Conferència sobre comunitats resilients

eraresilienciaEl dissabte passat i com estava programat Jordi Grané va impartir-nos una interessantíssima conferència sobre resiliència i comunitats resilients. 

Jordi Grané és llicenciat en Filosofia per l’UAB i Màster en Sociologia i Gestió Pública. Ha treballat en la promoció de la convivència, la gestió de conflictes, els diàlegs socials i el pensament apreciatiu. Ha estudiat amb profunditat la resiliència i és co-autor de diversos llibres sobre el tema.

Va acompanyar la seva conferència d’una excel·lent presentació i va saber mantenir l’atenció del nombrós públic durant les més de dues hores que va durar la seva xerrada.

Va començar la seva exposició amb unes imatges de la ciutat de Detroit actualment gairebé una ciutat fantasma per afirmar a continuació que l’era industrial ha mort. Va seguir amb una altra afirmació contundent: l’era de la informació està agonitzat, afirmació que – segons Jordi Grané – la crisi actual avala.

El futur és doncs, segons Grané, de les persones i organitzacions  generatives,  creatives, resilients. Les organitzacions de i amb futur seran resilients o no seran. Si una organització vol afrontar la crisi que va paralitzar l’economia a partir del 2008 i construir un futur esperançador necessitarà que la resiliència es converteixi en un element central de la seva cultura organitzativa.

I acaba aquesta primera part afirmant que les iniciatives en transició són per definició iniciatives resilients. Persones i comunitats que es neguen a acceptar ser presoners de l’adversitat (canvi climàtic, pic del petroli, crisi econòmica, …) i que es preparen per afrontar aquestes adversitats. Persones i comunitats que volen escriure i protagonitzar el seu projecte vital.

En la segona part de la seva conferència, Jordi Grané, descriu les característiques de les comunitats resilients i podem veure que totes elles són pròpies de les iniciatives en transició.

 1. En les comunitats resilients les persones no esperen que el govern resolgui els problemes sinó que les persones que en formen part s’impliquen en la resolució d’allò que els afecta.
 2. En les comunitats resilients, les persones descobreixen noves maneres de contribuir a crear el canvi en el món i les seves pràctiques i creences cerquen solucionar els problemes revelant nous recursos i possibilitats. Es tracta de deixar de veure només els obstacles i començar a visualitzar les possibilitats que el món ofereix.
 3. Les comunitats resilients s’autoorganitzen. Aprenen a trobar en ells mateixos la solució i a prendre control del seu propi futur.
 4. Les comunitats resilients estan formades per persones ubuntu. Persones obertes i disposades a ajudar als altres, persones que se senten segures i part d’una comunitat. Persones que comparteixen els valors de compartir, confiar, cooperar, cuidar i respectar.
 5. Les comunitats resilients són capaces de canviar de forma radical i generar possibilitats abans que l’adversitat es produeixi.

Una idea poderosa va plantejar el conferenciant a continuació: El canvi s’ha de fer sota una premissa especial: trauma zero.

Va acabar la conferència fent una referència a la necessitat de no veure la realitat com un munt de problemes que requereixen solució sinó més aviat com un munt de possibilitats per fer un món millor.

Resta només agrair aquí a Jordi Grané hagi compartit amb nosaltres els seus coneixements i el seu interès per conèixer AenT i la passió que va demostrar en la seva exposició. Gràcies Jordi.

 

 

4 pensaments sobre “Conferència sobre comunitats resilients

 1. Como dice Jordi la resiliència es inherente a las iniciativas en transición ya que precisamente lo que pretenden es conseguir comunidades resilientes. De todas formas creo que es muy útil este tipo de conferencias que nos dan referencias para reafirmar nuestra práctica. Vr por ejemplo http://www.resilience.org/ para profundizar y saber más.

 2. Hola Miquel!!! finalment no vaig poder assistir a la interessant conferència del dissabte, però el teu apunt m’ha fet una idea de per on van anar els trets importants, qualcosa és d’agraïr-te. Amb la trobada dels ADF, vaig anar a dinar molt i molt tard i cansat. D’entrada he après que els catalans som encara més resilients que abans, i això, penso que és bo. Potser d’aquí i altres maneres de fer que ens diferenciem de la resta de l’estat. Gràcies per facilitar-nos aquest resum de la conferència. Ens veiem aviat. Eduard Saiz.

  Date: Mon, 26 May 2014 05:05:48 +0000 To: artedus@hotmail.com

  • Julián Martín 27/05/2014
   En primer lugar quiero dar las gracias a Jordi por venir a compartir con nosotros su experiencia gratuitamente, ciertamente esta es una sociedad caduca y si queremos cambiarla, necesitamos personas libres autónomas y solidarias en una palabra, personas que funcionan en comunidades autogestionarias.
   Por otro lado, eche en falta que no existieran alusiones a las experiencias del Movimiento Libertario en Cataluña durante la Guerra Civil, que colectivizo, fabricas, campos, transportes público, comedores, todo ello al margen del estado y realizado por personas sencillas de diversas escalas sociales, personas responsables que creian en la autogestíón, hoy lo llaman “Resiliència”. En una palabra utilizamos palabras nuevas para vocablos antiguos, enhorabuena, Me falto también un poco más debate y una aclaración no es verdad que los Anarquistas sean violentos. Las organizaciones libertarias fueron los primeros en crear en este país, escuela libres y racionalistas, ateneos libertarios, sociedades vegetarianas y nudistas, crearon un idioma común (Esperanto), etc, etc, los anarquistas han sido devotos de la cultura, y aunque ha habido en algunos momentos personas violentas, no más que en otras organizaciones. La experiencia libertaria es la que nosotros llevamos a cabo en Argelaguer en Transición caminado y aprendiendo a ser personas libres, solidarias y autogestionarias…..
   salud, Julián

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s