Guia per al descens energètic

guiadescensoenergetico
En aquest blog només excepcionalment us he presentat algun llibre com aquí aquí. En el post d’avui us presento un text que han publicat els companys de l’Asociación Véspera de Nada amb el títol Guía para o descenso enerxético. Un text que també vam presentar públicament aquest dissabte passat en un acte al Casal d’Argelaguer. L’acte va consistir en una breu presentació de l’Asociación Véspera de Nada, els objectius de la publicació i una descripció general del contingut. Vàrem acabar l’acte amb un interessant debat entre els assistents que es va allargar més d’una hora.

Aquest és un llibre absolutament necessari que  “presenta una explicació dels canvis socials que ja estan en marxa i que es traduiran en el final de l’era de l’abundància i el creixement, alhora que ofereix un ampli conjunt de recomanacions sobre el que es pot canviar en la nostra economia, el consum d’energia, el transport, l’alimentació, la salut, l’habitatge i l’educació, no només per sobreviure al pic del petroli, sinó per construír un món que tingui un futur millor després del petroli.”

Llegim a la presentació  (que traduim del gallec) que amb aquesta publicació “es vol donar un important pas endavant en la necessaria conscienciació i adaptació del pais a una situació que afectarà profundament les vides de totes i cada una de les persones.  En l’ànim dels autors està que aquest llibre sigui eficaç per minimitzar els riscos  que impliquen aquest davallar de la civilització industrial, de tal manera que el major nombre de persones puguin dir que si bé van perdre “moito” de l’abundancia que el petroli els va donar, no estaven en “véspera de nada”, sinó en véspera de tenir suficient i de tornar a tenir una vida digna dins els límits físics del planeta.”

En la mateixa presentació descriuen el contingut del llibre: “En el capítol 1 s’expliquen les causes dels greus problemes que apareixeran com a conseqüència de l’anomenat Pic del petroli. En el capitol 2 es proposen una sèrie de mesures que han de ser d’utilitat per preparar-nos, tractant aquelles àrees que com individuos o petites comunitats podem tenir (o arribar a tenir) més control.  En el capítol 3 uns consells bàsics per a les petites empreses. En el capitol 4 presenten mesures que hauríen de desenvolupar les administracions locals i que nosaltres, com a ciutadants, hem d’exigir amb decisió criticant tot alló que es faci en sentit contrari  des de la conscicència de no equivocar-nos de camí en aquesta crítica etapa històrica. La raó d’incloure aquestes mesures a nivell polític no son per convertir aquesta obra en una guia per a les administracions, sino més aviat per oferir uns criteris a la ciutadania sobre quines polítiques ha de reclamar als seus representants i quines mesures no s’haurien d’admetre no només perque vagin en contra dels camins de la sustentabilitat, sino perque malbaraterien els darrers recursos econòmics i energètics de la nostra societat.”

“De totes les mesures que parla la guia, la prioritat absoluta que com a societat ens hem de marcar per a preparar-nos anticipadament pel descens del petroli, és reduir dràsticament el consum d’energia fòsil i dels productes derivats dels combustibles fòsils. Aquest és l’objectiu que guia la major part de les mesures que es proposen i que es pot traudir en un pràctic lema: “comprar menys, utilitzar menys, voler menys i desaprofitar menys ” (Murphy 2008, 113). La transformació social que es deriva d’aquest profund canvi girarà al voltant de dos eixos estratègics: la reducció a petites comunitats i la reducció del ritme de vida.”

“Tenim temps per anar fent coses i anticipar-nos a l’arribada del pic del petroli i les seves conseqüències i protegir-nos, però totes les accions han de tenir en compte que els canvis han de ser dràstics. Al final valdrà la pena l’esforç, perque ens ajudaran a sobreviure i ens estalviaran molts drames.”

El llibre inclou també uns capitols dedicats a les relacions socials i l’acció comunitaria i, un altra, al canvi interior.

Un llibre que us recomano i que considero imprescindible. La primera edició en paper ja està esgotada i actualment s’està treballant en una segona edició. Us podeu descarregar  la Guia d’internet en format PDF en aquest enllaç (amb llicència Creative Commons (Atribución + Non comercial + Sen derivacións). Per acabar dir-vos que se´ns ha ofert la possibilitat de fer la traducció al català de la Guia, tema que discutirem en la propera assemblea d’AenT del dissabte vinent dia 21.

PRESENTACIÓ GUIA

 

presentguia

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s