Crònica de la trobada a Bcn de la Xarxa Pobles en Transició

trobadabcnCrònica de Mariona V.

El passat 29 de novembre vaig assistir a la trobada que es va fer de la Red deTransiciónEspaña, de la que Argelaguer en Transició forma part, a Can Turull (Barcelona). La trobada era de dos dies i mig (de divendres a diumenge), si bé va acabar sent de dos dies perquè la majoria d’assistents no podia arribar el divendres. Jo només vaig assistir el dissabte, pel què no sé com va acabar la trobada.

Vam iniciar la sessió amb vàries activitats per agafar-nos confiança, per conèixer-nos. Vam establir uns acords per el funcionament de la trobada -completament modificables al llarg de la mateixa- i es van crear tres grups per autoorganitzar-nos (“guardians de les persones” -tenir cura de nosaltres-, “de l’espai” -tenir cura de l’ordre- i “de la història” -prendre notes i documentar la trobada).

A mig matí vam iniciar una ronda de presentacions dels diferents projectes que ens trobàvem a allà:

 • EsMigjornGran
  Van començar al 2012, però fa sis mesos que funcionen com a grup perquè van crear uns contractes de fixes discontinus per dur a terme algunes de els activitats. Els seus inicis estan relacionats amb la gent de Es Mercadal i en la creació, al poble, d’un hort comunitari. Han realitzat la difusió de les idees que tenen a través d’un vídeo i d’una presentació al poble. Actualment, és una associació que realitza un mercat d’intercanvi i de petit preu amb l’escola d’es Migjorn Gran, al mateix temps que fan treballs de recuperació del paisatge d’accés al cementiri. Estan preocupats perquè són pocs.
 • Granollers
  Començaren com a cooperativa de consum i s’adonaren que eren un grup de gent amb preocupacions vàries que estaven relacionades amb les ciutats en transició. Al 2013 van organitzar unes jornades “serioses” sobre la transició. Fan diverses accions: vermut de transició (emulant el berenar de transició que es fa a Cardedeu), accions artístiques i divertides per conscienciar i informar a la població, un grup de treball de professors per a educar en la transició (des del 2013) i mantenen relacions amb altres entitats de la població.
 • Cardedeu
  Des del 2013 són un grup estable i ben relacionat amb les diferents activitats i iniciatives que es desenvolupen al poble. Han creat diversos espais de creació i desenvolupament, així com també un mapa de collita gratuït (arbres fruiters d’on tothom pot collir la fruita), treballen conjuntament amb Cardedeu autosuficient en el mercat d’intercanvi de llibres, ofereixen productes ecològics, han creat un horta a l’institut on també hi pot anar gent de fora de l’institut, tenen un banc del temps i també una escola autosuficient (Esbiosfera). Tenen un blog.
 • Granada i Sevilla
  Al 2013 es va iniciar un projecte d’investigació finançat per la Junta de Andalucía: Barrios en Transición, un a la ciutat de Granada (al barri de Caserío de Montijo) i l’altre a Sevilla (al barri d’Alcosa). La seva finalitat és crear cohesió comunitària. A Granada han creat una moneda social local, un mercat d’intercanvi, han fet diversos estudis: d’accessibilitat al barri, de vivenda i d’energia. A Sevilla han partit de l’existència de problemes en els fonaments de la vivenda i en el consum d’energia. Es plantegen -als veïns- l’economia del bé comú, començant a parlar de l’economia del barri. Han creat un hort del barri i també el “parkingday”, on ocupen, durant un dia, una esplanada que és zona blava i hi fan tot tipus d’activitats lúdiques.
  La noia que presenta Granada ens explica que ella també està vinculada en una cooperativa agroecològica d’unes 120 persones.
 • Vallcarca
  Porten 12 anys treballant la resiliència. Actualment estan treballant en xarxa amb diferents iniciatives: mobiliari urbà, universitat, cooperativa de consum, hort, etc.
 • Argelaguer (AenT)
