Gente bonita come fruta feia

Fruta FeiaEn el post d’aquesta setmana us presentem un projecte que creiem mereix ser conegut i que és un bon exemple a seguir.

Es tracta de Fruta Feia. Una iniciativa que sorgeix a Portugal de la necessitat de revertir les tendències de normalització de fruites i verdures que no tenen res a veure amb la seguretat i qualitat dels aliments.

Aquest projecte té com a objectiu combatre la ineficiència del mercat, la creació d’un mercat alternatiu per a les fruites i verdures “lletges” que pot canviar els patrons de consum. Un mercat que genera valor per als agricultors i els consumidors i que combat la generació de residus d’aliments i el malbaratament innecessari de recursos utilitzats en la seva producció.

Aproximadament la meitat dels aliments produïts al món cada any es llença. Aquest malbaratament té conseqüències no només ètiques, sinó també pel medi ambient, ja que implica el desgast innecessari dels recursos utilitzats en la seva producció (com la terra, l’energia i l’aigua) i la producció de diòxid de carboni i metà a causa de la descomposició dels aliments que no es consumeixen.

Les raons d’això són múltiples i el malbaratament es produeixen al llarg de tota la cadena alimentària. Models de producció intensius, emmagatzematge i transport inadequats, l’adopció de  dates de venciment excessivament ajustades i promocions que encoratgen als consumidors a comprar en excés, són algunes de les causes que contribueixen a l’enorme malbaratament actual. Un altre problema és la preferència dels canals habituals de distribució de fruites i hortalisses “perfectes” en termes de forma, color i mida que finalment restringeix el consum d’aliments que no compleixen amb certs estàndards estètics. Aquest requisit resulta en una pèrdua d’aproximadament el 30% del produït pels agricultors.

Objectius:

El principal objectiu de Fruta Feia és reduir les tones d’aliments de qualitat que es tornen a la terra cada any pels agricultors i per tant també evitar el desgast innecessari dels recursos utilitzats en la seva producció, com l’aigua, la terra cultivable, l’energia i el temps de treball. En canviar els patrons de consum, aquest projecte té com a objectiu que en el futur es comercialitzen productes de qualitat, independentment de la seva mida, color i forma.

A la primera fase del projecte l’objectiu és tenir un impacte local que cobreixi la regió de Lisboa i Vall del Tajo. En una segona fase del projecte, a través de la implementació de noves oficines locals, l’objectiu és incrementar aquest impacte en una escala nacional, fomentar i facilitar la replicació d’aquest model alternatiu i sostenible de consum a la resta del país.

Altres impactes paral·les són la sensibilització de la població sobre el problema del malbaratament d’aliments i també la possibilitat de consumir els productes locals a un preu inferior.

La primera delegació  de Fruta Feia va obrir el 18 de novembre de 2013 a Lisboa en l’espai Casa Independent, que va ser seguida per una segona delegació, que va començar el 15 d’abril 2014 a l’Ateneu Mercantil de Lisboa.

Cada delegació té uns 240 associats i evita setmanalment aproximadament el malbaratament de 2 tones d’aliments.

L’èxit de la replicació del projecte és essencial per assegurar el seu impacte i és, per tant, l’ objectiu futur replicar aquest model de consum en altres parts del país a través de les oficines locals.

Funcionament:

Cada setmana treballen directament amb els productors, recollint en els seus horts productes petits, grans o deformes que no poden vendre i amb els que preparen dues mides diferents cistelles amb fruites i verdures de la temporada per oferir als consumidors associats de cada delegació.

Els consumidors paguen anualment una quota administrativa en el valor d ‘5,00 €, en la recollida de la primera cistella en el lloc de lliurament.

En subscriure’s com associat cal:

  1. Triar la cistella més adequada per a la seva família i / o amics:
    Cistella petita (3,50 € ) 3 – 4 kg, 5-7 varietats de productes
    Cistella gran cistella (€ 7,00 € ) 6 – 8 kg, 7-9 varietats de productes
  2. Recollir la  seva cistella en el punt de lliurament preestablert. El pagament es fa en el moment de recollir la cistella.
Cistella petita 3 – 4Kg
Cistella gran 6 – 8Kg

L’objectiu fonamental de Fruta Feia és, com hem dit,  reduir el malbaratament d’aliments a causa de la seva aparença. Tots els productes rebutjats pels canals habituals de distribució, degut a la grandària i / o forma indesitjable, són possibles productes de Fruta Feia, ja siguin produïts per mitjans biològics o en una producció convencional.

Com veieu, una excel·lent iniciativa que sorprèn no estigui ja implementada arreu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s