Trobada per a la creació d’horts comunitaris a Argelaguer

nens
La tarda del dissabte 25 de gener ens vam trobar al Casal una colla de veïns interessats a crear uns horts comunitaris a Argelaguer inspirats en les idees de  l’American Community Gardening Association i de Transition network

Es tractava de fer la presentació de la proposta consensuada en lassemblea d’AenT del matí  i constituir un grup de persones que desenvolupin i implantin el projecte.

La presentació, a la que vam assistir unes 20 persones, va començar amb la projecció d’un vídeo de la xerrada de Ron Finley, un veí que planta horts a South Central Los

ronfinley

Angeles en terrenys abandonats, espais públics i al llarg de les voreres. Ho fan – ell i el seu grup – per  diversió, per la bellesa i per oferir alguna alternativa al menjar ràpid que molts dels seus veïns estan consumint i que perjudica la seva salut (veure vídeo).

A continuació, vam fer la presentació de la proposta. Com sabeu Argelaguer en transició és un col·lectiu que reflexiona i es prepara per a un món que es preveu  sense creixement econòmic, ni energia barata i abundant, ni plena ocupació. Així, la preocupació per garantir el subministrament d’aliments a la població en un entorn com el que preveiem és una prioritat. La col·laboració i l’ajuda mútua serà imprescindible i els horts comunitaris són una bona eina per avançar en aquest camí.

Un primer pas ha estat definir els objectius d’aquests horts a l’assemblea i a la reunió de la tarda. Són els  següents:

  • Construir comunitat mitjançant la creació i la millora d’horts comunitaris i ecològics.
  • Millorar la qualitat de vida dels veïns d’Argelaguer proporcionant-los un espai de trobada i ajuda mútua.
  • Estimular la interacció social, el foment de l’autosuficiència i de la resiliència i l’embelliment del nostre entorn.
  • Promoure la producció d’aliments nutritius.
  • Contribuir a la reducció dels pressupostos familiars d’aliments.
  • Evitar el malbaratament de recursos.

respostaajuntamentSeguidament, vam analitzar la proposta que sobre aquest tema fa l’Ajuntament d’Argelaguer. En la carta rebuda aquest dijous, en resposta a la instància que vam presentar 40 veïns l’octubre passat, podem veure la proposta que es fa des de l’Ajuntament:

  1. Convocatòria a totes les persones interessades en un hort perquè ho sol·licitin a l’Ajuntament.
  2. Reunió amb els interessats per tractar la normativa.
  3. Demanar a les persones que disposin d’un hort i no l’utilitzin si volen oferir-lo.

Al mateix temps, l’Ajuntament està  habilitant un espai al costat de la riera entre la carretera i l’autovia.hortajuntament

Considerem que aquesta és una bona proposta de l’Ajuntament i segueix el que han fet altres ajuntaments del nostre entorn.

Les iniciatives pobles en transició consideren però que el paper de l’administració ha de ser d’acompanyar i facilitar la implementació i desenvolupament dels  projectes, assistir i participar en les reunions de treball que es facin i fer un seguiment dels projectes que es desenvolupin, plantejament en què coincideix AenT.

Així es va acordar que quan es faci, des de l’Ajuntament, la convocatòria a totes les persones interessades en un hort presentar-nos com a col·lectiu i demanar la delegació de la gestió i desenvolupament  de la part que com a grup de persones interessades membres del col·lectiu’AenT se’ns pugui assignar de l’espai que finalment es destini a horts públics.

Seguidament vam definir el que considerem són els passos a seguir:

1. Crear un grup emprenedor.
2. Identificar els recursos disponibles.
3. Triar un lloc.
4. Preparar el lloc escollit.
5. Organitzar l’hort.
6. Definir un espai pels nens.
7. Determinar les normes i redactar-les.
Finalment, es va constituir un grup de 10 veïns i veïnes per crear aquests horts comunitaris a Argelaguer amb els objectius definits. Tothom que vulgui afegir-se pot fer-ho en qualsevol moment contactant amb AenT.
.
Pròxima reunió del grup horts el 22 de febrer a les 18h a 20h al Casal. Tothom hi és convidat.
.
Podeu veure aquí la presentació que es va fer dissabte.
.
hortscomunitarisaent

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s