Crea un banc de llavors

llavorsDavant noticies com aquesta en que se’ns informa que la UE prohibirà la venda i reproducció de llavors autòctones i tradicionals pren força la necessitat i urgència de que  creem bancs de llavors de forma local.

Creant un banc de llavors:

  • contribuïm a  la recuperació, la producció i l’intercanvi de llavors adaptades a les condicions locals,
  • promourem la sobirania alimentaria, i
  • expressem el nostre rebuig a les llavors propietaries modificades genèticament per tenir una alta durabilitat i produir entre 4 i 5 vegades més que una varietat local, en qualsevol clima i situació i una sola temporada.

Podem iniciar el nostre banc de llavors d’una forma simple guardant las llavors dels productes que cultivem o mengem que siguin preferentment de producció ecològica i procedència local.

Escollirem, per guardar les llavors, aquelles produïdes per les verdures i hortalisses que son més gustoses o més grans amb la intenció de recollir les llavors dels millors productes. També serà important guardar llavors d’una varietat gran de verdures, hortalisses i fruites.

La manera de procedir és obrint el fruit i manualment o amb l’ajuda d’algun ganivet extreure les llavors, rentar-les i deixar-les assecar sobre un paper de cuina. Les deixarem assecar en un lloc on passi l’aire i sense sol directe si és possible. Sabrem que estan seques quan al doblegar-les es trenquen.diposit de llavors

Les guardarem en un lloc sec, fresc i sense llum solar dins un sobre de paper o de roba que  no retinguin la humitat. També podem utilitzar bosses de plàstic que tancarem amb una grapa el que facilitarà l’entrada i sortida d’aire.

És molt important etiquetar correctament cada sobre o bossa amb el nom del producte, procedència i la data d’envasat. També pot ser d’interès incloure una fotografia del producte del que guardem la llavor.

La viabilitat d’una llavor és la seva capacitat de germinar i pot variar bastant. De forma orientativa:

  • 1 any: Ceba
  • 2 any: Blat de moro
  • 3 anys: Pèsol, Enciam, Mongeta, Pebrot, Pastanaga, tomata, Escarola
  • 4 anys: Bleda, Cols, Espinacs, Fabes, Nap, Ràve
  • 5 anys: Api, Esberginia, Carbassa, Cogombre, Carbassó

A Olot a finals de 2005 i gestionat pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) es crear el Banc de Llavors de la Garrotxa com a centre de recuperació i conservació de varietats tradicionals (llistat espècies). Telèfon : 972 274 871 Email: xpujol@consorcisigma.org

Us animeu a fer un banc de llavors a Argelaguer? Entre tots ho podem fer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s