  Vaig fer l’exposició el millor que vaig saber, partint que fa poc que estic amb vosaltres. Van quedar molt sorpresos que siguem una cinquantena de persones en un poble tant petit i que féssim tantes coses: hort comunitari, cooperativa de consum, xerrades, banc del temps,cosateca, fira del donar, espai d’intercanvi, grup d’energia (vaig mencionar-lo perquè n’acabàvem de parlar a l’assemblea del novembre), grup de cosir. No sé si em vaig deixar algo… Però van quedar impressionats. I això que encara no teníem el calendari!! hehehe
 • Mercadal
  S’emmarca en la realitat de l’illa i la ciutat, on la tradició rural d’autosuficiència encara no s’ha desarrelat del tot i tenen un gran desequilibri poblacional molt gran degut al turisme. Naix a partir d’una sessió sobre transició feta per gent deMahó arreu de l’illa i coincideix amb el 15M. Més o menys comença a cada poble una ecoxarxa i certs moviments en transició. Es crea una associació per a desenvolupar cursos (de permacultura, de facilitació, etc.) i tallers. Es crea ungrup de consum. Volen incidir en la població, pel que han creat tres documentals sobre: agricultura ecològica, gent gran i ramaderia. Una de les preguntes que fan en diversos debats que han fomentat a partir dels documentals ha sigut:què farem quan no arribin els aliments a l’illa?
 • Barcelona
  Ja fa anys es va crear Barcelona en Transició, si bé actualment -segons el noi que ho va explicar- es troba en standby. Ens presenta la seva situació que és de transició personal a partir que no li quadren les coses -certa insatisfacció-  i decideix canviar. El seu projecte personal és el de crear ponts per unir illes. Busca què pot aportar ell -capacitats, coneixements, habilitats, ser- i quan allò on treballa ja té una dinàmica, marxa cap a un altre projecte. Projecta que hem d’ensenyar qui sóm, com a persones, a la llum i a l’ombra. Reflexionar fins a quin punt som responsables del present?
 • Zarzalejo
  Fan la presentació amb un mural com un riu, que representa la seva vida. Abans del 2000 es crea la Cooperativa TierraViva i al 2011 es fa un Festival on es troben diverses iniciatives: grups de transport, de consum, d’horts, etc. La creació deZarzalejo nTransición va donar estructura a les diverses iniciatives que ja hi havien. Es va fer un replanteig de visió des de dins i des de fora. Al 2012 es fa una trobada de decreixement. 1r Encuentro Ibérico Pueblos enTransición al que va assistir AenT. Tenen una gran pujada: mitjans de comunicació interessant-se pel projecte. A partir d’aquí hi ha cert desencant fins que comencen a desenvolupar els Domingos de la Transición. L’Ajuntament té cert recel. Decideixen ampliar la mirada al poble. Fan un curs d’estalvi energètic, creen un grup de coordinació (quatre persones que presenten propostes, ajuden,etc), tenen un ComunityShop Agricultor, també un grup de reforç personal (espiritual). Des d’aquí han creat un grup de treball extern “Puentes4d” de “Facilitación yConsultoría a procesos y proyectos en las 4 dimensiones: Social, Económico, Ecológico y Esencial. Herramientas para responder al cambio integral”.

Connexió amb FilipaPimentel, coordinadora de la xarxa internacional de transició

Després de les presentacions tenen preparada una connexió amb FilipaPimentel, coordinadora de la xarxa internacional de transició. Ens fa una explicació del funcionament de la xarxa internacional, així com també cinc cèntims del seu origen. El Moviment en Transició és una cosa mundial (és dóna a més de 40 països).

Primer neix la Transition Network (TN) a Anglaterra que neix com a xarxa només anglesa però que es va ampliar a més països. Posteriorment s’ha descentralitzat i s’han creat els hubs (cèl·lules coordinadores “nacionals” -estatals, més aviat-), actualment n’hi ha 31. Es tracta d’una organització orgànica. Al setembre del 2014 es va realitzar una reunió a Copenhagen amb 20 hubs. Actualment és una co-organització, però més organitzada que als inicis. Es va crear un procés de decisió particular: la sociocràcia/al·locràcia, ja que la democràcia no és vàlida per una organització orgànica. S’han descentralitzat de la TN. Els hubs reben finançament directe de la TN a través de fundacions (i aquesta de la UE).

