Naps

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAquesta tardor hem descobert el nap com a verdura d’hivern, una època en la qual és difícil obtenir verdures i hortalisses en el nostre entorn.

Els naps (Brassica rapa) són plantes bianuals d’origen asiàtic o mediterrani. Les fulles són enteres i neixen directament de l’arrel. El primer any desenvolupa una arrel engruixida en la part superior i el segon any floreix, fent de 8 a 12 fulles de 30 a 35cm de llarg per entre 7 i 12 cm d’ample, que donen llavors dins d’una siliqua.

L’arrel és rica en vitamina C, mentre que les fulles verdes i tendres (comestibles) ho són en major mesura en A, però també en C, K i calci.

A terra es planta en fileres separades 25 cm, i dins de cada filera, se separen 5 cm entre llavors. Cal cobrir les llavors i premsar lleugerament.  Quan brota, se sol replantar una distància entre plantes de 8 cm.

El sembrat es pot fer durant tot l’any. El cultiu sol durar un parell de mesos, amb rec abundant. No requereix  Sol directe.

El cultiu de primavera se sol recollir a l’estiu pel consum directe. Les de l’estiu es cullen abans de les gelades i se solen conservar durant el període hivernal de manera similar a la pastanaga.

Encara que els naps es mengen normalment bullits havent tret la capa exterior que acostuma a estar bruta de terra, també poden menjar-se guisats, fregits i, fins i tot, crus. Combinen bé amb el porc i altres greixos animals. Com gran part de les plantes de la família Brassicaceae es considera que el seu consum protegeix de diversos tipus de càncer.

Els l’arròs amb fesols i naps són un plat típic de la gastronomia valenciana. Nap i col és també una combinació molt típica. Són plantes ja conegudes per grecs i romans després substituïdes per les patates.

Qualsevol recepta que utilitzi patates, aquestes poden ser substituïdes per naps i el resultat és sempre excel·lent. Per acabar us descric una senzilla recepta:

Ingredients:

  • 1 l aigua o caldo vegetal
  • 3/4 alls
  • 3/4 llesques de pa
  • Oli d’oliva
  • 6 naps
  • Sal

Preparació:

Poseu a bullir l’aigua o el caldo vegetal. Quan bulli i afegiu el pa del  dia i sense crosta encara que també podeu utilitza pa sec. Afegiu l’all tallat en fines làmines, un bon raig d’oliva, un pessic de sal i els naps tallats a quadrets. Deixeu bullir 2o -25 minuts i serviu ben calent. Opcionalment podeu afegir un ou per persona cinc minuts abans d’apagar el foc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s