La recollida selectiva porta a porta

portaaportaL’Ajuntament d’Argelaguer ha convocat a tots els veïns el proper dia 31 a les 19h a una reunió per parlar del servei de deixalles. El motiu de la convocatòria és la preocupació de l’Ajuntament per l’augment continuat dels quilos de deixalles recollits al poble i en la reunió s’informarà d’aquest problema i de les solucions estudiades pel consistori.

Des d’AenT entenem que el millor residu és el que no es genera i d’aquest tema ja en parlat en algun post anterior. Defensem que la veritable lluita se situa en la reducció de consum i l’aplicació sobre el que consumim del que s’anomena les 4R: 

 1. Rebutjar, no consumir sinó és estrictament necessari,
 2. Reduir el consum a allò que és suficient evitant el malbaratament de recursos,
 3. Reutilitzar, cercant un nou ús a allò que ja no utilitzem, i
 4. Reciclar tant com sigui possible els residus que generem.
  Sempre en aquest ordre i amb l’objectiu d’assolir un % de l’anomenada “fracció resta” nul·la o pràcticament nul·la.

Com aportació al debat. en aquest post us expliquem una iniciativa que han implementat més de 100 municipis a Catalunya des de l’any 2000 de forma total o parcial amb l’objectiu de disminuir el nombre de quilos de residus generats en cada població. Es tracta de la recollida selectiva porta a porta (PAP).

La recollida selectiva porta a porta consisteix en lliurar els residus –prèviament separats en origen- al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció objecte d’aquest tipus de recollida.

Quins residus es recullen

Amb el model porta a porta es pot fer la recollida selectiva de totes les fraccions presents als residus municipals:

 • Fracció orgànica dels residus municipals (FORM)
 • Fracció Resta
 • Materials reciclables com el vidre, paper i cartró, envasos
 • Fracció inorgànica dels residus municipals (FIRM)
 • Multiproducte, etc.

Resultats

L’experiència dels municipis que han implantat la recollida selectiva porta a porta constata resultats importants en la reducció dels residus. Segons analitzà l’Associació Catalana de Municipis per a la recollida porta a porta i la Fundació ENT l’any 2013, la generació de residus per càpita en els municipis catalans abans i després d’implantar el sistema porta a porta (PaP) presenta una disminució mitjana en percentatge (ponderada per població) del 15,3% immediatament després de la implantació.

En aquest vídeo de 13 minuts es destaquen les principals característiques del sistema, els seus resultats i els motius pels quals aquest model de recollida esdevé una eficaç eina de prevenció dels residus municipals.

Trobareu més informació i molta documentació en la pàgina web de l’Associació Catalana de Municipis per a la recollida porta a porta  que és d’on hem tret la informació per preparar aquest post.

Una proposta a considerar i de la que ben segur en parlarem a la convocatòria de l’Ajuntament.

Un pensament sobre “La recollida selectiva porta a porta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s