Accountability

Accountability: The fact or condition of being accountable; responsibility

Comencem un nou cicle electoral amb les eleccions al Parlament europeu aquest mes de maig, les previsibles autonòmiques al novembre o, a molt tardar, el 2016 i les locals al maig i generals al novembre del 2015.

Accountability és un concepte anglés que fa referència a la condició de rendir comptes, de ser responsable. El fet de que en el nostre sistema els representats polítics no han de rendir comptes ni s’han de responsabilitzar de la seva acció política explica tanta irresponsabilitat en les declaracions i actuacions de qui diuen ens representen.

Tant els que governen com els que aspiren a fer-ho creuen (o ens volen fer creure)  que la crisi, després de sis anys, ha tocat fons i ara comencem una recuperació que ens ha de dur -de nou- a un creixement continuat de l’economia.

Les conseqüències d’actuar com si veritablement les coses començaran a “millorar” a partir d’ara seran, sens dubte, molt negatives. S’accelerarà el procés de deteriorament i empitjoraran les condicions de vida d’un nombre més gran de ciutadans.

Diguin el que diguin i prometin el que prometin – SI NO CANVIEN DE RUMB ajuntaments, consells comarcals,  diputacions, autonomies i estat -, les retallades continuaran, l’austeritat malentesa seguirà, la precarietat laboral augmentarà, el deute de l’estat serà cada any una càrrega més insuportable, etc

Els partits polítics  sembla  no adonar-se de la gravetat de la situació i no plantegen les propostes alternatives i radicals que cal emprendre amb urgència. La manca de propostes que no es basin en el retorn a un impossible creixement de l’economia i que afrontin els reptes que suposen el canvi climàtic, el peak oil, l’augment del deute, el creixement de la desigualtat i de la precarietat i l’increment de la pobresa en les nostres societats fa molt complicat exercir el dret al vot en aquest cicle electoral que comencem. A qui votem?

Davant tanta manca d’accountabilility  i, en conseqüència, de tanta irresponsabilitat, cada vegada és més urgent que els ciutadans ens organitzem de forma local i ens preparem pels canvis que ja s’han iniciat i que comportaran una forma de vida diferent (amb molt menys de tot) a la que estàvem acostumats. AenT és un petit i modest exemple.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s