augmentar constantment el nivell de consum energètic de la nostra societat.

També ha destacat que les avantatges que suposadament ens aporta el model energètic actual com un major nivell de vida, més comoditat, més seguretat, més temps per a nosaltres o més llibertat personal en realitat tenen un cost  molt alt. “Gaudir” d’aquests avantatges comporta dependre (ser esclaus) del sistema i tenir que dedicar moltes hores de treball per poder pagar aquestes suposades avantatges.

Per altra banda, es important entendre que el control i la propietat de tot el sistema energètic està concentrat en unes poques empreses que tenen un poder sobre les nostres vides i sobre els governs absolutament desproporcionat.

Finalment, l’Olivier, ens alerta també sobre el desenvolupament de les energies renovables que estan cada vegada més integrades en el mateix sistema centralitzat i en mans de les mateixes empreses que controlen les energies no renovables. Unes empreses que, per exemple, aconsegueixen canvis legislatius en contra de l’autoconsum o de la generació d’electricitat de forma distribuïda.

El camí doncs passa, segons l’ Olivier,  necessariament pel decreixement, el reciclatge i l’intercanvi i l’empoderament individual. Cal reduir la nostra dependència energètica consumint menys energia, cal rebutjar el consum de coses que gasten molta energia per a produir-se i/o que venen des de molt lluny i si no es pot, reduir aquest consum i reutilitzar i reciclar i cal augmentar la nostra capacitat individual i comunitaria per produir el que realment necessitem.

Gràcies Olivier

xerrada autosuf energ

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s