Compartir el que cuinem

compartir menjarEls promotors del web www.consumocolaborativo.com diuen que compartir ha passat de ser quelcom de pobres a ser una cosa de llestos.

En aquest blog ja us hem parlat de diferents iniciatives per compartir i AeT ja té en funcionament alguna d’aquestes iniciatives.

Avui us presentem dues iniciatives més que complementen una  que, en una entrada anterior, ja us vam explicar per compartir el que estàs cuinant i que nosaltres hem adaptat amb el nom COMPARTIR TECA.

La primera d’aquestes iniciatives és Comparto Plato.

Comparto Plato és una plataforma en línia per facilitar la trobada i l’intercanvi entre la gent a la qual li agrada el bon menjar. A través d’aquesta plataforma pots compartir els teus menjars amb la gent del teu barri o poble. O, si la cuina no és el teu però menjar sí que ho és, pots veure què ofereixen els teus veïns.

Marieke Hart y Jan Thij Bakker, van fundar  Compartoplato el març de 2012 a Holanda. Expliquen la seva història així: “Des del nostre jardí , solíem olorar el que la nostra veïna estava cuinant. Estàvem intrigats per l’olor que venia de la seva cuina, teníem curiositat pel que cuinava i per saber qui era. Així que ens vam atrevir a demanar-li si podíem tastar el seu menjar un dia i a ella li va encantar la idea. Aquell mateix cap de setmana vam passar per casa seva amb alguns euros i vam tornar amb tres deliciosos plats de sopa de carbassa. Així ens vam adonar que compartir menjar era una molt bona manera de conèixer els teus veïns. Altres veïns també van començar a participar. Tots estaven entusiasmats així que vam decidir intentar-ho i construir una plataforma en línia que permetés a tots a Holanda compartir menjar amb els veïns. Així és com va començar Compartoplato”.

Com funciona?

Per una banda, el comensal. En registrar-te en el lloc web, reps automàticament un correo electrònic amb tots els àpats del teu veïnat. O, si ho compartoplatoprefereixes, pots buscar a la pàgina web per veure quins menjars s’ofereixen prop de casa teva.

Si veus alguna cosa que t’agrada fas clic a “demanar ” per encarregar el menjar seleccionat i la teva comanda serà enviada per correu electrònic al cuiner.

Quan el cuiner accepta la teva comanda, reps un segon e – mail amb la confirmació i la informació de contacte. El preu i l’hora de recollida ja les hauràs vist en el lloc web, però s’esmenten en el correu electrònic també.

Per l’altra, el cuiner.  Una vegada que ofereixes un apat a Comparto Plato, apareixes com a “cuiner ” en el lloc web. Quan el plat està a la web, els altres membres del barri o poble reben un correu electrònic amb la descripció del plat. Aquests poden fer clic a l’enllaç al teu plat i encarregar-lo. Llavors rebràs un correu electrònic perquè acceptis o rebutgis la comanda. Quan acceptis rebràs un correu electrònic amb la informació del comensal. Els e-comensals et diran a quina hora volen recollir el plat, així que sabràs de quin temps disposes per comprar els ingredients i a quina hora vindran.

La segona iniciativa que us presentem és LeftoverSwap

LeftoverSwap és una aplicació per iPhone i iPad que aviat estarà disponible per a Android i a la web.

La idea que promou aquesta iniciativa d’Ian Newman i Bryan Summersett (USA) és la de compartir les restes de menjar podent pujar una foto del que no ens menjarem i oferir-lo als veïns. El producte estrella que s’ofereix és la pizza però també molt usuaris pugen llaunes i altres aliments que van comprar i que no utilitzaran.

L’objectiu principal  és ajudar a les persones a estalviar una mica en el pressupost mensual. Més enllà de això, es busca cridar l’atenció sobre les grans mides de les racions i ajudar a les persones a trobar una mica de menjar addicional barata si ho necessiten.

leftoverswap

Com funciona?

Per compartir el menjar, n’hi ha prou amb fer-li una foto i publicar-la, col·locant una agulla en el mapa en el qual se situa la persona que vol donar aquests aliments que li sobren perquè uns altres puguin trobar-la. En el cas de voler recollir aquest menjar, l’usuari pot navegar a través de les  banderoles d’ubicació de les sobres i, si està interessat, contactar amb la persona que ho ha publicat a través de la plataforma de missatgeria de la mateixa aplicació per fixar la cita per a l’intercanvi de menjar.

Com veieu dos excel·lents iniciatives per compartir, reduir el malbaratament d’aliments i promoure la resiliència que amb una mica d’imaginació podríem adoptar a Argelaguer.

6 pensaments sobre “Compartir el que cuinem

  1. Esto si que es interesante madre mía. Nosotros participamos en una iniciativa parecida llamada “tupper family”. Son 5 familias y cada una cocina un día de la semana para todo el grupo. Es un día de curro, pero el resto tienes la comida recién hecha a la puerta de tu casa. Funcionó bastante bien unos cuantos meses!!!

  2. Miquel Tort, gracias por tu espacio en este blog!
    Javi Montero, Podéis volver a empezar y añadir un montón de gente al proyecto! Qué buena idea tuvísteis! Yo lo conocía de Canadá, donde se reunen los sábados para cocinar y luego cada familia se lleva comida para toda la semana… como verás ya está todo inventado! 😉

  3. Em sembla molt bona iniciativa. Podríem començar fent un plat de la nostra especialitat ( a mi em surten molt bones les croquetes!). En la iniciativa de repartir el que ens sobra ho tinc difícil: ho aprofitem tot!. I de menjars empaquetats en tenim el mínim…
    Gracies per la teva dedicació.

  4. Lo dejamos de hacer porque se nos cruzó el verano…y supongo que el tema coche no ayudaba, ya que aunque estábamos cerca (Tortellà-Argelaguer-Besalú), había que hacer montaje. Por otro lado la experiencia fue muy gratificante, ya que cuando te tocaba cocinar lo hacías con consciencia y ganas…y recibir la comida era cada día una sorpresa muy agradable, del tema menús, decidimos que fuera vegetariano pensábamos que era más sencillo y así los costos se equiparaban…Creo que aquí en el pueblo podría funcionar…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s