Més sobre el canvi


canvi

En una recent entrada Quina predisposició tens als canvis? t’invitàvem a analitzar quina era la teva predisposició al canvi i a preparar-te si aquesta era baixa doncs considerem que els canvis ja estan aquí i més que vindran.

En aquesta entrada t’expliquem un model que explica les diferents etapes que es segueixen en tot procés de canvi conductual.

El model s’anomena Transteòric i el van formular Prochaska i DiClemente l’ any 1984.  El model va ser inicialment dissenyat per preveure l’abandó del tabaquisme pels fumadors però amb el temps ha anat agafant consistència i s’ha aplicat a un ampli espectre de canvis de conducta.

Creiem que també pot ser aplicat als canvis conductuals que haurem de fer en el procés de  transició del model actual al nou model que generarà la reducció en la disponibilitat energètica i el canvi climàtic.

Què diu el model transteòric de  Prochaska i DiClemente?

Segons aquests autors els canvis de conducta segueixen unes etapes a les quals anomenaren “les etapes del canvi”. Concebent el canvi de conducta com un procés dinàmic relacionat amb el progrés a través de sis etapes o estadis: precontemplació, contemplació, preparació, acció, manteniment i finalització

Així el canvi no es produeix en un sol pas, cal superar les sis etapes per assolir l’èxit. El pas d’una etapa a una altra requereix fer coses i depèn de la valoració de pros i contres de fer el canvi que fa cada persona en cada etapa. A la vegada requereix que la persona confiï en la seva capacitat de fer el canvi.

Les característiques de les etapes del canvi són les següents :

Precontemplació és l’etapa o estadi en el qual la persona no té intenció de canviar. Està en aquesta etapa perquè està desinformada o poc informada , o perquè ha intentat canviar diverses vegades i està desmoralitzada perquè no ha estat capaç . Tant els desinformats com els que estan poc informats tendeixen a evitar llegir , parlar o pensar sobre les conseqüències de no afrontar el canvi.

Contemplació és l’etapa en el qual la persona té intenció de canviar en els pròxims sis mesos . Estan prou advertits dels pros del canvi però també tenen molt en compte els contres. Aquest balanç entre costos i beneficis pot produir una profunda ambivalència que pot fer que es mantingui en aquest estat durant llargs períodes de temps.

Preparació és l’etapa en el qual la persona té la intenció de canviar en el futur pròxim, generalment mesurat com el pròxim mes . Les persones en aquesta etapa ja han realitzat alguna acció significant durant l’any passat com – en el nostre cas – iniciar un hort, comprar localment, reduir l’ús del cotxe, controlar les seves finances, viatjar menys, etc

Acció és la etapa en el qual la persona ja ha fet modificacions específiques en el seu estil de vida al curs dels sis mesos passats. No totes les modificacions de conducta es poden equiparar amb l’acció.  Les modificacions han d’estar totalment implementades i adequar-se a uns criteris. En el tabaquisme , per exemple, només compta l’abstinència absoluta. En una dieta saludable, hi ha un consens sobre el percentatge total de les calories que han de ser consumides en forma de greixos. Aquest percentatge no ha de superar el 30%. En el cas de la transició no disposen (o no conec) de quins criteris hauríem d’emprar i seria molt interessant i útil poder-los definir.

Manteniment és la etapa en el qual la persona requereix esforçar-se per evitar el retorn a les conductes anteriors al canvi.  S’estima que aquesta etapa dura des de sis mesos a cinc anys.

Finalització. En aquesta etapa la persona no té la  temptació de tornar a conductes passades i sí un cent per cent d’autoeficàcia . No importa si estan deprimits, ansiosos, avorrits, sols, enfadats o estressats, estan segurs que no tornaran els seus antics hàbits.

Què fa que les persones avancin en el procés de canvi?

El model transteòric dóna unes indicacions que ens permeten veure el progrés en el procés de canvi:

  • Augment de la percepció del problema : es relaciona amb coses que la persona fa per incrementar la seva consciència,  cosa que redueix les defenses cap al canvi : Per exemple : busca informació, llegeix articles, veu documentals, etc
  • Xoc emocional : Ocorre quan la persona experimenta una forta reacció emocional associada a situacions que tenen a veure amb la seva conducta. Per exemple : Sent malestar quan agafa el cotxe per fer un desplaçament que podria fer a peu, compra productes de fora de temporada, etc
  • Augmentar la percepció que hi ha conductes alternatives: compartir el cotxe, conrear un hort, recollir aigua de pluja, fer conserves, prescindir d’alguns electrodomèstics, etc
  • Revaluació : Reavalua les conseqüències rellevants associades a la seva conducta. Per exemple: Se´n adona que podria utilitzar més el transport públic, etc
  • Revaluació en l’entorn proper: Consciència de l’impacte que té la conducta d’un sobre els altres . Per exemple : M’adono que  el meu estil de vida dificulta que altres puguin sortir de la pobresa.
  • Relacions d’ajuda : Es refereix a l’augment en la confiança en els altres i a la recerca  i acceptació de la seva ajuda en el procés de canvi

Si els contres superen els pros (en el balanç de fer el canvi) és molt difícil que iniciem el procés.  De moment molts de nosaltres ens trobem encara en aquestes primeres etapes (precontemplació i contemplació), alguns estan ja en l’etapa de preparació i podem dir que gairebé ningú de nosaltres ha iniciat l’etapa d’acció. Cal doncs seguir treballant per promoure la reflexió sobre les conseqüències de no iniciar el procés de canvi per tal de què el balanç de pros i contres sigui a favor dels pros i estiguem preparats per iniciar l’acció. Des d’AeT així ho farem.

Un pensament sobre “Més sobre el canvi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s