Accions davant la pobresa energètica

Elderly woman trying to keep warm by the firesideEn un anterior post ja us vam parlar del que és la pobresa energètica . En aquest post farem referència la que podem fer davant d’aquest fenomen que ja pateixen entorn  el 10% de les famílies a casa nostra.

Podem parlar de situació de pobresa energètica no només davant la impossibilitat de mantenir la llar a una temperatura adequada sinó també si per mantenir aquesta temperatura hi hem d’esmerçar una part dels nostres recursos superior al 20% dels nostres ingressos.

Davant aquest problema, que s’anirà agreujant en el futur, cal que en prenguem consciència i comencem a preparar-nos per afrontar-lo de forma activa.

És encara habitual escalfar les nostres llars amb gasoil, gas o electricitat (generada majoritàriament amb fonts no renovable). Tots aquests sistemes, com sabeu els que llegiu habitualment aquest blog, seran cada vegada més inviables pel seu encariment i per què la seva disponibilitat serà també cada vegada inferior. És a dir, no n´hi haurà prou en què podem pagar-los, no n´hi haurà i punt. La llenya com a font d’energia per escalfar-nos també presenta molts problemes (desforestació, increment emissions CO2, dificultat de recol·lecció, transport i emmagatzematge, poc valor afegit el que dificulta la seva comercialització, etc) però, com a passat a Grècia, el seu consum s’anirà incrementant en el futur i veurem com anar a “fer llenya” serà molt habitual – de fer ja comença a ser habitual – en aquells entorns en què això sigui possible.

Per tot això, és molt important que comencem a plantejar-nos accions per tal de poder assolir una temperatura adequada a casa nostra amb un baix consum d’energia. Algunes d’aquestes accions són molt simples i requereixen pocs recursos com posar-nos la roba adient o tancar els espais que no utilitzem. Altres mesures poden ser més complexes i requerir més recursos com millorar en la mesura del possible l’aïllament evitant que entri el fred i que sortir la calor o reduint l’espai habitable durant els mesos d’hivern.

Aquest és un tema que considerem cal treballar a fons pel que hem convidat Josep Mª Ciurana, arquitecte expert en arquitectura sostenible i eficiència energètica a què ens faci una conferència el pròxim mes de gener. Quan tinguem la data concreta ja us informarem.

Tens dificultats o et suposa destinar més del 20% dels teus ingressos tenir una temperatura de 18 ºC a casa teva? has pres alguna mesura o has hagut de fer canvis aquest hivern?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s