Repartir sous front repartir l’ocupació

fmiAquest mes d’agost el Fons Monetari Internacional (FMI) ha “proposat ” que a Espanya empresaris i treballadors pactin una retallada de sous del 10% en dos anys a canvi d’augments en la contractació. Aquesta iniciativa ha rebut el recolçament del  vicepresident econòmic de la Comissió  Europea (CE) Olli Rehn.

La idea és ben simple i és increíble que no se li hagi ocorregut a ningú abans. És de calaix. Si tinc 10 treballadors cobrant 1000,00 euros i, seguint la proposta del FMI,  els hi retallo el sou un 10% passant a pagar-lis a tots 900,00 euros  puc contractar un altre treballador sense cost addicional. Genial!!

Els problemes d’aquesta proposta son diversos però el principal  és que NO FUNCIONA.  La prova és que a Espanya els sous estan estancats des de 1994 i estan baixant des de 2008  (veure gràficai, per contra,  l’atur no deixa d’augmentar des de 2007 (veure gràfica). Per altra banda, el mateix FMI preveu taxes d’atur a Espanya superiors al 25% al menys fins a 2018 el que reflexa la poca fe que té el mateix FMI en que la seva proposta de baixar salaris comporti un augment de la contractació. Es més,  segons The European Wage Structure, 1980 – 2005: How much flexibility en el periode 1980 – 2005 a Europa quan han pujat els salaris han augmentat els llocs de treball i quan han baixat s’han reduït.

De la mateixa manera que abaratir l’acomiadament no va comportar una disminució en la taxa d’atur sinó més aviat el contrari, baixar salaris tampoc comportarà augments en la contractació. Davant de l’obvietat cal preguntar-se doncs per que el FMI fa una proposta com aquesta i quina és realment la intenció doncs retallant salaris únicament es beneficia a qui els seus ingressos no depenen de la demanda interna que amb aquesta mesura es reduirà encara més.

En un escenari de no creixement o estancament com el que es preveu per a Espanya -situació que per altra banda s’anirà generalitzant – el que cal és, com ja vam exposar en un anterior post, repartir l’ocupació assegurant un salari just per a tots . Una setmana laboral amb menys hores podria ajudar a abordar una sèrie de problemes urgents i interelacionats:  atur, consum excessiu, altes emissions de carboni, poc benestar, desigualtats consolidades, així com la falta de temps per a viure d’una forma sostenible, preocupar-se pels altres, i simplement gaudir de la vida.

Per aprofundir sobre aquest tema:
21 horas Por qué una semana laboral más corta puede ayudarnos a todos a prosperar en el siglo XXI.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s