Una cosateca

cosateca

Reciclar, reparar i reutilitzar és el camí que hem d’emprendre i potenciar per evitar el malbaratament d’uns recursos que són cada vegada més escassos.

La proposta que us presentem en aquest post és la creació d’una cosateca. Un espai de préstec d’eines i altres objectes per facilitar l’ús dels mateixos sense que s’hagin de comprar basant-nos en el principi “millor compartir que comprar”.

A AenT ja tenim un espai que anomenem “Botiga lliure” per fomentar la reutilització de tot allò que ja no necessitem. Amb la creació d’una cosateca podríem fer un pas més.

Els objectius d’una cosateca podrien ser, entre altres:

* Crear un espai de préstec d’eines i altres objectes evitant que s’hagin de comprar.

* Evitar que qui vulgui despendre’s d’una eina o objecte que ja no utilitza el llenci i pugui ser utilitzat per altres persones.

* Fomentar entre els usuaris la confiança mútua, el compromís i la solidaritat

* Promoure la capacitació i l’autosuficiència dels usuaris mitjançant l’organització de conferències i tallers sobre diferents oficis, construcció i reparació d’eines, etc

El funcionament d’una cosateca és molt similar al d’altres serveis de préstec com les biblioteques. Cal tenir un espai i una o vàries persones responsables. Les cosateques es nodreixen bàsicament per cessions i/o donacions dels seus usuaris. De manera general, les condicions d’ús haurien de limitar el nombre d’eines/objectes que es poden demanar en préstec cada vegada (p.ex fins a 8), la durada del préstec (p.ex 7 dies), un horari de funcionament (p.ex divendres tarda i dissabte matí), regular un sistema de reserva i finalment establir si es percep algun import per contribuir a les despeses del manteniment del servei (p.ex 1,00 euro per préstec).

Exemples de cosateques en funcionament són la Santa Rosa Tool Library a California o la Vancouver Tool Library al Canadà. A Espanya trobem per exemple una en el centre social Sem um Cam a Ourense.

Algunes eines que per iniciar la Cosateca d’AenT i que ja cedeixo en prèstec per si algú les necessita:

Hort i Jardí: Carretó, pala, rasclet, fanga, arpí, mall, motocultor, aixada, aixadell, serra podadora, dalla. tisores de podar, regadora
Eines Elèctriques: Polidora, tallagespa
Fusteria i ebenisteria: Serra arc, martell, serjant petit, estenalles, cinta mètrica, tornavís.
Construcció i paleta: Maceta, escarpa, gaveta, alicates, paleta, escala ferro llarga
Pintura: Rodet, cubell, pincells, brotxa, lona, espàtula
Altres:  manxa de bicicleta

Per sol·licitar en préstec alguna d’aquestes eines o si voleu col·laborar a ampliar la cosateca AenT cedint o donant alguna eina, posseu-vos en contacte per tel 618736025, per email argelaguerentransicio@gmail.com o passeu per Ca la Julia.

 

 

 

2 pensaments sobre “Una cosateca

  1. Super interesante esta idea Miquel! Gracias por ser el primero en ofrecer cosas para la cosateca de Argelaguer. Tomo nota. Un abrazo. Javi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s