Haurem d’escollir

 Santiago Niño Becerra (Barcelona, 1951) és un economista català. Ha exercit diversos llocs en empreses del sector siderúrgic i des de l’any 1994 és catedràtic d’Estructura Econòmica a la Universitat Ramon Llull de Barcelona. En aquesta serie de twits exposa de manera extraordinariament clara quines opcions tenim i com ell diu, haurem d’escollir.

 14 abr. 2014

(1/9) Cuando en 1950 se puso en marcha el que hasta el 2010 fue nuestro modelo se dieron por supuesto tres cosas:

(2/9) que la cantidad disponible de petróleo era infinita y su precio tirado, que siempre se podría ocupar a toda la población activa

(3/9) existente, y que la Naturaleza –como entonces se denominaba al medio ambiente– lo aguantaba todo.

(4/9) En los 70 se empezó a ver que lo primero no era cierto y en los 80 que lo segundo como que tampoco; ahora estamos con lo tercero.

(5/9) No es un tema de fundamentalismo ecológico, sino de dos-más-dos: nuestra forma de vida se basa en cargarnos el medio ambiente,

(6/9) y a base de impuestos, subvenciones y subsidios eso no se arregla. Tres opciones: 1) avances tecnológicos espectaculares

(7/9) regalados por una civilización procedente de Andrómeda nos resuelven el problema, 2) cambiamos nuestra forma de vida

(8/9) y aceptamos, inevitablemente, vivir peor (peor, si, peor, que no nos quieran convencer de lo contrario), 3) nos cargamos el

(9/9) medio ambiente y a nosotros con él. Habrá que escoger.

La primera opció és la preferida dels anomenats tecnoptimistes i magufos. Són moltíssims i creuen que la ciència i la tecnologia trobaran la solució a qualsevol problema i en el moment adequat pel que no cal preocupar-se de res. Per constatar els límits d’aquesta opció només cal recordar l'”èxit” del cotxe elèctric (a Girona el 2013 es van vendre 21 cotxes elèctrics i 144 híbrids) o les dificultats per implementar lenergía de fusió per no parlar del motor d’aigua, l’energia lliure i altres meravelles. CAP  tecnologia és ni serà capaç de substituir el petroli ni aturar el canvi climàtic, la solució haurà de venir d’una altra banda.

La segona opció té molts menys partidaris que la primera. La immensa majoria de la població mundial no està disposada a viure pitjor de com ho ha fet els últims 25 anys i molts dels que no han viscut els estàndards  occidentals de vida aspiren a assolir-los en els anys vinents. Cal aquí entendre viure pitjor com viure amb molt menys el que no té perquè ser necessàriament dolent però si molt diferent.

Finalment la tercera opció és la que té més possibilitats. La dinàmica de seguir explotant els recursos naturals i d’intentar mantenir el creixement econòmic en el que es basa el model de societat global en el que estem seguirà en els anys vinents malgrat que cada vegada serà més evident la impossibilitat de mantenir aquesta dinàmica ad eternum. El cost de seguir aquesta tercera opció és enorme ja en l’actualitat (empobriment, desigualtat, conflictes bèl·licsrepressió, …) i s’incrementarà en el futur.

3 pensaments sobre “Haurem d’escollir

  1. A mi Santiago Niño Becerra em cau bé…, el que diu és cert…, però cal recordar-li que “quan tots els pobres eren rics i insolidaris, i els veïns se enganyaven i estafaven els uns als altres, a cada poble i ciutat de Catalunya, quan els alcaldes, que segueixen sent els mateixos, requalificaven terrenys per a la bombolla immobiliària de La Caixa…, “no deia res…, no estava!!…, on era quan ho necessitàvem!!, amb el seu coneixement de Catedràtic d’Estructura Econòmica “Capitalista” a la Universitat Ramon Llull de Barcelona, amb plaça fixa i salari segur…, podia haver-nos dit: us estafen, ull, catacrac, etc, etc, etc; jo dubto dels que no veien la “su Realitat”, si Santiago no veia el que estava davant dels seus ulls…, com pot preveure el futur futurible si no veia la pedra en el camí…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s