Fases

mossosretirenurnes
Falten només tres mesos pel 9-N i les posicions (el que diuen) del govern de la Generalitat i del govern de l’Estat són conegudes i les mateixes des que es va fixar la data i la pregunta de la consulta el desembre passat. El que seria realment aclaridor és conèixer els interessos (el que volen) cada part en aquest conflicte.

Com molts ciutadans, em pregunto també què passarà les setmanes vinents i si realment se celebrarà la consulta sobre la independència de Catalunya.

Crec que el guió ja està escrit i que els dos governs representaran el seu paper sense sorpreses ni canvis.

L’11-S serà un èxit absolut de participació i es desenvoluparà sense incidents d’importància. Molts catalans  expressaran pacíficament pels carrers de Barcelona i de la resta de pobles i ciutats el seu anhel de llibertat i d’assolir la independència. El parlament aprovarà amb tota probabilitat l’anomenada llei de consultes uns dies després i el President Mas signarà el Decret corresponent convocant la consulta pel 9-N emparant-se en la dita llei. A continuació, l’Estat, engegarà tots els mecanismes legals que disposa per suspendre la llei de consultes i el Decret signat convocant la consulta. A partir d’aquí, el govern de la Generalitat seguirà els tràmits i preparatius corresponents per organitzar la consulta en un fals pols final amb el govern de l’Estat.

Finalment, pocs dies abans del 9-N – previsiblement el 4 de novembre cap a les 4 de la tarda i amb el conegut argument de que “la culpa és de Madrit” – el President Mas farà una declaració en la qual anunciarà que davant la intransigència del govern de l’Estat no ja per autoritzar sinó per tolerar la consulta, la confirmació per part de l’Estat  que ordenarà a les forces de seguretat que si es fa la consulta el diumenge 9 de novembre es retirin les urnes així com l’amenaça d’iniciar accions legals contra els promotors i  organitzadors i l’alt risc d’aldarulls i enfrontaments que implicaria la celebració de la consulta en aquestes condicions; el govern i els partits que donen suport a aquesta consulta han acordat suspendre la seva celebració i el decret de convocatòria de forma indefinida.

Es donarà així per tancada la fase d’ intentar assolir la independència de forma pactada amb l’Estat espanyol i s’anunciarà que s’inicia a partir d’ara una nova fase en la qual es treballarà per establir la viabilitat i els mecanismes per avançar en el procés d’independència de forma no pactada amb l’Estat espanyol. Aquesta fase tindrà una durada d’aproximadament 1 any en finalitzar  es convocaran eleccions (plebiscitàries?) al Parlament de Catalunya. És a dir, es convocaran  després de les eleccions municipals i estatals del 2015, molt probablement durant la primavera de 2016 prop ja del final de l’actual legislatura.

Quina serà la resposta del moviment independentista i dels ciutadans en general davant d’aquesta declaració és difícil de predir però  crec que la falta d’alternatives comportarà que majoritàriament s’accepti sense massa fressa.

En definitiva, la no celebració de la consulta no serà cap daltabaix sinó que es presentarà com la constatació definitiva de la impossibilitat d’avançar en l’anomenat procés (d’independència) de forma democràtica, dialogada i legal amb l’Estat espanyol, cosa per altra banda ben coneguda des de fa tres-cents anys.

Personalment crec que la independència de Catalunya tan desitjada per molts catalans només serà possible si l’estat espanyol col·lapsa com a succeït majoritàriament al llarg de la història en què nous estats han sorgit quan ha caigut el poder central que ho impedia (només cal que recordem l’URSS,  Iugoslàvia o la mateixa Ucraïna actualment en procés de descomposició com a exemples propers i recents). La possibilitat  que l’estat espanyol col·lapsi en els anys vinents és molt elevada donada la impossibilitat de recuperar el creixement i l’especial situació de vulnerabilitat que pateix. El dubte és si serà un procés violent o pacífic.

 

 

3 pensaments sobre “Fases

  1. Els d’Esquerra (ERC) saben que no podrem votar però com que ells no van al davant, sinó que van “empenyent” al President (CiU), aquest cada dia ho veu més negre. De fet, tots saben que no votarem però intenten callar-ho per no perdre vots, mentre la “tropa” està esmolant els “ganivets”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s