2015, el canvi que no arribarà

pobresa bcnSi durant el 2014 s’ha mantingut el rumb equivocat com pronosticaven en el nostre darrer post d’aquell any, 2015 es “ven” com l’any de l’inici de la recuperació i de l’arribada d’un canvi a millor en les condicions econòmiques i socials. Una recuperació i un canvi a millor que ens atrevim a pronosticar que, malauradament, no es produirà.

Durant 2014 la precarietat laboral, les desigualtats, els desnonaments, l’atur, etc han seguit augmentat o s’han mantingut en nivells alts i tot indica que la situació es mantindrà durant l’any vinent.

Se segueix mantenint com a objectiu recuperar el creixement econòmic com a solució, quan aquest creixement és impossible físicament en mancar la base sobre la qual es fonamenta: l’accés il·limitat, (cada vegada més) ràpid i barat a l’energia.

Fixeu-vos en aquesta gràfica elaborada i  publicada per Antonio Turiel (El ocaso del petróleo: Edición de 2014, 17 de desembre de 2014 a The Oil Crash) on veiem en milions de barrils dia (mbd)  l’evolució de la producció d’hidrocarburs líquids en energía neta (en un escenari realista), d’acord amb el World Energy Outlook 2014.

antonio turiel

En negre, el petroli cru en producció; en blau clar camps coneguts però no en explotació; en blau fosc, camps per descobrir i la resta, petrolis no convencionals.

El descens és molt ràpid i el temps per adaptar-nos molt poc. Cal prendre consciència d’aquest fet i, com hem senyalat aquí en diverses ocasions, iniciar canvis radicals en l’àmbit personal, familiar i comunitari. Malauradament constatem la dificultat per part de la majoria de la gent, inclús entre els membres d’Argelaguer en transició, per prendre plena consciencia, acceptar les conseqüències d’aquest fenomen i començar actuar. Es poden fer moltes coses que es poden resumir en una sola paraula SIMPLIFICA. Tot el que facis per simplificar la teva vida i fer-la més senzilla t’ajudarà a afrontar la transició d’un model basat en l’energia abundant a un model amb molta menys energia disponible. Una transició, que vulguis o no, ja ha començat.

Com diuen els companys de Granollers en transició, que tingueu un Bon col·lapse i una feliç transició.

3 pensaments sobre “2015, el canvi que no arribarà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s