Reptes:

– cada hub i comunitat és diferent i podem aprendre globalment. Cal distribuir la informació. El més important és l’acció local i la distribució de la informació a nivell global.

– finançament. Cadascú té la seva pròpia iniciativa de transició. Ella cobra per coordinar els hubs. Ho fa a través d’una Fundació Internacional de la TN.

– tenir clar que experimentem. És difícil no caure en el què coneixem.

– superar els problemes que aporta el tempo i també la separació física dels projectes.

Parla de la importància de la red nacional. Per:

 • “teoria de las redes”, que és una alternativa a la organització piramidal
 • materials, cursos,etc els d’anglaterra són la hòstia
 • sentiment de família a gran escala (treure la idea que estem sols al món)
 • compartir informació

Organització:

A partir d’organitzacions locals connectades en xarxa a la hub nacional (on hi ha dues persones en contacte internacional). Aquestes dues persones són decidides per assemblees anuals, on es decideix què fer en un any i on es creen grups de treball (codesign, estructura i connexions, canvi de sistema, cob21, transició i revolució, transició interior).

TransitionNetwork:  actualment no té clara la seva funció. Més aviat funciona com un hub nacional d’Anglaterra, però també de treball internacional. Paga la coordinació dels hubs.

Funcionament:

“Método de consentimiento para reglas de funcionamiento. Importancia de escuchar y hacer el ejercicio de yo como voz de grupo no yo como ego”

Missatges de salutació, via internet, d’altres grups de la península i de la resta d’europa

Després de la connexió amb Filipa ens transmeten missatges de salutació, via internet, d’altres grups de la península i de la resta d’europa. No vaig apuntar els noms ni els orígens, em sap greu.

Cap comunitat té grups de nens. Només Zarzalejo i Granada treballen amb nens.

Pluja d’idees

Després de dinar allà mateix van iniciar la sessió de la tarda. Ens vam ajuntar en grups de tres i fer una pluja d’idees del què havíem trobat interessant per a desenvolupar. En el grup on estava jo van sortir: cosateca, treball de transició interior, creació de ponts, difusió ala societat, tècnica de visualització (som una illa. Què faríem si no arribéssin vaixells?), “el poder de les històries”, persones que ja fan la transició sense saber-ho, creació d’un mapa del què hem fet (celebrant-ho i saben que queden moltes coses per fer), tenir consciència dels cicles de vitalitat dels grups (que pugen i baixen).

Presentació de la Red de Transición España

Posteriorment, el Juan, en representació de RedTE ens ha presentat la Red:

Va iniciar-se al 2012 a la reunió de Zarzalejo. Abans, però, ja s’havien ajuntat 7 persones on constaten que hi ha grups de transició però que no ens coneixem i proposen una primera trobada, el tema de la qual va ser si existia l’interès/necessitat de crear una xarxa.

Un mes després van fer una nova reunió de persones interessades, creant-se l’embrió de RedTE. El primer aprenentatge va ser a partir de problemes: com muntar un projecte sense conèixer-nos i en la distància.

Abril 2013: Mijas: 1rEncuentro, on hi ha una renovació de la gent implicada al hub i on es decideixen fer reunions petites (al maig) on estableixen els protocols de funcionament, la creació d’una estructura interna i la creació de grups de treball a partir de les funcions. A Mijas també s’acorden diverses activitats a desenvolupar el 2014:

 • promoure una nova trobada,
 • fer un web,
 • firmar un memoràndum com a hub (després de legalitzar-se s’aconsegueixen diners),
 • integrar-se en altres xarxes internacionals (Red Investigación en Transición),
 • realització d’un “mapeo” del moviment a España amb laUniverstitat de Barcelona i grups que treballen per la sostenibilitat -hi ha l’informe al web-,
 • creació d’una wiki dels municipis post-petroli
 • consolidar la comunicació externa del projecte
 • continuar la traducció de materials
 • fer-lo sostenible
 • buscar connectors a la regió
 • involucrar més gent al’equip (4-5 persones i col·laboradors)

Al desembre del 2013 es fa una reunió petita a Madrid, on es proposa una trobada conjunta amb grups de decreixement i ecoaldeas. Al 2012 i al 2013 s’han realitzat sendes trobades de decreixement. Al maig del 2015 hi ha una trobada de decreixement organitzada per Granada en Transición.

