Governar AMB les persones

Argelaguer en transició i aquest blog no son aliens a la realitat que els envolta i sobre la qual volem influir conscienciant sobre la problemàtica que comporta l’esgotament dels recursos energètics i les possibles actuacions i decisions que hem de començar a prendre.

Una d’aquestes actuacions que cal fer es refereix a la forma de governar-nos. Els ajuntaments en particular i la resta de poders públics en general han estat governant els darrers anys seguint un model que podem anomenar “per a les persones”.

Dos exemples hem viscut aquests darrers mesos a Argelaguer d’aquesta manera de fer. La conservació de les cabanes d’en Garrell i l’aprovació de les ordenances especials per les obres de renovació, soterrament i millora de serveis urbanístics del nucli antic que el Ple de l’Ajuntament va acordat imposar i ordenar el passat 30 d’octubre. El procediment seguit per l’ajuntament en aquest dos processos i la reacció que s’ha generat entre alguns veïns posa de manifest aquesta necessitat de canviar les maneres de fer.

Majoritàriament, els polítics elegits han considerat que una vegada tenen la capacitat de  governar que els hi atorga el resultat de les eleccions ja sigui un ajuntament, un consell comarcal, una diputació, una autonomia o un estat, tenen llibertat per fer sense tenir que respectar ni el programa presentat ni donar comptes del que fan amb l’argument que a les properes eleccions el poble podrà renovar-lis la confiança o no en funció del que hagin fet.

Tots tenim ara presents els incompliments de l ‘anterior i de l’actual govern de l’estat espanyol o dels governs d’Hollande o d’Obama o de la mateixa Generalitat. O qui recorda per exemple el compromís de major presència a la web i les xarxes socials del programa de CiU d’Argelaguer o de promoure la informació i la participació del programa d’ERC d’Argelaguer?

Recentment vaig assistir a una jornada organitzada pel CEJFE a la seva seu a Barcelona sobre Bon govern de les organitzacions obertes i processos participatius.

De tot el que vam poder aprendre en aquesta jornada -us recomano visualitzeu els videos – voldria destacar l’eslògan que va presentar Carles Agustí, Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme de l’Ajuntament de Barcelona: “De governar per a les persones a governar amb les persones”.

Aquest canvi de paradigma en la forma de governar i administrar el poder (de governar  per a a governar amb)  creiem és fonamental es vagi desenvolupant i implementant per tal de que la transició a que estem obligats degut a l’esgotament dels recursos energètics -que malauradament molts encara no volen veure – és faci de forma pacífica.

El lloc on això és més senzill de fer és als petits pobles com Argelaguer encara que a les jornades vam poder veure exemples molt diversos. Veieu per exemple La casa de les idees de l’Ajuntament de Barcelona.

La informació, la transparència, la participació, la cooperació i la col·laboració – abans, durant i després de qualsevol acció de govern – entre els anomenats “administradors” i “administrats” ha de ser la norma en la gestió de tots els afers públics, és possible i ara és més necessari que mai.

Com diu Marc Garriga (@mgarrigap), “l’administracions han de ser humils i promoure projectes de col·laboració amb els ciutadants.”

Ben a prop nostre tenim un bon exemple de governar amb les persones. Es tracta de l’ Ajuntament de Figaró-Montmany. Us animen  a visitar la seva web i especialment la secció Participació ciutadana. Sobre aquesta expèriencia s’ha esta treballant en un video que podeu ajudar a finançiar aquí. Veure trailer.

Un pensament sobre “Governar AMB les persones

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s