Repensar les vacances

tancat per vacancesS’acosta l’estiu, temps que associem la majoria de nosaltres a les vacances, la platja, els viatges i, en general, a trencar amb la rutina diària de tot l’any ja sigui a l’escola o al treball.

En realitat però, ni tan sols la idea de vacances existia abans del segle XX, i només a partir dels anys vint es va començar a comentar, de manera encara dispersa, poc clara i poc directa, alguna cosa que a poc a poc aniria prenent cos fins a poder assimilar-ho amb el que avui entenem per vacances. Les primeres vacances retribuïdes als treballadors no van començar a existir fins als anys trenta, gràcies al Front Popular, una agrupació de partits comunistes francesos que hi van governar només els anys 1936 i 1937, quan van introduir com a innovació dues setmanes anuals de vacances en aquesta mena de convenis. Cap als anys quaranta, el dret a les vacances es va difondre a més grups de treballadors, tant a França com a altres països d’Europa. A Espanya són un dret constitucional des de 1978.

Veiem el que ens diu la Guia per al descens energètic respecte aquest tema:

Cal assumir que els costums pròpies de l’etapa industrial, com els viatges de vacances a destins llunyans, s’han acabat. Aquests hauran de ser repensats per minimitzar el seu cost fent-los més locals i modestos.

Els viatges low-cost i el turisme de masses en general seran un record d’aquí a pocs anys. I no només perquè  els combustibles seran cada vegada més cars sinó perquè la situació econòmica de molta gent farà aconsellable reduir considerablement o prescindir totalment de la despesa de vacances. Per altra banda, la vida de moltes famílies estarà lligada a una explotació agro-ramadera i això dificultarà deixar gaire temps el lloc on vivim  si aquesta tasca no la cobreix un altre familiar o veí de la comunitat en què ens integrem.

Penseu que les vacances que es podien fer abans de la industrialització els nostres avis o besavis, … no eren gaire lluny, si és que en podien fer alguna. Es podia fer alguna sortida o viatge de tant en tant a la platja o  a casa d’uns familiars i sempre deixant algú de la família a càrrec dels animals i de la cura de la casa.

En el fons, si aconseguim una nostra vida simple i arrelada a l’àmbit local i suficientment enriquidora per nosaltres, probablement desapareixerà la necessitat tan típica i, en bona mesura, fruit del marketing turístic de les alienades societats urbanes i industrials de fugir periòdicament a un altre lloc.  Les nostres “escapades” en el futur seran més aviat per visitar amistats i parents que per desconnectar de la nostra rutina quotidiana a destins llunyans i suposadament exòtics.

En la mesura que es vagi configurant una vida local rica i satisfactòria en l’àmbit social i del lleure amb coses interessants sempre per fer, es reduirà probablement al mínim el desig de viatjar.

Les vacances, un dret que semblava immutable és probable que no compleixi ni els 100 anys a la història de la humanitat i que tot indica les haurem de repensar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s