Barreres del projecte RedTE:

 • distància física
 • desconeixement mútu
 • falta de diners
 • cal un temps d’aprenentatges de les eines de gestió

Planteja un projecte: Re-economy, com fer economia local en transició. Aportació de diners a nivell europeu. (em sap greu, no ho vaig apuntar i ja no recordo gaire de què anava)

La Red  de Transición España és una associació i està donada d’alta com a ONG

També parla d’un projecte europeu sobre moneda social que està a les beceroles.

Activitat introspectiva

Fem una petita parada i al tornar tenen preparada una activitat introspectiva. Ens sentem cadascú aleatòriament arreu de la sala i ens fan tancar els ulls i situar-nos al desembre del 2015 i pensar amb el què haurem fet. Jo, personalment, no en tinc ni idea, però vaig fer l’esforç de situar-me a Argelaguer en Transició i intentar pensar com a grup i el què jo voldria per al grup. Us les exposo. Són idees que em van vindre en aquella situació, no pas realitzables ni res. L’hort haurà anat fantàstic un altre any, grup d’energia reactivat i fomentant un canvi, obertura al poble i contacte amb persones del voltant, calçotada amb els nostres calçots, ocupació d’un local, xerrades setmanals o quinzenals de coneixement personal i obertura i propostes personals de què volem com a grup,  alegria, importància dels nens i les nenes -què deixarem a les generacions futures?-, fomentar la cultura del compartir, d’estimar la terra i les persones (un punt de hippisme, sí, què voleu que hi faci…). personalment, conèixer altres iniciatives i aportar novetats i aplicar allò que decidíssim que ens pogués anar bé.

Activitat grupal

Després d’aquesta introspecció vam realitzar una activitat en grups de 3: indagació apreciativa. En la qual hi havia una persona que explicava el què havia pensat, una que escoltava activament (sense intervindre i sense fer res) i l’altra que escrivia el què deia. Va ser interessant perquè cada una de nosaltres vam entendre una cosa diferent a l’hora de la reflexió introspectiva, lo que ens va fer donar compte de com rebem el mateix missatge.

A partir del què volíem fer com a grup de transició vam escollir diverses activitats i les vam posar en comú. Llavors les vam separar segons el tipus d’activitat i vam crear varis temes a tractar. A partir d’aquests temes, lliurement, cadascú n’escollia un i vam començar a treballar-lo en grup.

Però el dia no donava per a més i vam deixar la jornada de dissabte amb l’inici del treball. Jo, en no continuar,  ja no sé com van concretar el desenvolupament dels temes sorgits. Haurem d’esperar a l’acta oficial de la trobada.

Valoració final

Personalment, m’interessaria tractar molt més el tema de la transició personal, crec que és important que mentalment sapiguem com moure’ns i superar les contradiccions que tenim al dia a dia, com també veig molt interessant el grup de reforç personal que desenvolupen a Zarzalejo, ja que penso que si som forts personalment ens serà molt més fàcil qualsevol canvi i sabrem funcionar conjuntament.

No sé, vaig tenir la sensació que he de trencar molts esquemes mentals absolutament caducs en relació, concretament tot i que no només, a les relacions personals i que molts dels problemes i desencontres que hi ha -i que tinc- són fruit d’aquest estancament en uns esquemes tancats, capitalistes i patriarcals (disculpeu-me les paraulotes darreres, però considero que resumeixen perfectament el què vull dir, si bé sóc conscient que poden fer sortir butllofes a algú).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s