Quins aliments hem de comprar? La transició alimentària

supermercadoL’oferta d’aliments que tenim al nostre abast durant tot l’any és, en l’actualitat, amplíssima. Podem trobar tant productes locals com productes d’orígens exòtics, de temporada i de fora de temporada. Frescos, congelats, precongelats, envasats al buit, precuinats, cuinats, … i tot amb els més diversos formats, tamanys i colors. En realitat, però, la llista de productes que necessitem comprar és molt reduida si som capaços de mantenir un hort i un corral cosa que a Argelaguer podem plantejar-nos fer amb relativa facilitat.

He demanat a l’Isha que reflexiones sobre aquest tema i aquest és el resultat. Gràcies Isha.

No m’és fàcil imaginar-me un món sense petroli, o que escassegi de tal manera que se’ns faci molt difícil el desplaçament d’un lloc a un altre tal com fem ara. I encara més si penso que la majoria de les coses que comprem arriben a casa nostra havent passat com a mínim per un vehicle, el combustible del qual és un derivat del petroli.

Durant molt de temps he cregut que l’evolució de la història anava molt a poc a poc, tant que semblava que tot havia de ser sempre de la mateixa manera. Que l’època medieval va succeir en el temps de l’antigor. La única cosa que he vist evolucionar molt i molt de pressa és la tècnica, els aparells electrònics o els electrodomèstics aviat resulten obsolets. He tingut la percepció durant molts anys que “l’estatus quo” havia de mantenir-se tota la vida. La política democràtica, la vida laboral on la majoria de gent teníem una feina que ens permetia sentir-nos amb la llibertat de fer vacances, de gastar en una societat on el consum és habitual i, és més, “és bo per a l’economia!”. Tota aquesta visió estàtica ja sabia que era tant sols una percepció, perquè sé que en menys de cent anys hem estat sotmesos a dues dictadures, a una curta república, una guerra civil, dues guerres mundials, moltes lluites socials…  Que si jo vaig poder votar quan em va arribar la majoria d’edat és perquè molts homes i dones van lluitar per fer-ho possible.

Per poder mirar amb una major perspectiva em fa falta aturar-me i observar des de una distancia major que l’habitual, i llavors és quan me n’adono que res no està, ni ha estat quiet, que la vida en sí mateixa és moviment constant. I l’època que ens esta tocant de viure és especialment moguda i crec que en poc temps encara serà molt més canviant.

Formar part del moviment de pobles i ciutats en transició és fer-nos conscients i paral·lelament preparar-nos per anar canviant hàbits que teníem assumits com a normals. Així doncs,  avui ens plantegem: Quins aliments poden ser imprescindibles a la nostra cuina? I d’aquests, quins ens podrem produir nosaltres mateixos i quins són els que haurem de comprar?

Evidentment, que si entrem ara a la cuina de cada casa d’Argelaguer i indaguem quins són els aliments imprescindibles, trobarem que d’una casa a una altre poden ser diversos i fins i tot contraposats. I que la majoria els hem de comprar, per no dir tots.

Tenint en compte que ja hem iniciat l’experiència d’un hort comunitari i que aquesta experiència pot evolucionar cap a fer-nos autosuficients respecte a les hortalisses de temporada,  també podríem pensar que ens podríem proveir d’un corral que ens abastís d’ous i carn per aquells que no poguessin prescindir-ne de la dieta.

La dieta més simple, més fàcil i  més respectuosa amb el medi ambient és la dieta vegana, és a dir, que inclou només aliments d’origen vegetal. La producció d’aliments d’origen vegetal té un cost energètic molt menor que la producció d’aliments d’origen animal. Una dieta vegana pot ser perfectament equilibrada.

Quan, a l’alimentació vegana, hi sumem el plus de prendre els aliments vius, i això vol dir que els processos d’elaboració a la cuina no superin els 42º de temperatura llavors aquesta dieta esdevé més nutritiva, saludable i energètica. De manera que menjant menys,  s’obté un rendiment molt més elevat i més sa comparat amb altres tipus de dietes.  Podeu trobar més informació sobre nutrició crudivegana aquí.

Podem tenir en compte també altres variants de dietes vegetarianes:

La ovolactovegetariana que inclou els ous i els làctics.

La macrobiòtica no utilitza ous i làctics, però si que inclou una mica de peix, algues i aliments fermentats.

Tenint en compte que la majoria de gent de les nostres contrades practica una dieta omnívora amb un alt consum de carn. Potser caldria començar-nos a plantejar també una transició alimentària. Un canvi radical en el tipus de dieta no es pot fer d’un dia per l’altre, cal anar implementant els nous hàbits alimentaris d’una forma progressiva i respectuosa amb el propi cos.

Partint d’una dieta bàsicament d’origen vegetal, amb la possible inclusió d’ous, derivats làctics i de carn o peix un cop a la setmana, torno doncs a la pregunta: Dels aliments imprescindibles, quins haurem de comprar?

Si mengem únicament aliments de temporada, preferentment del nostre hort; elaborem de forma casolana el pa, el formatge, els iogurts, les llets vegetals, la pasta. I en cas d’introduir a la dieta ous i carn que fossin del nostre corral, ens adonem que la llista d’aliments bàsics que haurem d’adquirir i garantir-ne el subministrament és molt reduïda:

 •             L’oli
 •             La sal
 •             Els cereals: blat, sègol, ordi, mill, civada, el fajol (en format gra i en format farina)
 •             L’arròs
 •             Les llegums

Altres aliments que haurem de comprar ocasionalment atès que de forma local no sempre serà possible disposar-ne, serien:

 •             La fruita de temporada i d’origen local que no tinguem a l’abast
 •             Fruits secs
 •             Llavors
 •             Peix
 •             Algues
 •             Llet (?)
 •             Mel, melassa o sucre

Veureu que hem posat molts cereals que probablement ara moltes persones no en prenen, però per fer una dieta vegana equilibrada és bo que hi hagi una varietat d’aliments  i especialment de cereals. Hem inclòs el fajol que es conrea tradicionalment a la Garrotxa i que es molt nutritiu. En termes botànics, no és pròpiament un cereal, però es cuina com si ho fos. Vegeu: http://www.etselquemenges.cat/rebost/el-fajol

Aquesta llista alguns la podríem encara restringir més, d’altres la trobareu insuficient. Evidentment tot és relatiu i depèn molt de la capacitat d’adaptació que tinguem a una nova situació.  Tot plegat ens convida a la reflexió  i perquè no, a iniciar avui mateix una transició alimentaria.

Isha LLobet

 

Un pensament sobre “Quins aliments hem de comprar? La transició alimentària

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s