Seguir cavant en el pou

argelaguer

A Argelaguer (430 habitants), els regidors de l’Ajuntament estan decidits a dur a terme un projecte de millora dels serveis urbanístics i de l’entorn monumental del nucli antic del poble.

El projecte inclou la renovació, soterrament i millora del servei de clavegueram, la xarxa d’aigua potable, l’enllumenat públic, la xarxa de telefonia i la xarxa de baixa tensió. També es preveu la renovació de paviments, mobiliari i senyalització.

Aquest projecte té un cost de 788.000,00 euros i participen en el finançament la Unió europea amb 170.000, 00 euros (fons FEDER), la Generalitat de Catalunya amb 388.000,00 euros (programa “Viure al poble” i PUOSC 2012), l’Ajuntament amb 164.000,00 euros i els 35 propietaris de les finques de la zona amb 66.000,00 euros.

Les obres es preveuen començar l’any 2014 i acabar el primer semestre de 2015 coincidint amb la nova convocatòria d’eleccions municipals que se celebraran al maig del 2015.

El projecte suposa, sens dubte, una millora i un embelliment de la zona molt important però com veiem comporta una despesa que no correspon amb la situació econòmica que viu el país ni amb l’evolució prevista pels pròxims anys.

En un entorn de crisi crònica, sense cap perspectiva de millora, amb un nivell d’endeutament públic i privat impagable i amb una administració obligada a tancar i reduir serveis bàsics, continuar amb la dinàmica de fer grans obres més enllà del que és estrictament necessari és un absolut despropòsit.

Aquesta manca de previsió de la qual a Argelaguer tenim diversos exemples (zona industrial, urbanització de Can Jan, edifici de la Plaça de la Generalitat, pavelló d’esports, projecte habitatges sostenibles 100%, …)  davant un futur en què tots els recursos seran cada vegada més escassos i cars i en què totes les administracions disposaran de menys ingressos, executar obres com la que es vol fer a Argelaguer únicament serveixen per accelerar el procés de deteriorament i empobriment en el que estem immersos i augmentar la desigualtat.

No cal dir què aquesta manera de fer no és exclusiva dels nostres regidors i fer (o intentar fer) com en els “vells temps” en què tot era possible encara és habitual. Però els “vells temps” no tornaran i el que hauríem de fer és assumir aquesta realitat quan abans millor i actuar en conseqüència.

Calen, com diu Arcadi Oliveres, canvis radicals i cal fer-los ja. Cal que canviem a nivell individual evitant utilitzar el vehicle privat per exemple, cal que canviem a nivell familiar reduint el consum d’aliments d’origen animal per exemple, calen canvis a nivell comunitari renunciant a projectes com aquest que es vol fer a Argelaguer i calen canvis a nivell global.

No és cavant en el pou com sortirem del pou ni com diuen els anglesos to kick the can down the road, posposant decisions amb l’esperança que el problema desapareixerà o que algú prendrà aquesta decisió més endavant.

Aquí us deixem la presentació del Projecte millora Nucli Històric Argelaguer

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s